Sport

Mauricio Pochettino, interviu special în L’Equipe! Presiunea de la Paris şi cum gestionează tridentul Messi-Neymar-Mbappe: “Dacă nu conducem cu 3-0 după 10 minute, ce decepţie”

Mauricio Pochettino a acordat un amplu interviu cotidianului francez L'Equipe în care a vorbit, printre altele, despre cum au crescut pretențiile la PSG după transferurile lui Messi și Donnarumma.
20.11.2021 | 07:36
Mauricio Pochettino interviu special in LEquipe Presiunea de la Paris si cum gestioneaza tridentul MessiNeymarMbappe Daca nu conducem cu 30 dupa 10 minute ce deceptie
ADVERTISEMENT

Deși este lider detașat în Ligue 1 cu PSG și este aproape calificat în optimile de finală din Champions League, Mauricio Pochettino se confruntă cu destule critici în acest sezon, mai ales după ce vicecampioana Franței i-a transferat pe Lionel Messi și Gianluigi Donnarumma. Antrenorul argentinian de 49 de ani s-a confesat în spaniolă jurnaliștilor de la L’Equipe într-un interviu în care a subliniat că se află într-o situație pe care nu a mai experimentat-o nimeni înaintea sa: gestionarea celui mai bun PSG din istorie.

Mauricio Pochettino, interviu savuros pentru L’Equipe: “Meseria de antrenor e mult mai grea față de cum îmi imaginam când eram jucător”

În ce moment v-ați spus că veți deveni antrenor? Când încă erați jucător?

– Da. Este incredibil, dar am început să mă gândesc că aș putea deveni antrenor la Camp des Loges, când eram jucător la PSG. Nu aici, ci la capătul celălalt al străzii, unde sunt tinerii acum (la stadionul Georges-Lefevre). Îmi aduc aminte că eram cu Jean Fernandez, Jean-Louis Gasset, Feliciano Di Biasi. Atunci, am început să mă interesez de avantajele planificării, de antrenamente, de gestiunea unui grup. Să înțeleg comportamentele și psihologia jucătorilor.

ADVERTISEMENT

Se întâmpla în timp ce erați căpitan de echipă?

– Da. Voiam să cunosc informațiile prin care se gestionează o echipă profesionistă. Aveam 28 sau 29 de ani când am început să îmi spun că asta mi-ar plăcea. Să devin antrenor, să am responsabilitatea de a conduce nu doar un grup de jucători, ci un staff. Să înțeleg toate componentele unui club, nu doar din punct de vedere sportiv. Tactica, dar și gestiunea umană a vestiarului, marketing-ul, relația cu mass-media, trecutul clubului, particularitățile sale…

V-ați gândit atunci că meseria aceasta este atât de dificilă? Sau acum este și mai dificilă?

– Este o întrebare foarte bună pentru că atunci când ești jucător subestimezi munca staff-ului. Avem adesea o viziune redusă și ne concentrăm doar asupra tacticii, a sistemului, a jocului. Când începe formarea ta de antrenor, înțelegi rapid că era o eroare majoră să gândești așa. Eu îmi spuneam chiar: nu va fi atât de grea. Dar este mult mai dificilă decât ne imaginăm. Trebuie să gestionăm emoții, și nu doar ale noastre, dar și ale jucătorilor, ale staff-ului, ale celorlalți oameni din club, ale fanilor. Fără a diminua cumva interesele economice. Mulți vorbesc fără a cunoaște ce se întâmplă cu adevărat și totul se reduce la un rezultat. Unul pozitiv poate aduce mari beneficii, în timp ce unul negativ deranjează mereu. Nu este chiar așa, trebuie un echilibru.

ADVERTISEMENT
  • 2001-2003 este perioada în care Mauricio Pochettino a fost jucătorul lui Paris Saint-Germain

“Sunt aici pentru a dezvolta ideile lui PSG, nu pe cele ale mele”

Dar și această injustiție face, uneori, parte din farmecul fotbalului…

– Fotbalul nu este rațional, iar justiția fotbalului nu este cea care se poate aplica în afara terenului. Meritul muncii nu se aplică mereu. Există multe lucruri subiective și puține obiective. Sunt foarte mulți factori care influențează.

Sunteți un antrenor care se adaptează la jucătorii de care dispune mai mult decât unul care caută să își modeleze fotbaliștii după filosofia sa?

ADVERTISEMENT

– Ca antrenor, ai idei, obiceiuri, un mod de a privi fotbalul. Apoi, trebuie să vezi în ce proiect te afli și în ce etapă a acelui proiect. Când PSG te caută, este pentru că tu te adaptezi unei structuri existente, la jucătorii recrutați pentru a obține ce își dorește clubul. Ce vrea PSG? Este important de știut. PSG vrea să câștige. Champions League, campionatul, Cupa, toate meciurile. Nu a venit la noi pentru a construi un proiect, ca să ne întrebe de ce avem nevoie pentru a ne dezvolta ideile și ceea ce ne place. Am venit pentru a ne adapta și pentru a câștiga cu structura și caracteristicile jucătorilor de aici. Este ceva complet diferit. Suntem aici pentru a dezvolta ideile lui PSG, nu pentru a ne dezvolta ideile noastre.

Cu transferurile extraordinare din această vară, există sentimentul că aveți mijloacele de a face lucruri și mai bune în termeni de conținut.

