Sport

Meciul Turcia – Italia va rămâne în istoria Campionatului European. Ce recorduri au fost stabilite

Meciul de deschidere al Campionatului European, Turcia - Italia, a intrat in istoria turneului final după ce au fost stabilite câteva recorduri
12.06.2021 | 00:37
Meciul Turcia  Italia va ramane in istoria Campionatului European Ce recorduri au fost stabilite
ADVERTISEMENT

Turcia – Italia 0 – 3 a fost meciul de deschidere al Campionatului European. FANATIK îți prezintă tot ceea ce trebuie să știi despre acest turneu final care se dispută în premieră și la București, programul și cine transmite meciurile la TV, dar și loturile tuturor reprezentativelor.

EURO 2020 a început în forță cu un autogol, care a deblocat meciul dintre naționala „Semilunei” și „Squadra Azurra”, iar naționala lui Roberto Mancini începe cu dreptul acest Campionat European.

ADVERTISEMENT

Autogolul lui Merih Demiral, primul din istoria meciurilor de debut la Campionatul European

Merih Demiral, fundașul central al naționalei Turciei, poate fi numit cel mai ghinionist jucător care a evoluat în meciurile de debut la Campionatul European, după ce a înscris în proprie poartă, iar Italia a preluat astfel conducerea în minutul 53, scor 1-0.

Faza a pornit de la jucătorul lui Sassoulo, care a făcut ce a vrut cu fundașul lui Senol Gunes, Umut Meras și a trimis în careu o centrare șutată. Fundașul lui Juventus nu a judecat deloc bine faza și a trimis mingea cu șoldul în proprie poartă.

ADVERTISEMENT

Italia s-a desprins la 2-0 după reușita lui Insigne, iar tabela a fost închisă de Circo Immobile. Pentru Italia, meciul cu Turcia a marcat o altă premieră, niciodată italienii nu au reușit mai mult de două goluri la meciul de debut la EURO, fiind cunoscuți pentru conservarea jocului.

Cine sunt primii marcatori la ultimele 10 Campionate Europene

România a avut și ea șansa să deschidă balul la Campionatul European, chiar în 2016, când a jucat pe Stade de France împotriva țării gazdă, Franța. Iată lista primilor marcatori în meciurile de debut la ultimele zece ediții ale Campionatul European.

ADVERTISEMENT
  • Olivier Giroud: Franța – România, 2 – 1 în 2016
  • Robert Lewandowski : Polonia – Grecia 1 – 1 în 2012
  • Vaclav Sverkos: Elveția – Cehia 0-1 în 2008
  • Giorgos Karagounis: Portugalia – Grecia 1-2 în 2004
  • Bart Goor: Belgia – Suedia 2-1 în 2000
  • Alan Shearer: Anglia – Elveția 1-1 în 1996
  • Jan Eriksson: Suedia – Franța 1-1 în 1992
  • Roberto Mancini: Germania de Vest – Italia 1-1 în 1988
  • Michel Platini: Franța – Danemarca 1-0 în 1984
  • Karl-Heinz Rummenigge: Cehoslovacia – Germania de Vest 0-1 în 1980

Ceremonia de deschidere a EURO 2020 a fost extrem de fastuoasă în ciuda pandemiei. A avut loc pe stadionul Olimpico din Roma, unde s-a desfășurat un show spectaculos de sunete și lumini înainte de starul partidei dintre Turcia și Italia.

ADVERTISEMENT

Punctul culminant a fost oferit de Andrea Bocelli, care a interpretat celebra arie „Nessun dorma”, acompaniat de suporterii din tribune, iar cele 24 de țări participante au fost reprezentate pe stadion de câte un balon uriaș, în culorile drapelului, iar imnul turneului final, „We are the people”, a fost interpretat prin intermediul unui studio virtual.

3 cifre tari după meciul de debut dintre Turcia și Italia

Italia pare favorită după victoria cu Turcia în grupa A, din care mai fac parte Țara Galilor și Elveția. Iată trei cifre extrem de interesante după victoria Italiei cu 3-0.

  • Italia a ajuns la nouă meciuri fără gol primit, cea mai lungă serie din ultimii 30 de ani. Ultima dată, Squadra Azurra a reușit să închidă poarta în 10 partide între noiembrie 1989 – iunie 1990.
  • Victoria Italiei cu Turcia, 3-0, este cea mai categorică victorie în meciurile de deschidere a Campionatului European.
  • Turcia a ajuns la 7 înfrângeri din 7 meciuri de deschidere la Campionatele Europene sau la Cupa Mondială. E singura reprezentativă care a participat la minim trei turnee finale și nu a reușit să evite măcar o singură dată înfrângerea.

„Am evoluat bine. Fiind primul meci, nu a fost ușor, mai ales că am evoluat contra unei formații puternice. Publicul ne-a ajutat, a fost crucial pentru noi și pentru jocul nostru rapid”, a spus selecționerul Italiei, cel care a înscris de asemenea într-un meci de deschidere a Campionatului European, în 1988, împotriva Germaniei de Vest.

ADVERTISEMENT
Tags: