News

Medic român din Italia despre situația coronavirusului: ”Începe să treacă vârful pandemiei”

22.04.2020 | 07:26
Medic roman din Italia despre situatia coronavirusului Incepe sa treaca varful pandemiei
ADVERTISEMENT

Monica Sandu, un medic român care a plecat să dea o mână de ajutor într-una dintre țările cele mai afectate de pandemie, a povestit cum a fost primită de localnici și personalul medical, dar și care este situația acestui virus. Doctorul se află de ceva vreme în Italia, țară despre care spune că începe să treacă peste vârful pandemiei COVID-19.

Ce spune un medic român despre situația din Italia: ”Există o scădere constantă și lentă”

Un medic de naționalitate română care lucrează la terapie intensivă la un spital din Italia a povestit într-o intervenție telefonică la Antena 3 că în momentul de față țara se pregătește să treacă peste vârful pandemiei de coronavirus. Monica Sandu susține că acest lucru se vede în numărul mic de cazuri noi de la o zi la alta.

ADVERTISEMENT

„Italia începe într-adevăr să treacă de vârful pandemiei. Sunt deja câteva zile de când există o scădere constantă şi lentă a numărului de pacienţi nou infectaţi, a celor în stare critică şi a numărului de decese”, a declarat medicul român din Italia.

Monica Sandu, impresionată de un pacient care a trecut cu bine peste boală

Având în vedere că s-a ocupat de foarte mulți pacienți în stare gravă Monica Sandu a mărturisit că i-a rămas în memorie cazul primului italian care a învins boala pentru că acesta a fost încurajat și aplaudat de tot personalul medical chiar dacă plângea când își amintea prin ce a trecut.

ADVERTISEMENT

„Unul dintre momentele care m-au marcat şi o să-mi rămână tot timpul în memorie a fost momentul în care primul pacient a ieşit de la terapie intensivă pentru că a învins boala. Noi, toţi, îl încurajam, îl aplaudam, se uita la noi şi a început să plângă şi noi simţeam sentimentul.

De fiecare dată când reveneam în secţie îşi aducea aminte de noi şi de perioada de terapie intensivă care nu a fost prea plăcută pentru el”, a mai spus Monica Sandu, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește primirea pe care a avut-o când a ajuns în Peninsulă, medicul român a mai povestit că vestea sosirii lor acolo s-a făcut auzită în tot orașul foarte repede.

Monica Sandu a mai spus că localitatea Lecco odată plină de turiști acum este goală, iar oamenii se încurajează cu ajutorul mesajelor de solidaritate pe care le pun în balcoane sau la ferestre pentru a arăta că sunt curajoși în fața acestui virus și nu renunță.

ADVERTISEMENT

„Vestea sosirii noastre în oraşul Lecco s-a răspândit foarte rapid şi localnicii au apreciat foarte mult gestul. Astfel că de fiecare dată când suntem la restaurant se strâng, ne fac cu mâna, ne mulţumesc, de Paşte am primit chiar cadouri din partea lor în semn de mulţumire.

Unul dintre lucrurile care m-au marcat a fost să văd un oraş care altfel ar fi fost plin de turişti sau în plin sezon de turişti aproape pustiu.

Însă oamenii îşi fac simţită prezenţa prin mesajele de încurajare, prin bannerele de solidaritate care se găsesc fie la balcoane, prin drapele atârnate la balcoane, fie prin mesajele de solidaritate la intrarea în spitale unde cadrele medicale sunt încurajate să nu renunţe.

Ceea ce m-a impresionat la personalul medical a fost rapiditatea cu care ne-au asimilat şi căldura cu care ne-au primit.

Ceea ce ne-a ajutat şi pe noi să ne integrăm foarte repede şi să putem să lucrăm cot la cot cu ei. Personalul medical are nevoie de un moment de respiro pentru ca medicii de la sfârşitul lunii februarie lucrează la foc continuu”, a completat medicul român din Italia.

ADVERTISEMENT