Sport

“Meciul Secolului” s-a jucat în semifinalele Campionatului Mondial din 1970! Italia şi Germania de Vest, duel de vis cu cinci goluri în prelungiri. Video

Italia şi Germania de Vest au oferit o semifinală de poveste la Campionatul Mondial din 1970. Duelul celor două a intrat în istoria fotbalului drept "Meciul Secolului".
26.08.2022 | 23:59
Meciul Secolului sa jucat in semifinalele Campionatului Mondial din 1970 Italia si Germania de Vest duel de vis cu cinci goluri in prelungiri Video
Germania de Vest şi Italia au jucat "Meciul Secolului" la CM 1970
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 1970, organizat în Mexic, a produs o sumedenie de poveşti nemuritoare, însă un meci a reuşit să intre în istorie. În semifinalele turneului final, Italia şi Germania de Vest au avut nevoie de 120 de minute pentru a tranşa calificarea în finală.

Cum au ajuns Italia şi Germania de Vest să joace “Meciul Secolului” de la Campionatul Mondial din 1970

În Grupa 2, Italia a terminat pe primul loc, cu o victorie şi două remize, iar specialiştii o vedeau ca una dintre favoritele la trofeu, mai ales după ce câştigase Europeanul din 1968. “Squadra Azzurra” a eliminat, apoi, Mexicul, scor 4-1, în sferturile de finală şi urma semifinala cu Germania de Vest, vicecampioana mondială en-titre.

ADVERTISEMENT

Germania de Vest a avut un parcurs perfect în grupe, cu trei victorii în tot atâtea meciuri. Sferturile au adus reeditarea finalei din 1966, iar nemţii şi-au luat revanşa în faţa Angliei, după o prestaţie dezastruoasă a lui Peter Bonetti, portarul Albionului. Se anunţa o semifinală de vis, între Italia şi Germania de Vest, însă nimeni nu avea să anticipeze show-ul de pe Estadio Azteca.

Germania de Vest a împins semifinala în prelungiri cu un gol în ultimul minut

Italienii au început perfect meciul, iar Roberto Boninsegna deschidea scorul, în minutul 8, cu un şut din afara careului. Nemţii au început să atace, după golul rapid primit, însă apărarea Italiei şi-a făcut treaba perfect. Gerd Muller s-a zbătut, dar totul era în van.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în a doua repriză, Germania de Vest a fost la un pas să-l piardă pe Franz Beckenbauer. Vedeta lui Bayern Munchen a căzut în careul italienilor şi şi-a dislocat umărul. Degeaba au protestat nemţii şi au cerut o lovitură de la 11 metri, arbitrul Arturo Yamasaki era de neînduplecat.

Franz Beckenbauer a reintrat pe teren, chiar dacă avea dureri uriaşe, iar nemţii au prins puteri. Pe finalul meciului, vicecampioana mondială a început să atace în disperare de cauză, iar Enrico Albertosi a fost la un pas de o gafă antologică. Portarul italienilor a degajat mingea în Sigfried Held, iar Gerd Muller a încercat să profite şi să împingă balonul în poartă, dar Albertosi şi-a spălat păcatele cu un reflex de mare portar.

ADVERTISEMENT

În minutul 90+2, Jurgen Grabowski a aruncat o centrare în careu, la ultima şansă a Germaniei de Vest, iar Karl-Heinz Schnellinger, lăsat liber, a adus egalarea. “Dintre toţi, Schnellinger”, exclama Ernst Huberty, comentatorul german, la TV, iar vicecampioana mondială se pregătea de prelungiri.

Nebunia din prelungirile meciului Italia – Germania de Vest

După 90 de minute cu un fotbal bun, dar fără să fie memorabil, cele 30 de minute de prelungiri au oferit un spectacol nebun. Nemţii au dat primii lovitura, prin Gerd Muller, care marca în minutul 94. Patru minute mai târziu, după o lovitură liberă, mingea l-a lovit pe Sigfried Held şi a ajuns la Tarcisio Burgnich. Italianul nu a iertat şi scorul era 2-2.

ADVERTISEMENT

În minutul 104, Italia a revenit la conducere, după golul lui Gigi Riva. Avantajul a stat în picioare până în minutul 110, când Gerd Muller a făcut dubla. Cei 102.44 de spectatori de pe “Azteca” se frecau la ochi. Tabela arăta 3-3, însă cifrele s-au mişcat din nou, după doar 60 de secunde.

Italienii au pornit la atac imediat după golul lui Gerd Muller, iar Gianni Rivera închidea tabela, după o şarjă a campioanei europene. După cel de-al şaptelea gol al meciului, jucătorii lui Ferruccio Valcareggi au controlat jocul şi, până la urmă, au obţinut calificarea în finală.

“Ceea ce oamenii au uitat este cât de normal a fost meciul în cele 90 de minute. Cele 30 de minute de prelungiri au fost extraordinare”, avea să spună Franz Beckenbauer, peste ani, după ce duelul din 1970 a fost numit “Meciul Secolului”. Italia a mers în finală, dar Brazilia i-a oferit o lecţie dură, un 4-0 fără drept de apel, iar Pele şi colegii lui aduceau acasă râvnitul trofeu.

ADVERTISEMENT
Tags: