Fotbal international

Meciul Cehia – Scoția, dat peste cap de coronavirus. Gazdele au schimbat tot staff-ul și lotul de jucători!

07.09.2020 | 12:53
Meciul Cehia  Scotia dat peste cap de coronavirus Gazdele au schimbat tot stafful si lotul de jucatori
ADVERTISEMENT

Coronavirus continuă să provoace probleme în lumea fotbalului, iar naționala Cehiei este ultima formație afectată de pandemie. După ce doi membri ai staff-ului naționalei au fost depistați pozitiv, oficialii din Cehia au solicitat ca meciul cu Scoția, din Liga Națiunilor, să fie amânat. UEFA nu a vrut să se abată de la protocolul stabilit, iar meciul se va disputa diseară.

Conform forului european, condiția pentru ca meciul să se poată disputa este aceea ca echipa afectată de virus să aibă minim 13 fotbaliști disponibili, dintre care măcar unul să fie portar. Chiar dacă doar doi dintre oamenii din staff au fost depistați pozitiv, cehii nu au vrut să riște nimic în contextul în care UEFA a refuzat amânarea partidei.

ADVERTISEMENT

Astfel, naționala lui Jaroslav Silhavy a devenit naționala lui David Holoubek, selecționerul reprezentativei U18 a cehilor. Holoubek și staff-ul său le-au luat locul oamenilor de la naționala mare și au convocat și jucători noi! Nu mai puțin de 23 de fotbaliști au fost chemați la națională în locul celor care au jucat în victoria cu 3-1 din Slovacia.

Cum au ajuns cehii să schimbe tot staff-ul tehnic și lotul de jucători

În data de 4 septembrie, Cehia învingea Slovacia cu 3-1, în prima rundă a Ligii Națiunilor, iar lucrurile păreau să meargă excelent pentru formația lui Silhavy. În aceeași zi, însă, federația din Cehia a emis un comunicat din care reieșea că au fost depistate cazuri de coronavirus la nivelul staff-ului tehnic. Oficialii cehi cereau UEFA să amâne meciul cu Scoția și îi informau pe adversarii de azi că partida ar putea să nu se dispute.

ADVERTISEMENT

Însă UEFA nu a fost de acord cu ideea și a insistat pentru ca protocolul să fie aplicat. În astfel de situații, echipa afectată trebuie să aibă minim 13 jucători disponibili, dintre care și un portar, pentru ca meciul să poată fi programat. Dacă nu se îndeplinește această condiție, meciul poate fi reprogramat conform recomandărilor forului european. Dacă partida nu se poate reprograma, Comisia de Disciplină a UEFA va stabili deznodământul partidei.

În situația în care Comisia de Disciplină nu găsește vreuna dintre echipe drept vinovată, rezultatul este stabilit prin tragere la sorți. De asemenea, UEFA a stabilit ce se întâmplă și în cazul în care arbitrii unui meci sunt depistați pozitiv înaintea partidei. Aceștia pot fi înlocuiți inclusiv de către o brigadă din țara gazdă.

ADVERTISEMENT

În cazul meciului Cehia – Scoția, UEFA s-a arătat surprinsă de cazurile din lotul cehilor, însă nu a luat în calcul amânarea partidei și a transmis federației de la Praga faptul că jocul trebuie să se dispute în baza protocolului deja stabilit. Informația i-a surprins și pe scoțieni.

“Am fost la fel de surprinși precum UEFA, după comunicatul cehilor de vineri. Am primit asigurări categorice că meciul se va disputa. Suntem cât se poate de empatici cu echipele aflate în astfel de situații incerte, însă am primit asigurări că meciul se va disputa în condiții cât se poate de sigure, conforme cu protocolul UEFA”, a declarat Ian Maxwell, directorul executiv al Federației Scoțiene de Fotbal, conform TalkSport.

ADVERTISEMENT

Pentru a liniști pe toată lumea, cehii au decis să nu riște nimic după ce partida nu a putut fi amânată. Chiar dacă testele ar fi putut oferi destule rezultate negative pentru ca antrenorul Silhavy să se poată baza pe mulți dintre fotbaliștii de bază, federația a decis să meargă pe cea mai sigură variantă posibilă și a înlocuit imediat tot staff-ul tehnic cu cel de la naționala U18, care a avut misiunea de a alcătui un lot nou de jucători în doar câteva ore!

Scoțienii au devenit favoriți la victorie

Schimbarea radicală de la nivelul staff-ului tehnic și al lotului le-a scăzut masiv șansele cehilor la victorie. Cele mai multe case de pariuri le ofereau acestora cote mai mici de 2 pentru a câștiga partida cu Scoția, însă ultimele modificări i-au transformat pe scoțieni în favoriți!

Dacă până la anunțul făcut de federația cehă scoțienii aveau cote de minim 4 la victorie, acum casele de pariuri le dau șanse mult mai mari britanicilor. Victoria trupei lui Steve Clarke a fost cotată chiar și cu 1,50 de către unele case de pariuri!

Printre fotbaliștii pierduți de cehi ca urmare a testelor pozitive se află Patrik Schick, jucătorul lui RB Leipzig, Tomas Soucek de la West Ham United, dar și Tomas Vaclik de la FC Sevilla.

 

ADVERTISEMENT