Fotbal intern

Mattia Montini, interviu de zile mari din Spania pentru FANATIK: “Negoiţă vinde clubul?! Nu ştiam, sper să vină cineva care să investească banii din pasiune pentru fotbal”. EXCLUSIV

28.06.2019 | 17:55
Mattia Montini interviu de zile mari din Spania pentru FANATIK Negoita vinde clubul Nu stiam sper sa vina cineva care sa investeasca banii din pasiune pentru fotbal EXCLUSIV

Mattia Montini a oferit un amplu interviu pentru FANATIK din cantonamentul de la Marbella în care a vorbit despre noile schimbări de la club, plecarea lui Rednic, dar a şi dezvăluit că nu a făcut cunoştinţă cu patronul Ionuţ Negoiţă. De asemenea, golgeterul lui Dinamo a declarat că speră ca la Dinamo să vină un patron care “să investească banii din pasiune pentru fotbal”. FANATIK este în Spania alături de roş-albi unde te ţine la curent cu toate informaţiile din cantonamentul lui Dinamo.

Mattia Montini, interviu de zile mari din Spania

– Mattia, cum e New Dinamo pentru tine?

Complet diferit. În primele 10 zile am văzut că în sfârșit în acest an avem mentalitatea și posibilitatea să luptăm pentru ceva important.

– Ce a schimbat Eugen Neagoe prin venirea lui la Dinamo?

Eu m-am simțit bine și cu Mircea Rednic și staff-ul său, dar în aceste primele 10 zile am lucrat foarte mult cu preparatorul fizic și nu prea mult tactic, cu mingea, în perioada asta este important să muncești din greu să prepari sezonul viitor. Pentru că mai este puțin și începe campionatul.

– Este greu pentru tine în această perioadă de acumulare?

Da, câteodată este foarte greu. Uneori când mă trezesc dimineața sper că s-a terminat ziua, dar este important, noi suntem profesioniști și știm că dacă vom munci din greu acum, va fi mai ușor în timpul campionatului.

“Îi sunt recunoscător lui Rednic. Am renăscut în România”

– Cum este Neagoe pentru tine ca antrenor?

Este foarte focusat pe muncă, el știe ce trebuie să facă. În această perioadă el nu vorbește foarte mult cu jucătorii individual. El vorbește la începutul ședinței de pregătire cu echipa, ce trebuie să facem, că trebuie să muncim greu. Noi lucrăm cel mai mult cu preparatorul fizic acum.

– Ce părere ai despre tot ce s-a întâmplat cu Rednic?

Nu știu pentru că sunt onest. Când sunt în vacanță vreau să mă relaxez, nu mai citesc nimic. Dar m-ai informat tu atunci că Rednic a fost dat afară, apoi un prieten mi-a spus despre decizia pe care a luat-o clubul, dar eu îi urez tot ce e mai bun lui Rednic, pentru că datorită lui am venit aici la Dinamo, și sper tot ce e mai bun pentru el. Îi sunt recunoscător. Nu știu exact ce s-a întâmplat dar mă gândesc că s-au certat de la o decizie, ceva. Oricum, nu este treaba mea. Eu mă gândesc doar la viitorul meu.

– Sunt diferențe între Rednic și Neagoe?

Nu. Sunt onest și pot să spun că nici Rednic nu vorbea foarte mult cu jucătorii. El vorbea înainte de meci și după meci, atunci când este necesar. De asemenea, nici actualul antrenor, vorbește înainte de antrenament și puțin după. Eu prefer așa. Trebuie să fii profesionist, să fii concentrat și să știi care sunt obiectivele tale. Antrenorii care vorbesc mult după mine nu sunt buni.

– Crezi că vei rămâne la Dinamo?

Nu știu. Totul este posibil în această fereastră de transferuri, dar dacă voi sta, și sper că voi rămâne, trebuie să dau tot ce e mai bun din mine ca să fiu în acest an mai bun decât în anul precedent. Sunt foarte fericit că și ziariștii din Italia au observat evoluțiile mele aici, pentru că ultimii doi, trei ani, nu au fost atât de buni pentru mine. Cariera mea a renăscut în România. Sunt foarte fericit aici.

– Unde crezi că vei fi când vei pleca de la Dinamo?

