News

Medic din România, apel către Nelu Tătaru după cazul Andreei Esca: ”Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății!”

21.07.2020 | 15:30
Medic din Romania apel catre Nelu Tataru dupa cazul Andreei Esca Eu asta as face domnule Ministru al Sanatatii
ADVERTISEMENT

Medicul Dan Grigorescu, de la Spitalul de Urgență din Brașov, infectat cu coronavirus în această primăvară și vindecat între timp, îi cere public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să inițieze un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19.

Încurajat de cazul soțului Andreei Esca, Alexandre Eram, care a primit acest tip de tratament, cu plasmă, cadrul medical din Ardeal vine cu o idee pentru Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Acesta îi sugerează oficialului din Sănătate realizeze testarea gratuit pentru pacienți în scopul de a stabili nivelul de anticorpi dezvoltați după vindecare.

Cazul Andreei Esca i-a dat idei unui medic din România. Apel către Nelu Tătaru: ”Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății!”

După cum se știe, pacienții care au dezvoltat anticorpi după vindecare pot dona plasmă ce poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus care ajung în stare gravă. De altfel, procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.

ADVERTISEMENT

”Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății! Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună. Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului…”, îi transmite Dan Grigorescu ministrului Sănătății.

În postarea sa de pe Facebook, medicul din Brașov îi transmite ministrului că ”ar cam fi de unde, doar că nu s-a gândit încă nimeni la asta. Eu rumeg la această idee de dinainte de “momentul Eram-Esca”, însă abia acum consider că ar exista receptivitate la ea, odată ce s-a pornit acest val de emoție publică.”

ADVERTISEMENT

“Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie? Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice… Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?.

“Domnule Ministru Tătaru, în acest context, vă rog public să declanșați mecanismul instituțional de care dispuneți în calitate de Ministru al Sănătății pentru a iniția un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici. Știu, costă!

ADVERTISEMENT

Știu, procentul de pacienți vindecați și care au dezvoltat imunitate este relativ mic (cel puțin așa demonstrează studiile cele mai recente în domeniu)! Dar descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată. Pentru că dă o șansă unui alt nefericit afectat de această boală pervers de necunoscută încă! Eu asta aș face, domnule ministru!”, este mesajul medicului.

Medicul Grigorescu, primul care se oferă voluntar să doneze

În încheierea postării sale, Dr. Grigorescu se oferă voluntar să se înscrie în acest program, dar fiind faptul că el însuși a trecut prin infecția cu această boală în prima parte a pandemiei.

“Știm amândoi, și eu, și dumneavoastră, că puteți pune în aplicare propunerea mea în scurt timp. Puteți porni chiar de la mine. Eu, din postura de medic infectat și vindecat, mă ofer să mă înscriu benevol în acest viitor program, în beneficiul viitorilor pacienți gravi.

Ca să termin într-o notă auto-ironică, declar că v-am facut această propunere doar pentru a avea și eu un avantaj: voi economisi câteva sute de lei dacă nu voi mai fi nevoit să plătesc vreunui laborator costul acestei investigații. Ce ziceți? You’re in?”, încheie medicul Dan Grigorescu

ADVERTISEMENT