News

Medic de la Spitalul de Psihiatrie Cavnic, arestat. Este acuzat de luare de mită

Un renumit medic de la Spitalul de Psihiatrie Cavnic a fost arestat, fiind acuzat de luare de mită.
15.09.2021 | 17:26
Medic de la Spitalul de Psihiatrie Cavnic arestat Este acuzat de luare de mita
Medic psihiatru, arestat. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este vorba despre dr. Nina Benciu de la Spitalul de Psihiatrie Cavnic, apreciată de-a lungul timpului pentru cum și-a desfășurat activitatea în cadrul unității medicale. Între timp, s-a aflat că ar fi primit mită ”14 acte materiale”, potrivit oamenilor legii.

Medicul a ajuns pe mâna polițiștilor chiar în perioada când a intrat în concediu de odihnă. Luni, 13 septembrie, a fost reținută pentru 24 de ore, iar a doua zi s-a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile, conform legii.

ADVERTISEMENT

Deși Nina Benciu a solicitat un arest la domiciliu sau controlul judiciar, cererea i-a fost respinsă. Ea lucra de șapte ani la Spitalul de Psihiatrie Cavnic, acolo unde mai există doar un singur cadrul medical specializat în domeniu.

Nina Benciu a fost premiată cu diplomă de onoare pentru activitatea sa

Nina Benciu a fost și premiată pentru felul cum și-a desfășurat activitatea la Spitalul de Psihiatrie Cavnic. Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a premiat-o în urmă cu trei ani cu o diplomă de onoare pentru profesionalism, dedicație și implicare responsabilă în sprijinirea activităților de asistență socială la nivelul municipiului Baia Mare.”

ADVERTISEMENT

Foto: Nina Benciu                                        Sursa foto: Facebook Nina Benciu

Femeia nu lucra doar la Spitalul de Psihiatrie Cavnic, ci și la un al spital, dar la privat. Ea ar putea risca acum, pentru luare de mită, între 2 și 7 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

“Încheierea penală nr. 63/DL din 14.09.2021:În temeiul art. 226 Cod procedură penală şi a art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş în dosarul de urmărire penală nr. 416/P/2021, şi în consecinţă:

Dispune arestarea preventivă a inculpatei BENCIU NINA (…), cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (14 acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 14 septembrie 2021 până în 13 octombrie 2021 inclusiv.

ADVERTISEMENT

Respinge cererea inculpatei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare cu inculpata Benciu Nina şi de la comunicare cu reprezentantul parchetului. Pronunţată în camera de consiliu azi, 14 septembrie 2021, ora 15:38”, potrivit unui comunicat al Tribunalului Maramureș.

Cazul Ninei Benciu, în atenția Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș

Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție, a preluat ancheta în acest caz. Nina Benciu a absolvit  studiile Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

Cazul ei amintește de unul similar din 2019. Atunci, Elena Postolache, medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, a fost arestată după ce a primit mită 102.200 lei.

”În perioada 29 august 2014-19 iunie 2015, în contextul derulării unor contracte încheiate între Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” și o societate comercială, inculpata Postolache Elena, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit în trei tranșe, de la reprezentanții firmei respective, suma totală de 102.200 lei. Banii respectivi, ce ar fi reprezentat 3,5% din valoarea fără TVA a facturilor emise de societatea respectivă și achitate de către Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, ar fi fost primiți de inculpată în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, și anume întocmirea unor referate de necesitate pentru achiziția de produse necesare Laboratorului de analize medicale”, au transmis procurorii.

ADVERTISEMENT