ADVERTISEMENT

– Așteptările născute în această vară fac ca, încă dinainte de a începe meciul, să trebuiască să câștigăm cu 5-0. Iar dacă după 10 minute, nu conducem cu 3-0, pfff… ce decepție! Cred că este o greșeală. Obligația nu există în fotbal, adversarii au și ei calități și știu cum să îți complice lucrurile.

  • O Cupă și o Supercupă a Franței a câștigat Mauricio Pochettino de când este antrenorul lui PSG, din ianuarie 2021

“Avem în mâinile noastre cei mai buni jucători din lume.”

Experiența de la PSG este complet nouă pentru dumneavoastră și vă aduce ceva nou?

– Ce echipă are portari de nivelul celor de la PSG? Navas, Donnarumma, Rico, fără a mai vorbi de tineri. Este ceva ce nu am mai văzut nicăieri. Când privim aceste talente, numele din acest club, așa ceva nu a mai existat niciodată sau poate doar o dată. Pornind de aici, nimeni nu a mai avut o asemenea experiență, noi suntem primii care o trăim. Nimeni nu cunoaște secretul manierei de gestionare, a metodei de antrenament sau a filosofiei de joc eficiente pentru un asemenea lot. Trebuie să ne adaptăm în armonie cu ceea ce simt jucătorii.

Țineți conferințele de presă alături de Jesus Perez și Miguel D’Agostino. De ce?

– Îmi place să am întregul staff tehnic alături de mine. Vreau să știu ce gândesc Jesus și Miki despre ceea ce spun. Și vreau și ca ei să asculte ce spun celor din mass-media. Avem un respect deosebit pentru presă pentru că face parte din acest mediu. Când mi-am început cariera, aveam mulți prieteni printre jurnaliști. Am un prieten jurnalist în Argentina. Ne-am început carierele împreună. Acum, el este cel mai faimos ziarist din Argentina, iar eu sunt antrenor la PSG. Este prietenul meu, dar nu îi acord niciun interviu pentru că nu îmi place ceea ce face el (râde).

Gestiunea umană nu este principala treabă a unui antrenor la un club precum PSG?

– Ba da, ține de noi să fim un staff echilibrat. Nu trebuie să uităm că avem în mâinile noastre cei mai buni jucători din lume, dar și familiile lor, anturajele mediatice, urmăritorii. Nu este deloc ușor. Oamenii spun: jucătorul acesta nu se adaptează, jucătorul acesta suferă, altul are probleme. Dar staff-ul? Și ceilalți salariați ai clubului nu au probleme și ei? Dar avem și obligații. Trebuie să găsim un echilibru și asta este valabil și pentru jucători. Anturajul face adesea ca jucătorul să creadă că are doar drepturi, nu și obligații.

  • PSG – Nantes se joacă sâmbătă, de la ora 18:00, în etapa a 14-a din Ligue 1

“Orice antrenor, fie la cel mai înalt nivel sau amator, are un stil”

Vorbiți de adeziune. Dar avem impresia adesea că ar fi vorba de lipsa unei alegeri. Două exemple: pentru portari, împărțiți timpul de joc, iar la penalty-uri, nu stabiliți cine trage.

– Cred că este o viziune eronată a lucrurilor. Când ai doi portari în care ai încredere și care îți demonstrează zilnic că pot juca, ar fi injust să îi oferi prioritate unuia în dauna celuilalt. Vreau să înțelegeți că ar fi fost mai ușor pentru un antrenor să spună: tu ești numărul 1, tu ești numărul 2. Este nevoie de curaj pentru a-i pune pe cei doi în concurență, să-i faci să înțeleagă că trebuie să fie pregătiți când apelezi la ei și să fie performanți. Vreau să subliniez mai degrabă curajul lui PSG de a-l lua pe Donnarumma, deși îi aveam deja pe Navas și Rico.

S-a pus în discuție și lipsa unei identități la PSG. Sunteți un antrenor cu un stil sau, în continuare la ceea ce ați spus, sunteți adaptabil?

– Această chestiune se traduce și printr-o lipsă certă de respect. E ca și cum aș spune că nu aveți stil în scriitură. Bineînțeles că aveți unul, doar sunteți profesionist. Orice antrenor, fie la cel mai înalt nivel sau amator, are un stil. Când muncești pentru a deveni antrenor, îți dezvolți un stil: gusturile tale, metodele tale de lucru, managementul. Suntem un staff care are un stil definit, o filosofie, ideile sale. Apoi, chestiunea este să știi cum și în ce moment să pui în aplicare ceea ce îți corespunde cu adevărat. Iar asta depinde de exigențele clubului. Dacă vă uitați la Espanyol, la Southampton sau la Tottenham, veți vedea stilul care ne place. Dacă vă uitați la un meci din primul sezon la Tottenham și la unul din al treilea sezon, nu mai este același lucru. Pentru că a existat o strategie pentru a ajunge acolo.

Cea mai mare provocare este aceea de a manageria atâtea ego-uri?

– Fie vorba între noi, nu există ego-uri. Este doar o viziune din exterior.

Serios? Pot fi scoși de pe teren Messi, Mbappe sau Neymar, dacă ne reamintim de reacțiile lor?

– Nu este o istorie a ego-ului. Vorbim de cei mai mari fotbaliști din lume. Dacă nu există o problemă, de ce vreți să o creați? Chiar dacă nu joacă în modul în care ne așteptăm, cu talentul lor pot fi decisivi în orice moment al unui meci. De aceea, clubul a făcut eforturile financiare pentru a-i recruta. Nu putem evalua acest tip de jucător, precum niciun alt tip. De aceea, ei sunt cine sunt.

ADVERTISEMENT