News

Medic din România, despre teoria privind raportarea tuturor deceselor din cauza COVID-19: ”Ține de OMS”

11.05.2020 | 07:24
Medic din Romania despre teoria privind raportarea tuturor deceselor din cauza COVID19 Tine de OMS
ADVERTISEMENT

Un medic din România a vorbit despre teoria privind raportarea tuturor deceselor din aceste zile ca fiind de COVID-19. Se pare că acest lucru ține de o regulă impusă de Organizația Mondială a Sănătății.

Medic din România, despre teoria privind raportarea tuturor deceselor ca fiind de COVID-19: ”Ține de OMS”

Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, a încercat să explice raportările deceselor din România ultimelor două luni.

ADVERTISEMENT

Au existat multe voci care au spus, pe baza detaliilor istoricului medical al pacienților decedați, că acestora li s-a impus ca și cauză principală de deces ”infectare cu COVID-19”. Asta deși bolile cronice ar fi în realitate cauza morții.

Legat de acest aspect, doctorul de la ”Matei Balș” lămurește lucrurile și spune că totul este bazat pe o directivă venită de la OMS.

ADVERTISEMENT

Există o raportare oficială oriunde în lume, care ține de OMS, și spune că, în momentul în care se pune prin analize de laborator diagnosticul de COVID-19, acea persoană va fi raportată ca deces COVID-19. E adevărat că există o nuanțare.

Există persoane care aveau afecțiuni cronice pentru care și un simplu guturai putea duce la deces. Dar faptul că acea persoană are noul coronavirus dovedit în analize, va fi raportat ca atare. Deci nu este situația în care cineva nu are acel diagnostic și e raportat greșit.

ADVERTISEMENT

Vorbim de cei care au, într-adevăr, acea analiză pozitivă. Pentru fiecare în parte va intra în discuție, în dosarul medical, faptul că aveau alte afecțiuni, și este clar că cei mai mulți care au ajuns la deces au ajuns pentru că au avut alte afecțiuni, dar nu înseamnă că nu au avut infecția COVID-19”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3.

Oficial din Ministerul Sănătății: ”80% din pacienții infectați cu COVID-19 ar fi murit oricum”

Săptămâna trecută, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, recunoștea că un procent covârșitor al deceselor anunțate în rândul pacienţilor cu COVID-19 nu sunt cauzate de infecţia cu noul virus, ci de alte boli.

ADVERTISEMENT

Acesta a recunoscut că decesele acelor persoane ar fi survenit oricum, iar virusul nu le-a grăbit cu nimic sfârșitul. În opinia acestuia, circa 80% din pacienții cu alte boli în afară de coronavirus ar fi decedat.

”Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal.

Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid.”, spunea medicul.

ADVERTISEMENT