Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Meciul naționalei României cu cea mai mare presiune politică: „A venit Tovarășul peste noi, am înghețat cu toții!”. Video Exclusiv

Înaintea debutului în preliminariile Euro 2024, Dănuț Lupu a rememorat România - Danemarca 3-1, din noiembrie 1989, partida cu cea mai mare presiune din istoria naționalei.
24.03.2023 | 17:15
Meciul nationalei Romaniei cu cea mai mare presiune politica A venit Tovarasul peste noi am inghetat cu totii Video Exclusiv
România - Danemarca 3-1 din noiembrie 1989 a fost meciul cu cea mai mare presiune politică din istoria naționalei. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Naționala României se pregătește de debutul în preliminariile Euro 2024. Selecționata lui Edi Iordănescu joacă sâmbătă, 25 martie, în Andorra, iar pe 28 martie va întâlni Belarusul pe „Arena Națională”. Înaintea acestor partide s-a tot vorbit despre presiunea care apăsă asupra jucătorilor pentru a obține calificarea, însă aceasta nu se poate compara cu ce simțeau „tricolorii” înainte de Revoluția din 1989.

Dănuț Lupu, despre presiunea pe care a simțit-o înaintea partidei România – Danemarca 3-1, din 15 noiembrie 1989: “Nicolae Ceaușescu a venit împreună cu Valentin la hotelul unde eram în cantonament”

La FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, Dănuț Lupu a rememorat ce însemna presiunea la echipa națională în perioada în care era jucător. Iar elocvent în acest sens este duelul cu Danemarca din toamna anului 1989, când chiar dictatorul Nicolae Ceaușescu a venit pentru a discuta cu jucătorii.

ADVERTISEMENT

“La meciul cu Danemarca din 1989 a fost cea mai mare presiune. Să vină Tovarășul la tine, să vină copiii Tovarășului să îți spună «Aveți grijă!». Da, a venit chiar Ceaușescu. A venit cu Valentin în cantonament unde stăteam la hotel.

Ne-a zis că trebuie să câștigăm, trebuie să ne calificăm, trăiască Partidul și poporul. Cum pentru ce era important? Pentru Partidul Comunist Român. Nu ne-a amenințat. Dar să vină băiatul președintelui cu președintele era o presiune, nu?

ADVERTISEMENT

Eram la hotelul Tolstoi. A stat două minute el și apoi a stat Valentin. Știi cum era pe vremea aia. Nu a mișcat unul. Cu Valentin mai făceam glume, dar cât a venit ăla bătrânul, nici nu am respirat două minute cât a stat acolo.

Era puțin și bolnav în perioada aia, a stat 2-3 minute. Avea aliură de lider, îngheța toată lumea când îl vedea”, a rememorat Dănuț Lupu, la FANATIK SUPERLIGA, întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu din noiembrie 1989.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO MAI JOS

România a reușit să învingă Danemarca, scor 3-1, și a obținut calificarea la Campionatul Mondial din 1990. Gabi Balint marca o “dublă” pentru “tricolori”

La FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, Jurnalistul Alin Buzărin a pus și el în context situația premergătoare partidei România – Danemarca, din preliminariile Campionatului Mondial din 1990: “Era congresul partidului, începea peste câteva zile. Și probabil că se legau. Mai fusese și înfrângerea aia cu 3-0 în Danemarca.

Aveau echipă bună danezii, și nu am prea mișcat. A mai luat și Steaua vreo 5-1 de la Eindhoven, după 1-0 aici. Și erau și steliștii căzuți. Dinamo i-a bătut Craiova și nici ei nu stăteau grozav cu moralul. Riscam să ratăm competiția, se califica una”.

ADVERTISEMENT

România a învins Danemarca pe 15 noiembrie 1989, scor 3-1, într-un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial din 1990. Pentru “tricolori” au marcat Gabi Balint, o “dublă”, și Ioan Sabău, în vreme ce Poulsen deschisese scorul pentru danezi.

Fanatik SuperLiga, emisiunea care vă pune la dispoziție cele mai tari exclusivități din fotbalul românesc, poate fi urmărită în fiecare zi de luni până vineri, de la 10:30. Cu Horia Ivanovici, luni marți și vineri, și Ioana Cosma, miercuri și joi, ca prezentatori. Fanatik SuperLiga este LIVE pe site-ul FANATIK.RO, pe canalul de YouTube FANATIK, pagina de Facebook Horia Ivanovici Oficial, contul FANATIK de pe Tik-Tok, dar și pe contul de Twitch FANATIK.

ADVERTISEMENT