News

Medicament contra oboselii provocate de sindromul post-Covid, testat de britanici. În ce alte afecțiuni ar fi de ajutor

Dacă studiul va avea succes, ar putea deschide calea pentru unele similare la pacienții cu alte forme de oboseală post-virală, inclusiv encefalomielita mialgică sau sindromul de oboseală cronică.
05.11.2021 | 11:24
Medicament contra oboselii provocate de sindromul postCovid testat de britanici In ce alte afectiuni ar fi de ajutor
Medicament contra oboselii provocate de sindromul post-Covid, testat de britanici. În ce alte afecțiuni ar fi de ajutor Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Studiul demarat în Marea Britanie este primul care implică un medicament care să vizeze oboseala și slăbiciunea musculară cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre persoanele cu sindrom post-Covid.

Este, de asemenea, primul test al unui medicament pe pacienți cu sindrom post-Covid care nu au fost internați în timpul infecției inițiale.

ADVERTISEMENT

Primul studiu clinic al unui medicament contra oboselii din sindromul post-Covid

Medicamentul, numit AXA1125, vizează centralele celulare numite mitocondrii, despre care se crede că ar putea fi disfuncționale în subgrupul de pacienți cu sindrom post-Covid afectați de oboseală severă.

Mitocondriile ajută la reglarea diferitelor procese celulare și joacă un rol crucial în transformarea energiei chimice din dietele noastre în adenozin trifosfat (ATP) – moneda energetică de care depind celulele pentru a conduce reacțiile esențiale.

ADVERTISEMENT

Rezervele de ATP sunt epuizate rapid, astfel încât celulele trebuie să-l regenereze în mod constant. Acest lucru se poate face printr-un proces numit glicoliză, care produce acid lactic ca produs secundar.

Dar ATP este produs mai eficient prin fosforilarea oxidativă, care implică mitocondriile.

Tot mai multe dovezi sugerează că SARS-CoV-2 poate deturna mitocondriile celulelor, stimulând replicarea virală, dar perturbând producția de ATP în acest proces.

ADVERTISEMENT

Se estimează că 56% dintre pacienții cu sindrom post-Covid suferă de oboseală și mulți se luptă, de asemenea, să facă mișcare. „Inițial am crezut că aceste simptome au fost legate de inflamația organelor”, a spus Dr. Betty Raman de la Universitatea din Oxford, care cercetează impactul Covid-19 asupra sănătății organelor, citată de Daily Mail.

„Dar la șase luni, am descoperit că, deși s-a văzut că inima și plămânii își revin, acești oameni încă nu au putut să facă mișcare.”

ADVERTISEMENT

Pacienții acumulează acid lactic în mușchi mai rapid decât persoanele sănătoase

Investigațiile ulterioare au arătat că aceștia acumulează acid lactic în mușchi într-un ritm mai rapid decât indivizii sănătoși – un posibil semn al disfuncției mitocondriale.

AXA1125 este conceput pentru a normaliza metabolismul mitocondrial în bolile în care poate fi dezechilibrat. Până acum a fost testat la pacienți cu boală hepatică grasă non-alcoolică, cu unele rezultate promițătoare.

Dr. Raman lansează un studiu pe 40 de pacienți cu oboseală severă post-Covid pentru a vedea dacă le poate îmbunătăți toleranța la efort, reduce oboseala și îmbunătățește metabolismul mitocondrial în țesutul muscular – ceva ce poate fi vizualizat folosind tehnici imagistice.

Jumătate va primi AXA1125 timp de 28 de zile, iar cealaltă jumătate un medicament placebo. Rezultatele sunt așteptate până la jumătatea anului 2022.

„Nu cred că acest singur medicament va fi soluția pentru orice, deoarece Covid-ul este o boală atât de complexă, dar [dacă funcționează] va beneficia o proporție semnificativă de pacienți”, a spus Raman.

Dacă AXA1125 ajută la reducerea oboselii în cazurile lungi de Covid, ar putea exista și implicații importante pentru persoanele cu encefalomielita mialgică/sindromul de oboseală cronică (ME/SFC).

Oboseala post-Covid stă la baza problemelor cognitive, arată un studiu

Problemele cognitive pe termen lung după un diagnostic de Covid-19 pot fi un rezultat al oboselii mai degrabă decât al modificărilor patologice ale creierului, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nuclear Medicine.

O analiză a testelor neuropsihologice și a imagisticii PET 18F-FDG a arătat că au fost observate deficiențe obiective în cogniția și patologia creierului pacienților cu Covid-19 puține sau deloc, dar cu toate acestea, mulți au formulat plângeri subiective, cum ar fi oboseală severă.

Termenul sindrom post-Covid este folosit pentru a descrie simptomele care apar ca urmare a unei infecții cu Covid-19 (definite de obicei ca fiind prezente după 12 săptămâni de la infecție), inclusiv deficite cognitive – cum ar fi ceața cerebrală, pierderea memoriei și probleme de atenție, precum și oboseală și epuizare.

Cauza care stă la baza acestor simptome este necunoscută.

Studiile publicate anterior au arătat că pacienții care au nevoie de tratament spitalicesc din cauza Covid-19 au un metabolism redus al glucozei în creier, care este asociat cu funcția cognitivă afectată.

Pentru a evalua dacă pacienții care suferă de sindrom post-Covid prezintă deficite similare, cercetătorii au efectuat teste neuropsihologice și imagistică PET cerebrală 18F-FDG.

31 de pacienți care au solicitat consiliere pentru simptome neurocognitive persistente au fost incluși în studiul citat. Pacienții au participat la o baterie de teste neuropsihologice, iar rezultatele au fost analizate pentru a determina nivelurile deteriorării cognitive.

61% dintre subiecți au raportat oboseală

Rezultatele medii de grup ale testării nu au arătat nicio depreciere. Au fost observate deficite ușoare la unii pacienți la nivelul unui singur subiect, totuși, în principal în ceea ce privește memoria vizuală.

Imagistica PET 18F-FDG a fost recomandată tuturor pacienților care au primit consiliere, iar 14 dintre cei 31 de pacienți au continuat.

Evaluarea clinică a scanării fiecărui pacient nu a evidențiat nicio descoperire patologică distinctă sau diagnostice alternative. Când scanările au fost comparate cu cele ale unui grup de control, nu au fost observate diferențe semnificative.

Lipsa unor constatări semnificative privind scanările PET 18F-FDG și doar a unor deficiențe ușoare ale testării neuropsihologice este în contrast cu handicapul sever și de durată auto-raportat de către pacienți.

Oboseala, cu toate acestea, a fost deosebit de răspândită în grup, raportată de 61% dintre participanții la studiu.

Oboseala urmează adesea infecțiilor virale și inflamației și a fost legată de procesele imunitare și sindromul de oboseală cronică în Covid-19.

„Acest lucru sugerează că oboseala, nu disfuncția regională a creierului, poate fi responsabilă pentru multe simptome ale sindromului post-Covid”, au concluzionat cercetătorii, potrivit Medical Xpress.

ADVERTISEMENT