Fotbal intern

Mattia Montini, interviu despre situația dificilă de la Dinamo. „Pițurcă m-a vrut la Craiova, iar Pigliacelli mă întreba când vin”. EXCLUSIV

15.01.2020 | 23:55
Mattia Montini interviu despre situatia dificila de la Dinamo Piturca ma vrut la Craiova iar Pigliacelli ma intreba cand vin EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Mattia Montini a acordat un interviu pe larg pentru FANATIK în care a dezvăluit planurile sale de viitor cu formația din Ștefan cel Mare, zvonurile conform cărora va pleca de la Dinamo, problemele cu banii de la echipă, ce părere are despre Ionuț Negoiță, dar și faptul că va da totul la antrenamente pentru a fi din nou titular pentru că nu acceptă să stea pe bancă.

Mattia Montini, interviu eveniment despre situația dificilă de la Dinamo

-Cum e perioada aceasta pentru tine?

E ok, după Sărbatori am revenit la muncă.

-Au fost multe zvonuri privind plecarea ta de la Dinamo. Mulți nu credeau că vei mai fi aici…

Nu știu, în fotbal se poate întâmpla orice, dar în acest moment am un contract cu Dinamo, am o relație bună cu Dinamo, sunt foarte fericit să rămân aici pentru pregătirea de iarnă, pentru că trebuie să-mi revin după această accidentare. Am posibilitatea să mă antrenez cu echipa și să intru în ritm.

ADVERTISEMENT

-Când vei reveni?

Am nevoie de încă 5-6 zile, pentru că trebuie să fac toate exercițiile, alergări, pentru a reintra în ritm. Simt că sunt pe drumul cel bun.

-Dar ce s-a întâmplat?

A fost mică inflamare a genunchiului și am jucat în decembrie un pic accidentat și a devenit cronică această accidentare. În vacanță am lucrat mult și acum mă simt mult mai bine și sunt aproape gata de joc.

ADVERTISEMENT

-Ce înseamnă Dinamo pentru tine? Ești de peste un an aici.

Pentru mine, a fost o surpriză când am venit, pentru că nu m-am gândit niciodată că o să ajung aici, în România. Toată lumea spunea că România nu are un campionat bun, dar știam că Dinamo are o istorie importantă și când am venit, încă din prima zi, am văzut că Dinamo are o echipă bună, are ambiții mari.

Ok, în acest an s-a întâmplat ceva rău, dar acesta este fotbalul, uneori câștigi, alteori pierzi. Dar ambiția și istoria clubului sunt mari. Mai sunt 4 meciuri și mai avem o mică posibilitate de a intra în play-off. Avem nevoie de un miracol, dar miracolele sunt posibile. Trebuie să lucrăm mult în continuare, pentru a transforma o minune în realitate.

ADVERTISEMENT

-Ce s-a schimbat în acest sezon?

S-au schimbat multe lucruri. S-a schimbat antrenorul, s-au schimbat jucătorii, s-a schimbat mentalitatea unora, dar noi vedem, din perspectiva noastră. Cred că în acest an nimeni nu crede că Dinamo este de vânzare, că nu plătește salarii, că este mai rău decât anul trecut.

Am început foarte bine în Marbella, vara trecută, și am fost ghinioniști, pentru că am pierdut ultimele 3 meciuri. După aceste 3 meciuri, moralul nostru a căzut. Când alergi pentru ceva, nu este ușor. Dacă alergi la același nivel, e ușor. Dar dacă începi de jos și vrei să ajungi sus, e dificil. Asta s-a întâmplat la Dinamo în acest an.

ADVERTISEMENT

-Dar cu tine?

Cu mine totul este bine. Am jucat, am avut mici probleme cu accidentările, mă simt bine la Dinamo, dar nu mă simt perfect din punct de vedere fizic. Când am revenit după prima accidentare, nu am avut posibilitatea de a juca, de a arăta ce pot.

Dar asta este fotbalul. Nu toți antrenorii îl iubesc pe Montini. Fiecare antrenor are ideile lui, pe care le respect. Respect deciziile lor și încerc să dau totul pentru a schimba situația în care sunt acum.

-A fost o problemă că s-a schimbat sistemul de joc?

Nu. Cu Rednic m-am simțit foarte bine, pentru că el îmi știe calitățile, mi-a zis să fac asta, asta, asta. La antrenamente am lucrat specific. Dacă ești jucător de fotbal, trebuie să te adaptezi la toate situațiile. Am jucat câteva meciuri bune în acest an și am marcat de câteva ori. Lucrez pentru asta. Acum, această accidentare m-a blocat un pic, dar am timp până pe 2 februarie să revin.

-Deci tragi tare să revii în primul 11, e obiectivul tău?

Dacă voi rămâne aici, voi dori să joc în toate partidele. Nu accept să stau pe banca de rezerve pentru că vreau să joc. Am arătat anul trecut care e potențialul meu și vreau să joc. O să lupt cu toate puterile mele pentru a juca. O să respect toate deciziile și tot ce se va întâmpla. Dar vreau să lupt.

-Este foarte greu pentru tine să fii pe bancă?

Este greu! Este greu, pentru că anul trecut am înscris multe goluri, e greu să stau pe bancă. Dar am fost căpitan în primele 5 meciuri și nu e ușor să accept să stau pe bancă. Dar nu e o problemă. Cel mai important este să lupți pentru ceva. Dacă ai o mentalitate pozitivă, pas cu pas o să începi să joci.

-Dusan Uhrin vorbește cu tine?

Cu antrenorul avem o relație bună. Nu vorbește prea multe, dar vorbim cinstit. El crede ceva despre mine și eu încerc să fac ce vrea de la mine.

-Ce vrea de la tine?

Vrea să nu alerg prea mult, să vin înapoi doar puțin pe faza defensivă. Vrea să marchez, ca orice antrenor. Dacă nu marchezi și altcineva o face, atunci rămâi pe bancă. Acesta e fotbalul, e ușor. Avem această perioadă de transferuri, nu știu ce se va întâmpla. Sunt multe zvonuri.

-Nu ai o ofertă?

Nu am nicio ofertă pentru moment și știu că Dinamo este într-o situație dificilă. Vreau să rămân. Dar pentru viitorul meu, pentru familia mea, dacă o să am o ofertă de nerefuzat, o s-o accept. Acesta este fotbalul. Dar în mintea mea simt că dacă o să rămân aici, va fi bine pentru cariera mea.

-Problemele cu banii?

Uneori, mai vorbim în vestiar despre asta. Dar nimeni nu ia o decizie de genul Azi nu ne antrenăm! Sau azi nu jucăm, pentru că nu ne-am luat banii! Suntem jucători și toți trebuie să jucăm. Nu suntem jucători cu milioane de euro în cont.

Uneori, suntem obosiți mental, trebuie să ne gândim la bani, pentru că sunt unii jucători cu salarii mici. Nu au bani să supraviețuiască, să facă vacanțe! Este important și să te deconectezi mental în timpul vacanțelor. Eu am venit din Italia și acolo este la fel.

Nu e ceva special la Dinamo. Bine, în Italia se întâmplă asta în Liga a treia, nu în Serie A. Dar poți face o comparație între Liga I și Serie B sau Serie C. În toate țările este așa, nu doar România. Oamenii cred că totul în România este de rahat. Dar și țările mari au avut crize financiare, și în Bulgaria și în Ungaria este la fel.

Ați primit banii?

Da, am primit. S-au plătit o parte din salarii, dar, ca și în Italia, e ok. Nu am bani încât să spun că nu am nevoie, dar situația asta e normală. Și în Italia am avut astfel de situații. Nimănui nu-i place să vorbească zi de zi de bani. Dinamo, după 3 luni, plătește tot. Nu sunt îngrijorat, niciodată nu am fost că nu voi primi banii.

-Crezi că va conta faptul că Nistor a plecat?

Pentru mine a fost un semnal. Nu este bine pentru echipă, pentru că este o pierdere în atac. Sunt o persoană ambițioasă, care vrea să joace la un nivel cât mai bun. Când am ajuns la Dinamo, le-am mulțumit lui Bălănescu, lui Rednic, tuturor celor care m-au ales.

Dar vreau să-mi îmbunătățesc jocul, pentru că a început a doua parte a carierei. Nu vreau să rămân la același nivel. Am un salariu bun aici, un salariu normal, vreau să dau tot ce am mai bun.

