News

Meci dezastruos pentru Joe Biden în prima dezbatere cu Donald Trump pentru prezidențiale. Democrații sunt în panică

Dezbatere dezastruoasă pentru Joe Biden împotriva lui Donald Trump înaintea prezidențialelor. Panică în tabăra democrată
28.06.2024 | 10:21
Meci dezastruos pentru Joe Biden in prima dezbatere cu Donald Trump pentru prezidentiale Democratii sunt in panica
Prima rundă a dezbaterii Trump-Biden a fost câștigată de republican / Foto: captură, X
ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump s-au confruntat pe mai multe teme, printre care inflația, avortul și imigrația, joi, 27 iunie, la CNN, în Atlanta, în prima dezbatere televizată din campania americană pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Biden, care ar fi trebuit să-i liniștească pe americani cu privire la vârsta sa, a făcut exact contrariul, în timp ce Donald Trump s-a arătat relativ disciplinat, mai coerent și mai combativ. Deja unele voci îi cer democratului să demisioneze.

Forma prevalează asupra fondului

Niciodată până acum o dezbatere prezidențială nu a fost organizată atât de devreme, cu puțin peste patru luni înainte de votul din 5 noiembrie. Potrivit anturajului său, Joe Biden a dorit să stabilească un contrast cu Donald Trump și să reamintească alegătorilor realitatea președinției predecesorului său.

ADVERTISEMENT

Democratul a petrecut o săptămână pregătindu-se la Camp David și a trebuit nu doar să își apere bilanțul, ci mai ales să îi reasigure pe americani cu privire la vârsta, energia și capacitatea sa cognitivă, într-un moment în care trei sferturi dintre alegători îl consideră prea bătrân, la 81 de ani, pentru un al doilea mandat. Dar liderul de la Casa Albă a ratat o ocazie de aur de a reduce la tăcere criticile privind vârsta și capacitatea sa mentală, joi seară, la Atlanta.

Panică în tabăra democrată

Cu puțin peste patru luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, tabăra democrată este speriată. La câteva secunde după prestația catastrofală a lui Joe Biden la prima dezbatere împotriva lui Donald Trump, jurnaliștii CNN aflați pe platourile de filmare relatau deja că panica a ajuns la sediul partidului. La scurt timp după aceea, New York Times a relatat că unele voci grele democrate se gândesc să-l înlocuiască pe Biden cu un candidat mai tânăr. „Trebuie spus că spectacolul a fost teribil”, notează France 24.

ADVERTISEMENT

Timp de 90 de minute, cei doi pretendenți la Casa Albă au fost chestionați cu privire la o multitudine de subiecte de campanie, de la economie la avort și războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza. Însă telespectatorii – printre care și  alegătorii nehotărâți ale căror voturi vor fi decisive în statele cheie – se așteptau ca Joe Biden (81 de ani), și Donald Trump, (78 de ani), să se concentreze pe altceva: comportamentul, tonul și consecvența lor pe scenă. Primul a eșuat în mod clar, iar cel de-al doilea a strălucit doar prin contrast.

Un Biden confuz

Desigur, datorită unor reguli de moderare mai stricte, cei doi lideri nu s-au întrerupt în general, evitând situația primei lor dezbateri de acum patru ani. Dar încă din primele minute, președintele democrat și-a pierdut șirul gândurilor, s-a bâlbâit și a bâlbâit cuvintele. Apoi a urmat o tăcere atât de ciudată încât moderatorii CNN au preluat controlul.

ADVERTISEMENT

O ocazie pentru Donald Trump să jubileze, el repetând în mod repetat la mitingurile sale că Joe Biden este senil și inapt să ocupe Biroul Oval. Pe scena dezbaterii, republicanul a profitat uneori de ocazie pentru a insista pe această idee. „Nu știu despre ce vorbea la sfârșitul frazei, nu sunt sigur că știe”, a atacat el după ce Joe Biden a făcut o declarație confuză privind imigrația. Donald Trump l-a provocat apoi pe rivalul său la un „test cognitiv”. „Am trecut două”, s-a lăudat el, adăugând că este foarte bun și la golf. Și a concluzionat cu mândrie: „Mă simt minunat”.

„Fugar de justiție”, „mincinos”, „plângăcios”, „ratat”: Joe Biden poate că a avut câteva explozii de energie în mijlocul dezbaterii, dar invectivele aruncate rivalului său păreau pregătite dinainte și au părut să se dezumfle în fața restului prestației sale.

ADVERTISEMENT

Un Trump agresiv

Trebuie repetat: în această dezbatere, forma a fost mai importantă decât fondul. În primul rând, pentru că pozițiile fiecărei părți sunt bine cunoscute de poporul american: Joe Biden este președinte, Donald Trump a fost predecesorul său. Țara este mai polarizată ca niciodată și sunt puțini cei care nu au deja o părere puternică despre cei doi politicieni. În al doilea rând, pentru că acest schimb în direct ne-a permis să vedem ce are fiecare candidat în mânecă. În consecință, premiul a revenit candidatului care s-a exprimat cu cel mai mare aplomb, indiferent de veridicitatea comentariilor sale, pe care moderatorii nu s-au deranjat niciodată să le corecteze.

