News

Medic epidemiolog: Să negi existența virusului e ca și cum ai nega existența cancerului. Situația scapă de sub control

09.07.2020 | 13:51
Medic epidemiolog Sa negi existenta virusului e ca si cum ai nega existenta cancerului Situatia scapa de sub control
ADVERTISEMENT

Medicul epidemiolog Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, a avertizat că sistemul sanitar riscă să fie depășit de numărul în creștere al persoanelor infectate cu coronavirus, pe fondul unei tendințe de negare a riscurilor bolii în rândul populației.

Mihai Moisescu a avertizat, într-o declarație pentru G4Media, că deja există probleme cu tratarea formelor severe ale bolii în secțiile de terapie intensivă. Astfel, numărul locurilor libere în secțiile ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie din Cluj este foarte mic.

ADVERTISEMENT

Sunt probleme în toată țara, după cum ați văzut. Noi mai avem patru locuri la ATI, atât. Nici asta nu e suficient să înțeleagă lumea că e gravă situația?”, spune Moisescu.

”Unele persoane vorbesc cu multă lejeritate  despre conspirații”

El a spus că începe să apară un sentiment de frustrare în rândul personalului  medical pe fondul suprasolicitării acestuia și a numărui în creștere al celor care neagă existența virusului  sau susțin că pericolul acestuia este supraestimat.

ADVERTISEMENT

Numărul celor care nu cred în virus sau spun că e ceva banal este în creștere și nu înțeleg de ce. Lumea s-a relaxat mult prea repede, mult prea ușor, iar virusul circulă în comunitate. Să spui că nu există acest virus e ca și cum ai nega existența cancerului. Ce să mai spună medicii aceștia care sunt acolo cu pacienții? Ce mai pot spune când văd că nu mai cred oamenii că suntem în criză și nimeni nu vrea să asculte? Să nu simtă frustrare? Sunt oameni care stau de luni de zile departe de familii și apar anumite persoane care vorbesc cu multă lejeritate despre conspirații și mai știu eu ce fabulații”, a declarat Mihai Moisescu.

El a cerut populației să respecte regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică, reguli despre care a spus că sunt ignorate acum de o mare parte a populației.

ADVERTISEMENT

Înțelegeți oameni buni că virusul acesta există, nu avem un vaccin pentru el și pentru a trece peste această perioadă e nevoie de un efort comun al întregii societăți. Soluții? Nu le înțelege, observ, mai nimeni acum, deși sunt foarte simple și la îndemână: adică să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerația, lucruri simple. Nimeni. De ce? Pentru ce stau medicii în spitale și tratează acest virus? Fiindcă nu există? Riscul e foarte mare”, a spus Moisescu.

Epidemiologul a estimat că numărul mare de cazuri de COVID-19 va determina ca și alte spitale să fie dedicate exclusiv tratării acestei boli, cu consecința că ceilalți pacienți nu vor mai avea unde să meargă pentru bolile cronice de care suferă.

ADVERTISEMENT

Vor intra alte spitale în tratarea Covid și atunci e foarte greu din nou pentru toată lumea. Relaxarea aceasta e prost înțeleasă de multe persoane. Externare? E un risc foarte mare pentru toată lumea. Recomandarea mea ar fi să se respecte spitalizarea de 10 zile, inclusiv de către cei asimptomatici”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT