News

Medic român, după descoperirea unei bacterii rezistente la toate antibioticele: ”Ne va răpune ca pe niște șobolani”

Un doctor român anunță descoperirea unei bacterii rezistente la toate antibioticele. Acesta cere măsuri urgente și o conștientizare rapidă a situației.
28.10.2022 | 23:44
Medic roman dupa descoperirea unei bacterii rezistente la toate antibioticele Ne va rapune ca pe niste sobolani
Avertisment transmis de un medic după descoperirea unei bacterii rezistente la toate antibioticele. Sursa foto: Hepta.ro / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vești îngrijorătoare din lumea medicală. Un medic de familie din Sibiu a prezentat, pe pagina sa de socializare, o antibiogramă care arată o bacterie rezistentă la toate antibioticele.

Avertisment transmis de un medic după descoperirea unei bacterii rezistente la toate antibioticele: ”Dacă nu facem ceva, ne va răpune ca pe niște șobolani”

Doctorul din Ardeal explică și cauzele care au dus la apariția acestei bacterii extrem de periculoase. El spune că rezistenţa ei a fost generată de oameni, prin abuzul de antibiotice.

ADVERTISEMENT

În mesajul său, medicul transmite un avertisment direct și fără ocolișuri. El spune că ”dacă nu facem ceva, nu va mai fi nevoie de încă un război mondial”, iar aceste bacterii ”ne vor răpune ca pe niște șobolani”.

”Acest rezultat a unei antibiograme l-am găsit postat pe un grup de medici şi care m-a pus pe gânduri. Este vorba de o bacterie multirezistentă la toate antibioticele, inclusiv la cele de rezervă (cele pe care le ţinem pentru cazuri severe).

ADVERTISEMENT

Cel mai trist este ca această rezistenţă şi potenţă a bacteriei am creat-o noi, oamenii”, a scris, vineri, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.

Cauzele apariției unor astfel de bacterii

În postarea sa, medicul din centrul țării încearcă să explice oamenilor care sunt cauzele care au dus la apariția acestor bacterii extrem de periculoase. El expune cei 10 pași care duc la aceste probleme.

ADVERTISEMENT

Doctorul arată cu degetul oamenii care, fără o vizită la medic, preferă să-și cumpere și să-și administreze singuri antibiotice.

De asemenea, extrem de riscante sunt și situațiile în care părinții cer antibiotice pentru copii încă de la primele simptome ale unei răceli sau gripe.

ADVERTISEMENT

  1. pacienți care își cumpără singuri antibiotice si se autotratează crezând ca aceastea vindecă orice infecție sau scurtează evoluția unei infecții (90% din infecții sunt virale, mai ales cele de sezon, NU răspund la antibiotice, antibioticele NU scurtează evoluția bolii, din contra, pot naște monștrii precum cel din poza),
  2. presiunile părinților asupra medicului de a prescrie un antibiotic doar așa să fie in casă dar la prima febră aceștia il administrează copilului,
  3. concepția greșită ca febra se tratează cu antibiotice, așa cum am explicat mai sus majoritatea episoadelor febrile la copii sunt date de viroze,
  4. abuzul de antibiotice din partea personalului medical cât si recomandarea de antibiotice de ultima generație (pe care ar trebui sa le protejăm ca e apa sfințită) mai ales în ambulator, de obicei condiționat de presiunile pacienților sau părinților (in spital lucrurile stau altfel),
  5. lipsa de informare corectă și din surse veridice referitoare la uzul de antimicrobiene,
  6. lipsa testelor rapide care pot face diferența intre o infecție virală și una microbiană,
  7. nerespectarea perioadei de convalescență după o viroza, adică acea perioadă de care organismul are nevoie sa se recupereze (ex. copilul e aruncat înapoi în grădiniță încă suferind iar boala se poate agrava prin suprainfecții sau pot apărea alte infecții)
  8. graba si viteza de a trece peste o boala, confundând medicina cu un atelier auto, având impresia că mergem să schimbăm o piesă și devenim sănătoși tun,
  9. autoștiutorii și autocunoscătorii în toate cele și care dau sfaturi incorecte dpdv medical, mai ales cele legate de tratamentul antibiotic,
  10. trebuie făcută diferența între uz și abuz, acolo unde sunt necesare salvează și au salvat milioane de vieți, de aceea trebuie să avem grijă de ele.

În concluzie, medicul spune că ”Dacă nu facem ceva, nu va mai fi nevoie de încă un război mondial, aceste mici creaturile spectaculoase cărora le-am întărit scuturile ne vor răpune ca pe nişte şobolani”.

ADVERTISEMENT