News

Medic celebru demontează teoriile anti-Covid: “Am trecut de la Homo Sapiens la Homo Deus”

31.12.2020 | 19:00
Medic celebru demonteaza teoriile antiCovid Am trecut de la Homo Sapiens la Homo Deus
ADVERTISEMENT

Doctorul Călin Cipăian, șeful Secției Clinice Medicală II de la  Spitalul Județean Sibiu, primul medic vaccinat contra COVID din Sibiu, compară teoriile anti-vaccin cu teoriile contra primelor automobile.

Medicul spune că este normală viteza cu care au fost obținute serurile contra infecției cu noul coronavirus pentru că, de la apariția primelor vaccinuri, știința a fost într-o continuă evoluție.

ADVERTISEMENT

Călin Cipăian îl parafrazează pe scriitorul israelian Yuval Noah Harari și spune că “am trecut de la Sapiens la Homo Deus și ne așteptăm că aceste lucruri să continue”.

“Am trecut de la Homo Sapiens la Homo Deus”

Medicul Călin Cipăian, șeful Secției Clinice Medicală II de la  Spitalul Județean Sibiu, a explicat pentru Digi24 de ce este normal că s-a ajuns atât de repede la obținerea unui vaccin eficient anti-COVID.

ADVERTISEMENT

“Lucrurile au mers în flux continuu și s-a obținut această mare realizare în istoria omenirii”, explică doctorul Cipăian.

Medicul este de părere că argumentele anti-vaccin pot fi demontate rapid dacă luăm în considerare atitudinea oamenilor la momentul trecerii de la trăsură la primele automobile.

ADVERTISEMENT

“Argumentele pot fi demontate cu o poveste simplă. Mai țineți minte când au apărut primele automobile, primele trăsuri fără cai s-a spus că orice depășire a vitezei de 30 km la oră va omorî conducătorul și pasagerii. Înaintea automobilelor trebuia să meargă un om cu un steag roșu care să semnalizeze venirea automobilului ca lumea să se ferească. Acum, automobilele sunt ceva uzual și ne pregătim să avem mașini autonome conduse de inteligență artificială. Asta este diferența și între vaccinurile clasice. Nu uitați că primele vaccinuri s-au făcut luând din leziunile produse de boală material biologic și infectând intenționat oamenii ca să aibă formă ușoară și după aceea să dezvolte imunitate împotriva bolii care îi omora.

Să nu uităm că a trecut mult timp, am trecut de la Sapiens la Homo Deus, ca să citez din Yuval Noah Harari, și ne așteptăm că aceste lucruri să continue”, a concluzionat dr. Călin Cipăian.

ADVERTISEMENT