ADVERTISEMENT
News

Medic român, despre tratamentul cu Remdesivir la pacienții Covid-19. Ce s-a întâmplat în doar 24 de ore de la administrare

Autor: Flaviu Popa | 27.08.2020 | 19:25
Medic român, despre tratamentul cu Remdesivir la pacienții Covid-19. Ce s-a întâmplat în doar 24 de ore de la administrare
Remdesivir, medicamentul minune, a ajuns și în Oltenia. Foto: Hepta

Remdesivir a ajuns și în spitalele din Oltenia, medicii de aici fiind încântați de efectul pe care acest remediu îl are asupra Covid-19.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu este un medicament miraculos, care să vindece orice bolnav, Remdesivirul are anumite efecte pozitive care nu pot fi ignorate de specialiști.

Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal au primit câte 40 de flacoane de Remdesivir care a fost deja administrat unor pacienți din ambele speciale.

ADVERTISEMENT

Remdesivir a ajuns în două spitale din Oltenia, unde oamenii primesc experimental acest medicament

Mai exact, tratamentul ajunge pentru doi pacienți, câte unul din fiecare spital, iar medicii care-i îngrijesc spun că efectul Remdesivir asupra organismului se vede cu ochiul liber.

Pacientul de la Slatina este o femeie, care a primit în 27 august a doua doză de Remdesivir. Tratamentul trebuie administrat între 5 și 10 zile, însă ajută cu adevărat după primele 5 zile, potrivit medicului Marius Ionescu, șef al secției Boli Infecțioase din cadrul SJU Slatina.

ADVERTISEMENT

Am şi introdus terapia cu Remdesivir la o pacientă, astăzi este deja a doua zi. Exact cum scrie la cărţi, îl vom administra timp de 5 zile, să vedem evoluţia. În principiu se recomandă 5-10 zile. Avem nişte criterii pe care ne bazăm, mai exact trebuie să aibă saturaţia sub 94% fără oxigen suplimentar sau doar cu oxigen suplimentar, să aibă infiltrate pulmonare şi să nu necesite măsuri de terapie intensivă de genul ventilaţie mecanică, intubaj, mască de CPAP, BPAP sau ECMO. Pacienţii vor beneficia de Remdesivir, să sperăm că vom mai putea aduce, în fazele precoce ale bolii, dar în momentul în care încep să desatureze. În formă de boală medie“, a explicat medicul, conform Adevărul.

Primele semne ale eficacității medicamentului apar după primele 24 de ore, conform specialiștilor care studiază problema. „La pacienta pe care am iniţiat-o pe Remdesivir am văzut o îmbunătăţire deja de astăzi, adică, practic prima îmbunătăţire o poţi vedea la primele 24 ore după prima administrare, şi chiar s-a văzut. Obosea aproape la leşin până la toaletă, acum deja a fost prima oară la baie aproape nesusţinută. Cu uşoare ameţeli, cu o oboseală, normal, cu un pic de dispnee, dar s-a simţit vizibil mai bine astăzi. Şi o să vedem, din 24 în 24 ore reevaluăm situaţia. Bineînţeles, cu analize de control, cu tot, ca să vedem cum evoluează clinic“, a completat doctorul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un singur pacient pe Remdesivir e prea puțin pentru a trage concluzii cu adevărat pertinente, cred experții.

La Caracal, un alt pacient a primit Remdesivir. Acest medicament funcționează doar în cazurile grave, lucru subliniat de medici.

ADVERTISEMENT

„Astăzi am avut pacientul potrivit, pentru că este rezervat cazurilor grave care desaturează. Nu poţi să-l foloseşti la orice pacient, este rezervat pacienţilor cu hipoxie. Ei nu sunt de băgat pe ventilator, sunt între şi între, între a fi intubaţi, caz grav, care începe să desatureze, şi trebuie să prinzi momentul acela în care nici nu ajunge la intubaţie“, a declarat directorul medical al instituției, doctorul Alexandra Popa.

Remdesivir este considerat în SUA și Europa drept singurul medicament care ar ajuta pacienții aflați în stare gravă cu Covid-19, însă rezultatele nu sunt miraculoase. În lipsă de altceva, totuși, întreaga lume își pune speranțele în acest antiviral pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacienților de pretutindeni.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!