News

Media din gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu. Colegiile naţionale îşi vor putea organiza examene proprii

Schimbări majore în Educație. Nu se va mai lua în calcul media din gimnaziu pentru admiterea la liceu, iar colegiile își vor putea organiza examene proprii cu elevii de clasa a VII-a.
12.07.2022 | 15:15
Media din gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu Colegiile nationale isi vor putea organiza examene proprii
Din noul an școlar, nu va mai conta media din gimnaziu pentru admiterea la liceu. Sursa foto: edupedu.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți o serie de schimbări importante în sistemul de învățământ, ca parte din proiectul România Educată. Printre modificări sunt incluse media din gimnaziu, dar și o evaluare a elevilor de clasa VII-a într-un colegiu național.

Media din gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu. Explicația lui Sorin Cîmpeanu

Din noul an școlar, 2022-2023, media totală din gimnaziu nu va mai fi luată în considerare pentru admiterea la liceu. Așadar, singurele note luate în calcul ale absolvenților de clasa VIII-a vor fi cele de la Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

Este o situație despre care s-a tot discutat în ultima vreme și adusă în dezbateri de către Sorin Cîmpeanu. La un moment dat, într-o declarație la TVR1, oficialul a justificat de ce nu consideră relevantă media totală din gimnaziu, care conține mediile din clasa a V-a, până în a VIII-a.

”Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai pot să faci niciun fel de diferență între cei care au note între 9 și 10, conforme cu competențele pe care le posedă și ceilalți elevi care au note între 9 și 10.

ADVERTISEMENT

Nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 și 10,” a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit publicației educatieprivata.ro.

Unele licee își vor putea organiza examene de admitere. Vor fi susținute de elevi de clasa a VII-a

În ceea ce-i privește pe elevii care vor intra anul acesta în clasa a VII-a, ei vor avea ocazia să susțină un examen de admitere la un liceu. Această ințiativă va oferi din 2024 posibilitatea ca aceste unități de învățământ, care și-au demonstrat calitatea educației să-și organizeze propriile examene de admitere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se va oferi și posibilitatea ca un procent de 90% din locuri să fie ocupat, iar restul de 10% să se aloce pentru candidații care trec prin Evaluarea Națională. De altfel, o astfel de testare va trebui finalizată înainte de începerea Evaluării Naționale.

”Este vorba despre dreptul care se acordă, prin această lege, colegiilor naţionale şi aici precizez că urmează să redefinim condiţiile necesare pentru dobândirea titulaturii de colegiu naţional.

ADVERTISEMENT

Vor avea ocazia să susţină un examen de admitere în liceu, sau, altfel spus, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei, vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10%  urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională”, a spus Sorin Cîmpeanu, într-o conferința de presă, organizată marți, la Ministerul Educației.

Nu vor mai exista inspectorate școlare județene

Ministrul educației a mai anunțat și că se vor desființa inspectoratele școlare județene, în locul lor fiind deconcentrate ale instituției pe care el o conduce. Pe lângă asta, din anul școlar 2022-2023, vor fi două legi ale educației: una care vizează învățământul pre-universitar și una pentru cel universitar.

ADVERTISEMENT