News

Medicamentele care salvează vieți ce provin de la animale. Lista remediiilor folosite de mulți bolnavi

22.05.2020 | 18:20
Medicamentele care salveaza vieti ce provin de la animale Lista remediiilor folosite de multi bolnavi
ADVERTISEMENT

Nu foarte mulți știu faptul că, dintre medicamentele care salvează vieți, unele conțin extracte provenite de la animale, motiv pentru care vă prezentăm lista remediilor de acest gen.

Medicamentele au fost dintotdeauna inspirate și de animale

În această perioadă, mulți oameni sunt de părere că animalele sălbatice sunt o sursă de boală pentru oameni și nu una de tratament, dar lucrurile nu stau chiar așa, astfel că vă prezentăm care sunt medicamentele care salvează vieți și care conțin extracte de la alte viețuitoare.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în cazul plantelor, ce au fost o sursă pentru realizarea unor remedii diverse încă din cele mai vechi timpuri, animalele au fost și ele folosite în scop medicinal, notează BBC.

De exemplu, medicina tradițională chineză folosește ingrediente de la 36 de specii de animale, printre care rinoceri, urși negri, tigri și căluți de mare.

ADVERTISEMENT

Medicina ayurvedică recomandă veninul de șarpe pentru tratarea artritei, în timp ce mușcăturile tarantulei au fost folosite în America de Sud, Asia și Africa pentru tratarea mai multor boli, de la tumori canceroase și până la dureri dentare sau astm.

Ce rol au aceste remedii în viața noastră

Marea majoritate a acestor remedii tradiționale nu este însoțită de nicio dovadă științifică, în timp ce vânatul anumitor specii a dus la extincția acestora.

ADVERTISEMENT

În schimb, există o modalitate prin care ne putem folosi de viața sălbatică în mod responsabil, prin studierea la nivel molecular a ingredientelor chimice provenite din acest mediu, astfel că nu mai este nevoie de animale întregi, ci doar de o probă ADN.

Spre deosebire de plante, din care oamenii au putut să extragă anumiți compuși pentru a-i transforma în medicamente, acest lucru a fost mult mai greu de făcut la animale,

ADVERTISEMENT

„Ne-am uitat către plante o perioadă mare de timp, dar abia acum am început să explorăm lumea animalelor”, spune Christine Beeton, un imunolog din cadrul Colegiului de Medicină Baylor. Aceasta studiază modul în care peptidele derivate din venin pot fi folosite în tratarea bolilor autoimune.

Datorită evoluției, putem găsi molecule mari în animale, numite peptide, rude cu moleculele care există în corpul uman.

„Acum , putem să analizăm sute de compuși într-o lună. Acum 15 ani, acest lucru nu ar fi fost posibil, trebuia să te uiți la fiecare în parte, iar acest lucru ar fi durat 10 ani”, mai spune Beeton.

În acest moment, există deja mai multe medicamente inspirate de la animale, dintre care cele mai cunoscute sunt:

Enexatidă – un medicament derivat din saliva monstrului Gila (o șopârlă veninoasă), prescris pentru două tipuri de diabet.

Ziconitide – un remediu derivat din veninul melcului conic, folosit pentru durerile cronice.

Eptifibatidă – un produs sintetic modelat după veninul unui tip de șarpe cu clopoței, administrat pentru prevenția atacurilor de cord.

Batroxobin – un exatract provenit de la un tip de viperă din America de Sud și folosit în diverse tratamente sanguine.

Captopril – primul derivat farmaceutic ce provine de la animal, un anti-hipertensiv aprobat de FDA, Statele Unite, în 1981.

Aproape toate aceste remedii derivate din animale provin din veninul acestora, ce prezintă unele dintre cele mai complexe amestecuri chimice de pe planetă.

Cu toate că avem impresia că doar câteva specii de animale posedă venin, cercetările arată că în jur de 220.000 de specii cunoscute pot produce astfel de cocktailuri chimice, ceea ce reprezintă 15% din toate speciile de animale.

Aceste otrăvuri complicate, multe rezultate în urma unei evoluții de sute de milioane de ani, au o potență aparte, viteză, stabilitate și, mai presus de toate, o capacitate enormă de a ataca anumite molecule.

 

ADVERTISEMENT
Tags: