ADVERTISEMENT
News

Medic român, erou în Franța. De ce a fost decorat de președintele Emmanuel Macron

Autor: Cerasela Stafie | 04.01.2021 | 17:09
Medic român, erou în Franța. De ce a fost decorat de președintele Emmanuel Macron
Medic român, erou în Franța. De ce a fost decorat de președintele Emanuel Macron Sursa foto: Facebook

Un medic român a ajuns erou în Franța. El a fost decorat de președintele Emmanuel Macron pentru contribuția pe care a adus-o în lupta împotriva pandemiei de SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT

Radu Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a fost decorat cu Ordinul national al Meritului, iar decretul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franței, scrie Digi 24.

Eforturile depuse de cadrele medicale din Franța în timpul acestei pandemii au fost recunoscute în data de 31 decembie. Radu Lupescu este unul medicii care au avertizat asupra gravității acestei situații, încă de la începuturile crizei sanitare.

Medic român, erou în Franța. De ce a fost decorat de președintele Emanuel Macron

Radu Lupescu dovedește implicare în lupta împotriva SARS – CoV -2 și este unul dintre cadrele medicale care au avertizat populația cu privire la gravitatea aceste crize în Franța. Medicul postează frecvent în mediul online despre importanța conștientizării și respectării normelor de protecție.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei pandemii, doctorul a evidențiat problemele cu care se confruntă sistemul medical din țara în care locuiește. El a distribuit pe Facebook un mesaj în care spune cât de grea este lupta împotriva efectelor acestui virus și a îndemnat oamenii să respecte regulile.

„Așa cum presimțeam de ceva timp, este aici: Suntem în toiul furtunii. Paturile de terapie intensivă sunt pline. Se organizează evacuări sanitare cu elicoptere, avioane militare și trenuri sanitare. Transferurile s-au făcut mai întâi către regiunile limitrofe, acum se fac către vestul și sudul Franței.

Solidaritatea europeană funcționează și câteva zeci de pacienți francezi au fost transferați în Germania, Elveția și Luxemburg. În ciuda acestor măsuri, paturile de terapie intensivă sunt pline în toată Alsacia, mai sunt numai câteva paturi în tot estul Franței. Asta în ciuda pregătirii pe care o facem toții de mai multe săptamâni.

ADVERTISEMENT

De exemplu, spitalul universitar a trecut de la 80 de paturi de terapie intensivă, în mod normal, la peste 200. În clinicile private, numai în Strasburg, au fost create 42 de paturi de terapie intensivă dotate cu aparatura necesară și aparate de asistență respiratorie. Din cauza numărului mare de pacienți infectați, începem să avem și pacienți tineri în stare gravă.

Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire. Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie…”, scria el încă de la sfârșitul lunii martie.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!