Fotbal intern

Meciurile din Feroe au produs momente memorabile pentru naţionala României! “Pijamalele”, hora de la Torshavn şi singurul gol al mult-hulitului Cociş!

08.10.2019 | 10:48
Meciurile din Feroe au produs momente memorabile pentru nationala Romaniei Pijamalele hora de la Torshavn si singurul gol al multhulitului Cocis
ADVERTISEMENT

Naţionala României joacă pe 12 octombrie în Feroe, acolo unde trebuie să învingă pentru a-şi păstra şansele de calificare la Euro 2020 şi pentru a aborda cât de cât mai relaxată întâlnirea cu Norvegia de la Bucureşti, de pe 15. Interesant este că naţionala noastră a evoluat de trei ori până acum în deplasare în compania selecţionatei insulelor care încă ţin administrativ de Danemarca şi de fiecare dată s-a petrecut câte un moment memorabil! 

Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1.25 este cota pentru 2 la meciul Feroe-România. Vezi aici toate cotele

Feroe-România, momente memorabile: 1. “Pijamalele” de la Toftir la debutul lui Iordănescu

România şi Feroe s-au întâlnit pentru prima oară în istorie în preliminariile Campionatului Mondial din 1994. La Bucureşti, “tricolorii” au reuşit un 7-0 fără prea mari emoţii, anunţând campania reuşită care avea să urmeze şi calificarea pentru un Mondial istoric, cel american. La retur însă, datele problemei erau puţin schimbate: ai noştri erau nevoiţi să bată neapărat nu doar în Feroe, ci în toate meciurile rămase, pentru că tocmai veneam după “ruşinea de la Kosice”, 2-5-ul cu defuncta Cehoslovacie. Aşa că meciul prezenta un interes destul de mare. A fost debutul la naţională al lui Anghel Iordănescu din postura de selecţioner şi meciul prezenta un interes destul de mare, cu toate că era împotriva unei echipe considerate atunci “de pescari”.

ADVERTISEMENT
Naţionala României a jucat "în pijamale" în Feroe, în 1993
Naţionala României a jucat “în pijamale” în Feroe, în septembrie 1993

Numai că, în momentul în care s-a dat legătura la Toftir, telespectatorii români au avut un şoc. Selecţionata tricoloră a intrat pe teren într-un echipament cel puţin ciudat, galben cu romburi roşii, care a rămas în istorie drept cel mai urât din istoria naţionalei, poreclit “pijamalele din Feroe”. Sponsorul tehnic Adidas trimisese echipamentul direct în Feroe, iar oficialii Federaţiei nu au mai avut posibilitatea să-l schimbe.  Alte lucruri memorabile s-au mai întâmplat atunci: Florin Răducioiu a marcat patru goluri pentru România, singurul care a reuşit o astfel de performanţă pentru naţională după Al Doilea Război Mondial, iar portarul gazdelor, Knudsen, s-a ales în România cu porecla “Cipilică”: din cauza unei accidentări, apăra cu un fes în cap.

  • 7 meciuri a disputat România împotriva celor din Feroe, obţinând tot atâtea victorii
  • 23-2 este golaverajul selecţionatei noastre în duelurile cu fotbaliştii insulari
ADVERTISEMENT

Singurul gol oficial marcat de “preferatul suporterilor”, Răzvan Cociş!

Al doilea meci pe care l-am jucat în Feroe a venit pe 10 septembrie 2008. Din nou veneam după un dezastru de proporţiile celui de la Kosice, 0-3 cu Lituania acasă, la Cluj. Era după turneul final de la Euro 2008, iar şocul de a pierde clar împotriva unei echipe destul de mici trebuia atenuat. Aşa că partida împotriva “pescarilor” trebuia să fie pansamentul pe rană în preliminariile Mondialului din 2010.

Răzvan Cociş a marcat singurul gol al său oficial pentru naţionala României în deplasarea din Feroe. A mai marcat o sigură dată, într-un amical cu Cipru
Răzvan Cociş a marcat singurul gol al său oficial pentru naţionala României în deplasarea din Feroe. A mai marcat o sigură dată, într-un amical cu Cipru

Am câştigat, chinuit, cu 1-0, iar în partida respectivă s-a petrecut un eveniment demn de luat în seamă.  Golul victoriei a fost reuşit de Răzvan Cociş, una din cele mai hulite prezenţe la echipa naţională din anii trecuţi. A fost sigurul gol reuşit în partidele oficiale de fotbalistul care a adunat suma cu adevărat impresionantă de 51 de selecţii pentru România!

ADVERTISEMENT

Hora de la Torshavn, ultima mare bucurie a naţionalei

Ultima partidă din Feroe pentru naţionala României a adus un alt moment memorabil. Tricolorii aveau nevoie de victorie la Torshavn, în ultimul meci al preliminariilor pentru Euro 2016 şi ne asiguram biletele pentru Franţa. A fost o victorie facilă, 3-0, adusă de “dubla” lui Constantin Budescu şi de golul lui Alexandru Maxim.

Tricolorii şi hora ultimei calificări la un turneul final, în 2015, în Feroe
Tricolorii şi hora ultimei calificări la un turneul final, în 2015, în Feroe

La finalul meciului, jucătorii naţionalei au încis o horă pe teren, care a fost destul de ironizată de vremea ei, considerându-se o bucurie prea exagerată pentru o victorie “de serviciu” în Feroe. Cu toate acestea, a fost bucuria care a consfiinţit calificarea pentru Europeanul din Franţa, ultimul turneu final la care a mers naţionala noastră.

ADVERTISEMENT