Sport

Meciul care a adus renaşterea Germaniei şi revoluţia în Ungaria! “Miracolul de la Berna”, finala CM 1954, a ajuns subiect de film

În 1954, la Campionatul Mondial din Elveţia, Ungaria şi Germania au jucat marea finală. După 90 de minute, cele două ţări au trecut prin schimbări importante, iar meciul a ajuns subiect de film.
30.07.2022 | 00:55
Meciul care a adus renasterea Germaniei si revolutia in Ungaria Miracolul de la Berna finala CM 1954 a ajuns subiect de film
Cum a câştigat Germania trofeul Campionatului Mondial din 1954
ADVERTISEMENT

La Campionatul Mondial din 1954, Ungaria era văzută drept marea favorită la câştigarea trofeului. “Maghiarii magici” erau neînvinşi de patru ani şi aveau o super echipă, în care străluceau Ferenc Puskas, Nandor Hidegkuti, Sandor Kocsis sau Jozsef Bozsik. Nimeni nu concepea ca selecţionata lui Gusztav Sebes să rateze trofeul. În tot acest timp, Germania de Vest revenea la un turneul final, după ce la Mondialul din 1950 îi fusese interzis accesul.

Primul meci dintre Ungaria şi Germania de Vest la CM 1954: dezastru total pentru nemţi şi capcană pentru maghiari

La Campionatul Mondial din 1954, Ungaria venea cu aura echipei pe care nimeni nu putea s-o bată. Cine reuşea să primească 2 sau 3 goluri de la maghiari considera un real succes. Anglia, de pildă, primise 13 goluri în două meciuri, în timp ce România pierdea onorabil, cu 1-2, la Jocurile Olimpice din 1952.

ADVERTISEMENT

Ungaria şi-a menţinut statutul şi în meciurile din grupele Mondialului din 1954. După 9-0 cu Coreea de Sud, maghiarii distrugeau Germania de Vest, scor 8-3. A fost meciul în urma căruia ungurii erau convinşi că nu au adversar la turneul final, în timp ce nemţii le-au întins o capcană.

În acel meci, Sepp Herberger, selecţionerul Germaniei de Vest, a decis să menajeze câţiva titulari, în timp ce alţi jucători au evoluat pe posturi diferite. Fritz Walter, vedeta nemţilor, fusese mutat pe postul de atacant, în timp ce el juca playmaker în mod normal. În plus, Ferenc Puskas a fost vânat de-a lungul partidei, iar Werner Liebrich a reuşit să-l accidenteze grav, motiv pentru care vedeta maghiarilor a ratat meciurile din sferturi şi semifinale.

ADVERTISEMENT

Germania de Vest a obţinut calificarea în finală, după 7-2 cu Turcia (barajul pentru sferturi), 2-0 cu Iugoslavia (sferturi) şi 6-1 cu Austria (semifinale). De cealaltă parte, Ungaria a trecut de Brazilia şi de Uruguay, ambele învinse cu 4-2, cu menţiunea că meciul contra campioanei mondiale en-titre a avut nevoie de prelungiri.

Ploaia, norocul Germaniei de Vest în finala cu Ungaria. Cum a influenţat Adidas finala din 1954

Finala Campionatului Mondial din 1954 s-a jucat pe 4 iulie, la Berna, iar nemţii au primit o veste bună chiar în dimineaţa meciului. O ploaie torenţială s-a abătut peste oraşul elveţian, iar un neren ud îl avantaja pe Fritz Walter. În plus, jucătorii lui Sepp Herberger au avut parte de un cadou nesperat.

ADVERTISEMENT

Adolf Dassler le-a oferit fotbaliştilor nemţi nişte ghete revoluţionare, create de Adidas, compania pe care o înfiinţase în 1924 şi care a renăscut în 1949. În loc de crampoane fixe, aşa cum erau toate ghetele de joc, Germania de Vest beneficia de crampoane care se puteau schimba, în funcţie de condiţiile terenului, iar acest lucru a făcut diferenţa în finală.

Meciul a început perfect pentru Ungaria, care în minutul 8 conducea cu 2-0, după golurile marcate de Ferenc Puskas şi Zoltan Czibor. Au urmat opt minute perfecte pentru Germania de Vest, care egala prin Max Morlock (10) şi Helmut Rahn (18). Până la pauză, maghiarii au ratat ocazii uriaşe, în timp ce nemţii s-au apărat şi Toni Turek a făcut minuni în poartă.

ADVERTISEMENT

Ungaria a continuat să atace şi după pauză, însă Turek era un zid. În minutul 84, contrar situaţiei de pe teren, Helmut Rahn l-a învins pe Gyula Grosics cu un şut din careu. Germania de Vest conducea cu 3-2 şi simţea că marea victorie este aproape. Două minute mai târziu, maghiarii au înscris, însă tuşierul a indicat o poziţie de ofsaid şi reuşita a fost anulată. Nemţii câştigau Campionatul Mondial şi succesul a avut ecouri în întreaga ţara.

“4 iulie 1954 – ziua de naştere a Republicii Germane” / “Seminţele Revoluţiei din 1956”

După pierderea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărţită în două: cea de Vest şi de Est, controlată de comunişti. Ambele sufereau în urma războiului, iar recunoaşterea internaţională era minusculă. Germania de Vest trecea prin procesul de denazificare, iar viaţa era grea în oraşe. Succesul de pe 4 iulie 1954, din finala Campionatului Mondial, este considerat de mulţi istorici drept punctul de cotitură pentru dezvoltarea viitoare a ţării.

“A fost ca o eliberare a Germaniei de toate lucrurile care au îngreunat-o după Al Doilea Război Mondial. 4 iulie 1954 este, cu anumite aspecte, ziua de naştere a Republicii Germane”, scria istoricul Joachim Fest.

Succesul din 1954 a beneficiat şi de o ecranizare, care prezintă turneul final prin ochii unei familii din Essen, dar şi prin cei ai jucătorilor din naţionala Germaniei de Vest. “Miracolul de la Berna”, aşa cum a devenit cunoscută finala de acum 68 de ani, a ajuns în cinematografe în 2003 şi peste 6.000.000 de nemţi au vizionat filmul.

În Ungaria, înfrângerea naţionalei i-a scos pe oameni în stardă. Proteste au apărut în Budapesta şi alte mari oraşe, iar ţinta nu era doar eşecul din finală, ci şi regimul comunist. Demonstanţii au scandat lozinci împotriva lui Matyas Rakosi, secretarul general al Partidul Comunist Ungar şi conducătorul ţării.

“Reacţia în Ungaria a fost teribilă. Mii de oameni au ieşit pe străzi, după meci. Cu pretextul fotbalului, ei au demonstrat împotriva regimului. Cred că aceste proteste au fost seminţele Revoluţiei din 1956”, avea să-şi amintească Gyula Grosics, portarul maghiarilor.

Finala Mondialului din 1954 a adus şi decăderea naţionalei Ungariei. După patru ani şi o lună, “Maghiarii magici” cunoşteau prima înfrângere în cel mai important moment din istoria echipei. Doi ani mai târziu, după startul Revoluţiei, mai mulţi jucători, printre care Ferenc Puskas sau Sandor Kocsis au fugit de comunism şi au rămas în Occident. În ultimul meci la naţională, “Echipa de Aur a Ungariei” a reuşit să învingă URSS-ul, scor 1-0, la Moscova. Era finalul poveştii pentru maghiari şi selecţionata de vis a lui Gustav Sebes.

ADVERTISEMENT