News

Media din clasele V-VIII, eliminată din calculul notei de admitere la liceu. Din ce an școlar se aplică măsura

Modificare majoră pentru elevi. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că media din clasele V-VIII a fost eliminată din calculul notei de admitere la liceu. Când intră în vigoare măsura.
29.08.2022 | 14:15
Media din clasele VVIII eliminata din calculul notei de admitere la liceu Din ce an scolar se aplica masura
Media din clasele V-VIII, eliminată din calculul notei de admitere la liceu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Schimbare majoră în învățământul românesc, cu doar o săptămână înainte ca elevii să înceapă anul școlar 2022 – 2023.

Media din clasele V-VIII, eliminată din calculul notei de admitere la liceu. Va conta doar rezultatul de la Evaluarea Națională

Elevii care intră de luni, 5 septembrie 2022, în clasa a VIII-a, sunt primii care nu vor mai avea media din gimnaziu (clasele V-VIII) ca un factor în ecuația mediei de admitere.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de ministrul educației Sorin Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook, la finalul întâlnirii de luni, 29 august, cu partenerii de dialog social.

Oficialul a scris, pe rețeaua de socializare, că ”a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu”.

ADVERTISEMENT

”În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională”, spune Cîmpeanu.

Ministrul punctează că această măsură va fi aplicată încă din anul școlar 2022 – 2023.

În prezent, conform metodologiei Ministerului Educației, media de admitere, pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V – VIII care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

ADVERTISEMENT

Ce alte decizii s-au mai luat după întâlnirea de luni. Măsură privind bursele

Dat fiind faptul că nu au mai fost întreruperi în desfășurarea orelor de clasă, Sorin Cîmpeanu anunță că s-a decis ”revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de Bacalaureat”.

O modificarea importantă a fost aprobată și în ceea ce privește bursele pentru elevi. Astfel, ”în premieră”, spune ministrul, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022 – 2023.

ADVERTISEMENT

”Bursele sociale și de studiu se vor acorda în condițiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a). 

Bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”, punctează oficialul din Educație.

ADVERTISEMENT