Nu știu. Eu sunt fericit pentru că am o iubită căreia îi place mult să călătorească, să descopere, sunt foarte fericit pentru asta și vreau să știu și să înțeleg și alte culturi, nu doar pentru fotbal, ci ca stil de viață. Vreau să știu tot dacă este posibil.

– Crezi că vei fi golgeter la Dinamo dacă vei sta?

Da. Normal că vreau să confirm și să am din nou o perioadă bună ca cea din sezonul trecut și sper să înscriu mai multe goluri. (n.r. a marcat 13 în campionat, el fiind venit din noiembrie 2018 la Dinamo).

– Cu cine o să te baţi pentru titlul de golgeter?

În acest moment nu mă pot gândi la asta. Mă gândesc doar să muncesc. Nu știu dacă sunt jucători noi la celelalte echipe, dar în sezonul trecut pot să spun că Țucudean a fost cel mai bun atacant din România, e și vârful naționalei, de asemenea, mi-a mai plăcut foarte mult Tandia. Nu știu dacă el va pleca de la Sepsi, dar anul trecut, când am jucat împotriva lui, m-a impresionat.

“Dinamo e o familie. Mă înţeleg bine cu toată lumea”

– Ce înseamnă Dinamo pentru tine după cele 6 luni petrecute aici?

Când am ajuns aici în noiembrie anul trecut am găsit la acest club istoric o familie. Acum mă simt bine cu tot staff-ul, cu toți colegii mei, asta este foarte important pentru un jucător străin, mai ales că este prima dată când încerc să joc în afara Italiei, sper ca step by step să fiu mai bine cu integrarea, cu limba, pentru că câteodată înțeleg româna, câteodată nu. Vreau să învăț foarte repede.

– Acum tu vorbești puțin română, nu?

Da, nu vorbesc foarte mult dar dacă vorbești eu înțeleg tot pentru că este o limbă latină ca italiana. Am downloadat o carte cu cele mai importante cuvinte și cum să pun întrebări în română oamenilor. Așa că atunci când aud un nou cuvânt în română mă duc să-l caut în carte.

– Este importantă această primă victorie din amical?

Da, toate testele care se termină cu o victorie sunt importante pentru noi, pentru moralul nostru, deoarece este un rezultat al muncii noastre de zi de zi. A fost un test foarte bun pentru noi, ei sunt campionii din Irlanda de Nord, poate campionatul lor nu este la același nivel cu al nostru, dar ei au jucat preliminariile Champions League, e foarte important pentru noi să ne luptăm contra altor culturi, cluburi din alt campionat, pentru a fi mai buni.

– Unde crezi că va fi Dinamo la finalul acestui campionat?

Sper că pe primul loc. Cu această mentalitate, cu această atitudine, totul este posibil. Știu că Cluj, FCSB, Craiova au mai mulți bani, au jucători care joacă împreună de mulți ani, dar când porți tricoul lui Dinamo totul este posibil.

“Sper să vină un patron care să investească banii din pasiune pentru fotbal”

– Ce părere ai despre Ionuț Negoiță? Te-ai întâlnit vreodată cu el?

Cred că l-am văzut o singură dată, dar nu am făcut niciodată cunoștință cu el, știu că este patronul lui Dinamo, știe ce are de făcut, și sper ca în acest an, cu tot staff-ul, să reușească să facă lucruri bune cu echipa.

– El vrea să vândă clubul…

A…asta e o știre nouă pentru mine. Atunci sper să vină cineva care să investească banii din pasiune pentru fotbal, nu pentru alte lucruri și să fim din nou sus în clasament, pentru că Dinamo merită mai mult(n.r. spune ”Dinamo merită mai mult” în română)

– Crezi că Mircea Rednic poate cumpăra clubul? Primul căruia i-a propus a fost chiar fostul vostru antrenor.

Nu știu, după acest conflict cred că va fi foarte greu ca cei doi să lucreze împreună. Dar în fotbal totul este posibil. Așa că eu cred în această variantă.

– Tu nu ai jucat pe Arena Națională, dar cum ți se pare acest stadion?

Așa este. Dar am venit la meciul Dinamo-Steaua, am văzut o mulțime de fani și am spus WOW, este ceva extraordinar. Dacă vom juca acolo vom face meciuri mari. Vom juca în 12, nu în 11, dacă vom juca pe Național Arena.

Să-l cunoaştem pe Montini: pasiuni, secrete şi mesajul pentru fani

– Care este cel mai bun prieten al tău de la Dinamo?

Este o întrebare dificilă. Când Paolo a plecat de la Dinamo nu am vorbit foarte mult cu ceilalți jucători, dar acum vorbesc cu toți. Cu Sorescu, cu Ciobi, cu Mamoutou. Aici la Marbella suntem un grup foarte frumos, stăm foarte mult timp împreună, de asemenea în timpul anului stau mai mult cu jucătorii decât cu familia mea, am o mulțime de prieteni.

– Sorescu e un fel de ”Superman”?

Da, el e tânăr. Nu știe ce înseamnă pericolul.

– Cu ce echipă țineai când erai mic?

Eu am jucat la AS Roma când eram junior și ar trebui să spun că sunt un fan al acestei echipe, dar familia mea este cu Juventus, așa că atunci când am ajuns la juniorii lui AS Roma, Bruno Conti și ceilalți scouteri știu această situație și m-au certat: ”Matti, tu trebuie să-ți schimbi mentalitatea pentru că acum trebuie să fii fanul lui AS Roma”. Am spus OK, OK. Așa că sângele meu este alb și negru și inima mea este roșie și galbenă.

– Ce îți place să faci în București?

Îmi place să merg la Mall, nu neapărat să cheltui bani, ci să mă relaxez cu iubita mea, avem un câine și mergem cu el în Herăstrău, în pădurea din Băneasa, viața mea este foarte normală, îmi place să fiu liniștit.

– Ce nu-ți place în România?

România este foarte similară cu Italia. Poate că în țara mea mănânci mai bine, dar ca mentalitate suntem similari. Un singur lucru mă deranjează. Românii iubesc foarte mult câinii. Dar nu poți să mergi cu câinele în Mall, în Italia se poate. Nu poți să mergi nici la restaurante cu câinele. În Italia e posibil. Aici doar două sau trei restaurante sunt unde poți face asta. Eu cred că ar trebui să îmbunătățiți asta. Când merg cu iubita la restaurant trebuie să-mi las câinele acasă și nu e bine deloc pentru că îmi strică canapeaua.

– Ce îți place în România?

Românii pentru mine sunt muncitori. Îmi place foarte mult asta. Chiar și aici, la fotbal, sunt oameni care-și fac treaba foarte bine. În Italia sunt unii care-și fac treaba, dar nu profesionist. Aici în România, în momentul în care trebuie să muncești trebuie să fii foarte serios, foarte concentrat.

– Care este secretul lui Mattia Montini?

Nu am niciunul. Dar secretul pentru un fotbalist este să joace și să trăiască cu mintea deschisă. Acest aspect este foarte important. Am ajuns la 26 de ani aici, dar maturitatea am atins-o aici, în România. Când eram tânăr aveam alte lucruri în cap, disco, fete, alte lucruri de fotbaliști, care câștigă mulți bani și vor să iasă. Acum am doar
obiective mărețe în cap, cariera mea cu adevărat a început anul trecut.

– Poți să le dai un sfat jucătorilor tineri?

Da. Vreau să le spun că dacă vor să ajungă faimoși trebuie să muncească mult de când sunt mici. Pentru că atunci vezi alte lucruri, nu ești concentrat. Diferența dintre un campion și un jucător normal este că un campion știe care sunt obiectivele lui de la 20 de ani. Pe când ceilalți jucători au prea multe lucruri care le distrag atenția și pe termen lung vor termina cu fotbalul. Sincer, sunt fericit să văd că jucători tineri de la Dinamo au o mentalitate bună, cred că ei vor face carieră.

– Ai un mesaj pentru suporterii lui Dinamo?

Da. Știu situația lui Dinamo din ultimii ani, dar noi avem nevoie de mulți fani, mult mai mulți decât au venit la ultimele meciuri la stadion. Știu că e normal că atunci când e în play-out nimeni nu vrea să vadă Dinamo, dar un fan real vine în ambele situații la stadion. Sper ca în următorul sezon să văd mult mai mulți oameni la stadion.
Mesajul meu e următorul: Relaxați-vă și bucurați-vă de vacanță pentru că la finalul lunii iulie trebuie să veniți la stadion să ne susțineți!