Fanii FCSB-ului au primit o nouă lovitură dură. PRO TV a decis să nu transmită meciul LASK Linz – FCSB din prima manșă a playoff-ului Europa League, repetându-se astfel situația din turul cu Sparta Praga. În ciuda acestui fapt, suporterii români au găsit soluții ingenioase pentru a urmări partida. Evenimentul a fost disponibil doar pe platforma Voyo.
Pe internet, au apărut zeci de streamuri care difuzau partida în mod ilegal. Deși PRO TV a anunțat că va lua măsuri împotriva pirateriei, acestea nu au fost eficiente. Cu doar câteva minute înainte de startul meciului, subiectul principal din mediul online era confruntarea roș-albaștrilor.
Pe Facebook, aproximativ 4000 de oameni au căutat: “LASK Linz FCSB online”. Suporterii nu au avut nicio dificultate în a găsi streamuri; au existat numeroase canale online care redau meciul în calitate perfectă și în timp real, fără nici cel mai mic delay.
În debutul meciului, în partea de jos a ecranului a apărut un mesaj: “Vă mulțumim că urmăriți meciul pe Voyo. Toate streamurile ilegale sunt monitorizate și vor fi raportate autorităților, ceea ce va atrage răspunderea penală conform legii”.
CEO-ul PRO TV, Aleksandras Cesnavicius, a explicat decizia de a transmite meciurile din cupele europene exclusiv pe platforma VOYO. El este conștient de amploarea fenomenului de piraterie și caută soluții pentru a-l combate.
“Nu am promovat meciurile ca fiind în sistem pay-per-view. Dacă privești lucrurile din perspectiva noilor abonați, da, ei trebuia să vină pe platforma pe care meciul era difuzat. Dacă privești din perspectiva celor care deja erau abonați la Voyo, ei au primit meciul în abonamentul deja existent. Fotbalul reprezintă un conținut de calitate. Vrem să avem un conținut cât mai bogat și variat, iar sportul e parte din plan.
Sunt de părere că tot ce e nou creează sentimente diferite. Trebuie să ai curaj și să încerci. Apoi vei vedea și lucruri pozitive. Pe social media lumea își exprimă foarte puternic părerile negative, dar dacă se vor uita la meciuri pe Voyo vor vedea că sunt foarte bine produse, nu e nicio diferență față de partidele transmise la TV.
Pirateria nu e ceva neașteptat. Știam că va exista. Trebuie ca oamenii să se întrebe dacă e în regulă să facă asta sau nu. Asta e marea întrebare. Dacă lumea se laudă că piratează semnalul, atunci e o problemă în tot ecosistemul. Toată lumea e de acord ca fotbaliștii să fie plătiți, că echipele trebuie finanțate și că stadioanele trebuie construite, așa că fanii cumpără bilete. Dar, cumva, când vine vorba de difuzarea partidelor, mereu se caută ceva care e gratis.
Vânzarea drepturilor TV reprezintă o variantă de finanțare a cluburilor. Să piratezi semnalul nu e doar o ilegalitate și nici măcar nu furi de la noi. Spui că iubești clubul, dar în același timp blochezi una dintre modalitățile prin care clubul e finanțat”, a explicat Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV, conform GSP.ro