Dacă un club ca Dinamo îl vinde pe Nistor, nu știu pe ce sumă, la o altă echipă din România o face pentru că Universitatea Craiova este un club ambițios, iar Dinamo, în acest moment, cu aceste probleme financiare, nu are aceste ambiții. Pentru mine,e important. Putem juca fără Nistor, avem jucători buni și vom vedea.

-Fabbrini îi poate lua locul?

Fabbrini este un jucător peste nivelul campionatului din România. A avut această accidentare în octombrie, noiembrie, dar este un jucător foarte bun. Își va arăta calitățile, pentru că anul trecut, la Botoșani, a jucat de două ori contra noastră și ne-a distrus. Este un jucător foarte bun. Este diferit de Nistor, dar poate juca foarte bine.

-Ai jucat cu Pigliacelli? A fost fericit că va fi coleg cu Nistor?

Da, am vorbit cu el. A fost un zvon că mă dorește cineva la Craiova, din ce am înțeles mă dorea Pițurcă. Pigliacelli m-a întrebat când vin la Craiova, dar nu este nimic adevărat pentru moment. El este foarte bucuros că a mers Nistor acolo. Pigliacelli mă dorește acolo, dar știu că și el are probleme la Craiova. Aceste 3 cluburi, FCSB,

Craiova și CFR Cluj, au cele mai bune condiții. Câștigă meciuri, merg în cupele europene, iau bani de la UEFA. Am înțeles că în România multe cluburi supraviețuiesc cu sponsorizări. Dacă primești mulți bani de la UEFA, este bine. Este ușor, pentru că poți lua jucători. Dinamo trebuie să ia jucători liberi de contract. Este total diferit.

-Pentru prima dată, Dinamo are o ofertă de cumpărare, de la un consorțiu din Emiratele Arabe Unite. Ce crezi?

Am văzut multe situații, ba se voia vânzarea clubului pe 1 leu, am văzut multe nume. În fiecare zi apare cineva nou care vrea să ia clubul. Vorbim despre asta în vestiar. Dacă vine cineva cu ambiții și bani, va fi bine pentru jucători, pentru staff, pentru ziariști, pentru fani, pentru toată lumea.

Dar nu știu dacă este ceva adevărat. Eu cred că Negoiță iubește Dinamo. Îi place Dinamo, nu vrea să vândă Dinamo. Asta e părerea mea. Multă lume poate cumpăra clubul, pentru că Dinamo este un club de mare nivel.

-Crezi că el nu va vinde clubul?

Nu știu, dar cred că dacă ai un club de 5-6 ani, precum Negoiță, e dificil să-l mai vinzi. Poate vrea, dar e ca și copilul lui.

-De ce crezi că nu mai bagă bani? Pentru că are destui.

Pentru că nu este ușor pentru el, nu e ușor să investești bani în fotbal. Cred că 99% din patroni investesc și pierd bani din fotbal. Nu toți patronii, cum sunt cei de la Juventus, AC Milan cu Berlusconi, ei au bani, investesc, dar și au profit. Dar la cluburile mai mici… nu e ușor să investești și să ai profit. E foarte greu.

-Ai mai vorbit cu Rednic?

Nu.

-Sunt zvonuri că te dorește la Iași.

Nu am mai vorbit cu el, dar am o relație bună cu Rednic. Dacă mă sună și e bine pentru cariera mea, îi răspund și îi spun decizia mea. Dar Dinamo e Dinamo.

-Ai un mesaj pentru fanii lui Dinamo?

Știu că nu este ușor, Dinamo nu merită să fie pe acest loc în campionat, dar sper că și dacă nu vom ajunge în play off, pentru că este o variantă, să vină la stadion să ne încurajeze, pentru că aici, la Dinamo, sunt mulți jucători tineri care pot ajunge în top.

Trebuie să simtă că joacă la o echipă mare. Dacă fanii nu vin la meci sau vin 2-300, simți că joci în casă, fără fani. Chiar și dacă nu ajungem în play-off, fanii să vină la meci, pentru ca tinerii jucători să simtă energia lor.

-Crezi că veți ajunge în play-off și că veți lua Cupa?

E o întrebare dificilă. Dinamo are o posibilitate să meargă în play-off, dar trebuie să avem mult noroc, Gaz Metan și Botoșani să piardă. Posibilitatea e mică, dar trebuie să luptăm pentru ea. Miracole se întâmplă.

ADVERTISEMENT