News

Un nou medicament care poate preveni paralizia, testat cu succes pe şoareci

Oamenii de știință americani au creat un nou tip de medicație care favorizează regenerarea celulară și care inversează starea de paralizie în cazul șoarecilor cu coloana secționată.
12.11.2021 | 19:22
Un nou medicament care poate preveni paralizia testat cu succes pe soareci
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință americani au creat un nou tip de medicație care favorizează regenerarea celulară și care inversează starea de paralizie în cazul șoarecilor cu traumatisme ale coloanei vertebrale, oferindu-le astfel posibilitatea să meargă din nou în termen de doar patru săptămâni după tratament.

Un nou medicament poate vindeca paralizia

Studiul respectiv este publicat în revista Science de joi, iar echipa de cercetători de la Universitatea Northwestern din spatele acestei descoperiri intenționează să contacteze Administrația pentru Alimente și Medicamente începând de anul viitor și să propună efectuarea de teste pe subiecți umani.

ADVERTISEMENT

„Scopul cercetării noastre a fost de a dezvolta o terapie translatabilă care ar putea fi adusă în clinică pentru a împiedica persoanele să devină paralizate după o traumă sau o boală majoră”, a precizat Samuel Stupp de la Northwestern, care a condus studiul, pentru AFP.

Conform specialiștilor, tratarea paraliziei este un țel al medicinei de lungă durată. Fapt pentru care este considerată o cercetare de top în domeniu. Respectiva cercetare vizează tratamente experimentale care implică folosirea de celule stem pentru a crea noi celule nervoase. De asemenea, se urmărește prin administrarea prin injectare sau administrare de proteine să i se spună corpului să dezvolte anumite proteine care să ajute la vindecarea sistemului nervos.

ADVERTISEMENT

Ce implică cercetarea lui Samuel Stupp

De cealaltă parte, grupul condus de Samuel Stupp a utilizat nanofibre care să imite structura „matricei extracelulare” – care este o rețea naturală de molecule care înconjoară țesuturile și care este însărcinată cu întreținerea constantă a celulelor. Aceste fibre sunt de circa 10.000 de ori mai subțiri decât firul de păr și sunt alcătuite din câteva sute de mii de molecule bioactive denumite peptide ce transmit mesaje care promovează regenerarea nervilor.

Tratamentul era administrat sub forma unui gel în țesuturile din jurul măduvei spinării la șoarecii din laborator, după 24 de ore de la momentul în care li se efectuase o incizie la nivelul coloanei vertebrale. Membrii grupului au hotărât că trebuie să aștepte o zi, întrucât oamenii care au parte de leziuni devastatoare la nivelul coloanei vertebrale ca urmare a unor accidente de mașină, împușcături și altele se confruntă, la rândul lor, cu amânări în ceea ce privește acordarea tratamentului.

ADVERTISEMENT

După patru săptămâni, șoarecii care au beneficiat de tratament și-au redobândit abilitatea pentru a merge la fel de bine ca în momentul producerii rănilor. Cei care nu au fost tratați nu și-au mai revenit. Apoi, șoarecii au fost supuși la eutanasiere pentru a se analiza efectele terapiei la nivel celular, ocazie cu care echipa a descoperit că s-au produs progrese remarcabile la nivelul măduvei spinării.

Prelungirile tăiate ale neuronilor, denumite ca axoni, au fost regenerate, în timp ce țesutul cicatrizat, care poate reprezenta o piedică fizică în fața refacerii, a fost redus considerabil. În plus, se reformase stratul izolator de axoni denumit mielină, care este important în ceea ce privește comunicarea semnalelor electrice, se formau vase de sânge care furnizează substanțe nutritive către celulele vătămate și mai mulți neuroni motori au supraviețuit.

ADVERTISEMENT

Molecule care dansează

O descoperire esențială a fost aceea că o mutație a moleculelor a dus la o intensificare a mișcărilor lor colective și a sporit eficiența lor. Explicația a fost oferită de Stupp, întrucât receptorii din neuroni se află în mod firesc în mișcare continuă, astfel încât creșterea mișcării moleculelor terapeutice din nanofibre contribuie la o mai bună legătură a lor cu țintele lor în mișcare.

În realitate, cercetătorii au testat două tipuri de tratament – una cu mutație și una fără – și au constatat că șoarecii care au beneficiat de varianta modificată și-au redobândit mai multe funcții.

Gelul creat de oamenii de știință reprezintă o premieră, dar ar putea deschide calea unei noi generații de medicamente numite ”medicamente supramoleculare”, întrucât terapia este un ansamblu de mai multe molecule, și nu o singură moleculă, a declarat Stupp.

ADVERTISEMENT
Tags: