News

Medic ATI, despre supravegherea non-stop a pacienților: ”E o altă lume, extrem de epuizantă”

12.12.2020 | 10:53
Medic ATI despre supravegherea nonstop a pacientilor E o alta lume extrem de epuizanta
ADVERTISEMENT

Un medic de la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) face mărturisiri în spațiul public despre modul în care decurge activitatea din aceste saloane, acolo unde supravegherea bolnavilor trebuie realizată non-stop.

Doctorul Horia Trăilă, care ocupă postul de Manager al Spitalului de la Mioveni, cel mai mare spital COVID-19 din județul Argeş, vorbeşte despre condiţiile foarte dificile de lucru de la Terapie Intensivă pe perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Acesta dezvăluie că, spre deosebire de alte zone spitalicești, la ATI situația e diferită și extrem de solicitantă pentru cadrele medicale, dat fiind faptul că pacienții de aici trebuie monitorizați clipă de clipă.

Medic ATI, despre modul în care trebuie tratați pacienții: ”Este o altă lume, extrem de epuizantă”

Cu peste 16.500 de cazuri de COVID-19 depistate, județul Argeș este unul dintre cele mai lovite de pandemie din țară. În ceea ce privește spitalul din Mioveni, la ora actuală sunt ocupate 11 dintre cele 18 paturi la ATI.

ADVERTISEMENT

Medicul Horia Trăilă avertizează că în curând se va ajunge la o capacitate de ocupare de 17 paturi la Terapie Intensivă, secţie unde încă mai este nevoie de personal, aceasta problemă urmând a fi rezolvată în scurt timp.

Managerul unității medicale își strigă disperarea și vrea să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că el și colegii săi din prima linie au ajuns la un punct aproape maxim de epuizare.

ADVERTISEMENT

”Lumea nu înţelege că aceşti pacienţi cu SARS-CoV-2 de la Terapie Intensivă trebuie efectiv urmăriţi non-stop. Nu poţi să îi laşi pe nişte aparate ca şi când ai da drumul la cafea la un aparat automat şi laşi cafeaua să se facă singură.

Este nevoie de un infirmier la doi pacienţi, iar infirmierii nu pot rămâne mai multe de trei ore în combinezon. S-a mai întâmplat ca să stea şi mai mult de trei ore în combinezon, atunci când aveam personal puţin. Dar în mod normal, eficienţa de protecţie a combinezonului este de trei ore.

ADVERTISEMENT

Nu poţi sta foarte mult în acel combinezon: transpiri, nu mai vezi, ţi se aburesc ochelarii. Iar când iese un membru al echipei medicale, cineva trebuie să îl dezechipeze. Este o altă lume, foarte complexă, foarte costisitoare şi epuizantă”, precizează doctorul Horia Trăilă, conform Adevărul.

Medicul Trăilă, în auugust: ”Suntem rupți!”

Nu este prima oară când managerul Spitalului Covid Mioveni își expune disperarea în mod public. În august, acesta spunea că el și colegii săi sunt extenuați după munca din aceste luni de pandemie.

”Obosiţi e puţin spus, suntem extenuaţi. Ne-am făcut deja datoria, nu mai putem, suntem rupţi, avem şi noi familii. Aceşti oameni sunt eroi şi sunt nişte eroi care au parte de multe înjurături. Nu poţi să vii la ei cum vii într-un spital normal, la salon, cum sună soneria, nu poţi, pentru că de fiecare dată trebuie să te echipezi.

Unii dintre ei spun, vai, dar nu ne-a prins vena din prima, este foarte greu în momentul în care ai combinezon, ai două perechi de mănuşi, ai ochelari, dacă porţi şi ochelarii tăi, după aceea ai şi ochelari de protecţie, şi vizieră, se aburesc imediat din cauza măştii, foarte greu vezi.

Nu mai ştim de unde să luăm oameni, dacă se contaminează un procent mic, efectiv nu mai avem de unde să luăm oameni să-i înlocuim!”, declarat medicul Horia Trăilă, managerul spitalului din Mioveni, pe 5 august 2020 pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT
Tags: