Dacă bei cafea dimineața și iei medicamente, ar trebui să renunți la acest obicei. Specialiștii avertizează că cei care fac asta își pun sănătatea în pericol fără să-și dea seama de riscurile la care se expun.
Mulți nici nu pot concepe să-și înceapă ziua fără cafea, băutura energizantă care ne dă forță pentru a duce la bun sfârșit toate sarcinile și care are și beneficii pentru sănătate. Totuși, dacă iei medicamente, ar trebui să renunți pentru o perioadă la acest obicei.
De pildă, medicii nu recomandă consumul de pastile pentru răceală și gripă împreună cu cafeaua. Cofeina stimulează sistemul nervos central, iar pseudoefedrina, un decongestionant din medicamentele pentru răceală, face cam același lucru.
Când le iei împreună, efectele se pot intensifica și apar simptome precum agitație, insomnie, dureri de cap sau bătăi rapide ale inimii. E important să fii atent la combinații ca asta.
Unele medicamente au deja în compoziție cofeina, astfel că riscurile cresc. În plus, persoanele cu diabet trebuie să știe că amestecul acestora poate crește glicemia și temperatura corpului. De asemenea, pot apărea efecte similare atunci când cafeaua este consumată împreună cu medicamente pentru ADHD sau astm.
Levotiroxina, folosită în tratamentul hipotiroidismului, este un medicament care are nevoie de atenție atunci când îl iei. Dacă bei cafea la scurt timp după ce ai luat-o, absorbția poate scădea chiar și cu 50%.
Cofeina grăbește tranzitul intestinal și poate reduce timpul de absorbție a medicamentului. În unele cazuri, se poate lega de substanță în stomac, scăzând efectul tratamentului. Asta înseamnă că oboseala, creșterea în greutate sau constipația pot reveni, chiar dacă urmezi tratamentul cum trebuie.
Specialiștii recomandă, de asemenea, să eviți cafeaua atunci când iei analgezice, cum ar fi aspirina și paracetamolul, existând riscul iritație gastrică și chiar sângerare. Cofeina crește temporar tensiunea arterială și ritmul cardiac de aceea nu trebuie combinate cu cafeaua, notează dcmedical.ro.