Pe fiecare temă, scenariul a fost mai mult sau mai puțin același: Donald Trump aruncă un neadevăr (majoritatea migranților sunt „violatori” care evadează din „închisoare” sau din „azil”), sau o idee caricaturală („arătăm ca o țară din lumea a treia”) sau o enormitate („toată lumea a vrut ca Roe v. Wade, jurisprudența care garantează dreptul la avort, să dispară”), iar Joe Biden răspunde lamentabil: „nu este adevărat”.

Și chiar și atunci când Biden a încercat să argumenteze cu cifre sau exemple, el și-a pierdut șirul gândurilor, permițându-i miliardarului să obțină victorii ușoare una după alta. Cu atât mai ușor cu cât republicanul a avut în vizor probleme care îi ating pe profund pe americani.

„I-am dat la cheie o țară fără inflație, iar el a distrus-o aruncând banii pe fereastră. Milioane de oameni trec frontiera și iau locurile de muncă ale negrilor și hispanicilor”, a acuzat el, fără să ofere cifre. Acesta a fost bingo-ul câștigător: să facă o legătură între economie și imigrație, reamintind în același timp dezamăgirea minorităților față de mandatul lui Joe Biden.

Avantaj pentru republicani

Nimeni nu poate prezice rezultatul viitoarelor alegeri. Dar această dezbatere a fost, fără îndoială, o victorie pentru Donald Trump, care, în cele din urmă, a trebuit să nu facă un efort prea mare în fața unui Biden depășit. Frantz Luntz, un cunoscut consultant politic care a organizat o vizionare a dezbaterii cu un grup de alegători indeciși, a raportat primele sale rezultate pe X (fostul Twitter). „După prima pauză publicitară, mi-am întrebat grupul câți dintre ei erau mai predispuși să voteze pentru Biden. Niciunul nu a ridicat mâna. Jumătate au votat pentru el în 2020”.

El a adăugat, într-un al doilea mesaj: „După a doua pauză publicitară, mi-am întrebat grupul câți dintre ei erau mai înclinați să voteze pentru Trump. 10 din 14 au ridicat mâna.Chiar dacă nu-l plac pe Donald Trump. Unul dintre ei a spus: Nici măcar nu știu dacă Biden va ține până în noiembrie”.

Ce trebuie retinut din dezbaterea Trump-Biden

Inflația este una dintre cele mai mari preocupări ale americanilor: costul vieții. „Inflația ucide această țară”, a declarat republicanul în vârstă de 78 de ani, dând asigurări, în același timp, că sub mandatul său, America a fost „cea mai mare economie din lume”. La rândul său, democratul în vârstă de 81 de ani a replicat că economia „era în cădere liberă” atunci când a preluat frâiele țării, lăudând în același timp bilanțul său în materie de ocupare a forței de muncă și reforme sociale.

Donald Trump a fost deschis agresiv încă de la început, în timp ce Joe Biden a fost ezitant la început, împiedicându-se de mai multe ori de cuvinte și repetându-le de mai multe ori. Marea sa provocare este să-i reasigure pe americani de acuitatea și vitalitatea sa mentală.

Joe Biden a avut, totuși, câteva accese de combativitate, strigându-i rivalului său „tu ești fraierul, tu ești ratatul”, referindu-se la comentariile făcute de fostul președinte republican despre soldații americani care au murit în luptă, pe care Donald Trump i-ar fi descris drept „fraieri și ratați”. Miliardarul a negat joi, insistând că a fost un citat „inventat”.

Niciodată până acum americanii nu au avut de ales între candidați atât de în vârstă. De asemenea, cei doi candidați se antipatizează sincer și nici măcar nu și-au strâns mâinile când au ajuns în platou.

Dreptul la avort

Întrebat despre avort, Donald Trump a spus că crede în „excepții”, adăugând: „Cred în excepții pentru viol, incest și viața mamei. Cred că acest lucru este foarte important. (…) Problema pe care o au (democrații) este că sunt radicali pentru că vor lua viața unui copil în luna a opta, în luna a noua și chiar după naștere, după naștere”.

La rândul său, cu privire la răsturnarea cazului Roe vs Wade, care proteja dreptul la avort la nivel federal, Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că face „un lucru teribil”. „Ideea că statele pot face acest lucru este un fel de a spune că vom întoarce de asemenea, problema drepturilor civile la state, iar fiecare stat va avea o regulă diferită”.

Migrația

Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că exagerează și minte cu privire la criza migrației din Statele Unite, chiar dacă acesta din urmă tocmai zugrăvise o imagine catastrofală a situației. „Am avut cea mai sigură graniță din istoria țării noastre. Tot ce trebuia să facă era să lase lucrurile așa cum erau. El a decis să ne deschidă granița, să ne deschidă țara oamenilor care vin din închisori, oamenilor care vin din instituții psihiatrice, aziluri de nebuni, teroriști”.

„Nu există date care să susțină ceea ce spune”, a replicat Joe Biden, chiar dacă imigrația este una dintre principalele probleme ale acestei campanii prezidențiale. „Încă o dată exagerează, minte”, a spu sdemocratul.

Conflictele internaționale

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un „lider”, i-a spus Donald Trump președintelui Joe Biden. Candidatul republican a fost, de asemenea, foarte critic față de miliardele de dolari cheltuite de Statele Unite pentru a sprijini Kievul în războiul său împotriva Moscovei. Donald Trump l-a acuzat de asemenea pe rivalul său democrat că se comportă „ca un palestinian” în conflictul dintre Israel și Hamas. „El a devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Un palestinian slab”, a spus Trump.

Cazurile judiciare și asaltul asupra Capitoliului

Dezbaterea s-a axat apoi pe afacerile juridice ale lui Donald Trump, care a fost condamnat penal în urmă cu câteva săptămâni. Denunțând un caz „înscenat de democrați”, republicanul a anunțat că va face apel. „Singura persoană care este un infractor condamnat este omul pe care îl privesc pe scenă chiar acum”, i-a spus liderul democrat predecesorului său.

Joe Biden a denunțat, de asemenea, comentariile lui Donald Trump cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului pe 6 ianuarie 2021. „El i-a încurajat pe acești oameni să meargă la Capitoliu. A stat în Biroul Oval timp de trei ore, trei ore, în timp ce vicepreședintele său și o serie de colegi ai săi și republicani i-au cerut să acționeze pentru a opri toate acestea”, a spus el.

Donald Trump a profitat de ocazie pentru a sublinia problemele cu justiția ale fiului lui Foe Biden, Hunter Biden. „Fiul său a fost condamnat și probabil ar fi trebuit să fie condamnat de multe ori înainte. Dar Departamentul său de Justiție a lăsat să expire termenul de prescripție pentru cele mai importante lucruri. Dar el (Biden) ar putea fi un infractor condamnat imediat ce părăsește funcția. Joe ar putea fi condamnat pentru tot ce a făcut. A făcut lucruri oribile. (…) Acest om este un criminal. Avem un sistem manipulat și dezgustător. Eu nu am făcut nimic rău”, a spus Trump.

Testul cognitiv

Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden la un „test cognitiv”. „Am susținut două teste, teste cognitive. Le-am trecut cu brio (…) El (Biden) nu a trecut niciunul. Aș vrea să-l văd trecând unul, doar unul, unul foarte ușor”, a declarat fostul președinte republican.

Referitor la întrebarea privind vârsta sa, Joe Biden a evitat-o, răspunzând: „În primul rând, mi-am petrecut jumătate din cariera politică fiind cea mai tânără persoană aleasă în Senatul Statelor Unite. Iar acum sunt cel mai în vârstă. Acest tip este cu trei ani mai tânăr decât mine și mult mai puțin competent dacă vă uitați la dosarul meu, la ceea ce am făcut”.

Ultimele declarații

Joe Biden s-a felicitat pentru obținerea unui plafon de preț pentru anumite medicamente. „Știți ce înseamnă asta. A redus amenințarea unui deficit de 160 de miliarde de dolari pe zece ani, deoarece guvernul nu trebuie să plătească prețuri exorbitante. Voi face acest lucru disponibil pentru fiecare cetățean în vârstă și fiecare membru al Congresului chiar acum. Și tuturor celor din America”.

El a vorbit, de asemenea, despre progresele înregistrate în domeniul fiscal. „Suntem într-o situație în care, în primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem un sistem fiscal echitabil. Îi întreb pe toți cei din public dacă ei cred că sistemul fiscal este corect. (…) Acest tip v-a crescut impozitele din cauza deficitului. Iar inflația a crescut din cauza dezastrului pe care l-a lăsat după gestionarea pandemiei. Și se află într-o poziție în care acum vrea să vă impoziteze mai mult prin impunerea unor tarife de 10 % pentru tot ceea ce intră în Statele Unite”.

La rândul său, Donald Trump a replicat: „Tot ceea ce face (Biden) este să ne facă țara periculoasă permițând unor milioane și milioane de oameni să intre în ea. Armata noastră nu îl respectă. Arătăm ca niște proști în Afganistan. Nu am oprit războiul din Israel. A fost un lucru atât de oribil care nu s-ar fi întâmplat niciodată. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Iranul era falimentar. Oricine făcea afaceri cu Iranul, inclusiv China, nu putea face afaceri cu Statele Unite. Iranul era falimentar. Nu aveau niciun ban pentru Hamas sau Hezbollah pentru terorism, niciun ban deloc. Din nou, războiul din Ucraina nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Vorbește despre o mulțime de lucruri, dar nu le-a făcut timp de trei ani și jumătate. Trăim în iad”.

ADVERTISEMENT