Tirzepatida este primul medicament dintr-o nouă familie de medicamente care vizează doi hormoni – peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP) – care sunt implicați în menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și în transmiterea semnalelor de la intestin la creier atunci când oamenii sunt sătui.
Tirzepatida, aprobată de FDA, a fost studiată la persoanele fără diabet în trei doze: 5, 10 și 15 miligrame. Participanții cu obezitate sau supraponderali care au primit doza de 5 miligrame au slăbit în medie 16 kilograme, cei care au luat o doză de 10 miligrame au pierdut în medie 22 de kilograme, iar participanții cu doză de 15 miligrame au pierdut în medie 23,6 kilograme.
„Aproape 40% dintre indivizi au pierdut un sfert din greutatea corporală”, a spus coautorul studiului dr. Ania Jastreboff, codirector al Centrului Yale pentru Managementul Greutății, într-un briefing pentru mass-media, relatează CNN.
„Datele au fost destul de impresionante”, a spus și dr. Robert Gabbay, director medical al Asociației Americane de Diabet (ADA), care a vorbit la cea de-a 82-a sesiune științifică a ADA din New Orleans, unde au fost prezentate rezultatele studiului.
„Scăderea în greutate pe care au obținut-o în acest studiu a fost chiar mai mare decât cea observată în studiile anterioare asupra persoanelor cu diabet”, a spus Gabbay, care nu a fost implicat în studiu.
„Intervalul mediu de pierdere în greutate pentru oamenii din acest nou studiu a fost de 22 de kilograme. 22 de kilograme este mult. Este intervalul de pierdere în greutate pe care de obicei îl credem posibil doar prin intervenție chirurgicală.”
Per total, persoanele fără diabet au pierdut în medie între 15% și 20,9% din greutatea corporală inițială pe parcursul studiului clinic randomizat, dublu-orb, de 72 de săptămâni, care a fost publicat sâmbătă în The New England Journal of Medicine.
Participanții care au primit un placebo au pierdut, în medie, între 2,4% și 3,1% din greutatea corporală.
Prin comparație, studiile asupra persoanelor cu diabet zaharat care au utilizat tirzepatidă au arătat că acestea au pierdut în medie 15% din greutatea corporală inițială, față de aproape 40% dintre participanții la studiu supraponderali fără diabet care au pierdut un sfert din greutatea corporală atunci când au utilizat medicamentul.
„Aceasta nu este o observație rară”, a mai spus Gabbay. „Impactul medicamentelor anterioare pentru pierderea în greutate este mai puțin eficient la persoanele cu diabet și, sincer, nu știm exact de ce.”
Cu toate acestea, impactul tirzepatidei asupra persoanelor cu diabet este încă „profund”, a spus Gabbay, „oferind mult mai mult decât alte instrumente pe care le-am avut”.
Pentru noul studiu, injecțiile săptămânale cu tirzepatidă au fost testate la peste 2.500 de persoane fără diabet care aveau un indice de masă corporală (IMC) peste 30 sau care aveau peste 27 IMC și aveau cel puțin o afecțiune de sănătate legată de greutate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterol ridicat sau boli cardiovasculare.
La începutul studiului, participanții aveau o greutate medie de 104,8 kilograme și un IMC mediu de 38.
Adulții din studiu și-au injectat tirzepatidă sau un placebo o dată pe săptămână, folosind „un dispozitiv mic asemănător unui stilou cu un ac minuscul”, a spus Gabbay. „Înțepătura de la acel ac este mai puțin dureroasă decât, de exemplu, pentru persoanele care își înțepă degetele pentru a măsura glicemia.”
Participanții la studiu au primit, de asemenea, sesiuni de consiliere pentru a-i ajuta să urmeze o dietă sănătoasă, cu un deficit zilnic de 500 de calorii, precum și cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână.
Deși acest lucru a ajutat cu siguranță, nu explică amploarea pierderii în greutate observată în studiu, a spus Gabbay.
„Tipul de pierdere în greutate pe care îl vedem atunci când oamenii fac sport și își schimbă aportul de calorii este undeva de ordinul 5% până la 7%”, a spus el. „Acest studiu a arătat o pierdere în greutate profund mai mare, cu mult peste ceea ce ne-am imagina odată cu schimbările stilului de viață.”
Cele mai frecvente efecte secundare raportate au fost greața, diareea și constipația. Între 2,6% și 7,1% dintre participanți au întrerupt tratamentul din cauza evenimentelor adverse.
Tirzepatida are un avertisment pe prospect despre tumorile tiroidiene și nu ar trebui să fie utilizat de persoanele cu antecedente familiale de anumite afecțiuni tiroidiene.
„Obezitatea ar trebui tratată ca orice altă boală cronică – cu abordări eficiente și sigure care vizează (cauzele) bolii de bază… și aceste rezultate subliniază că tirzepatida poate face exact acest lucru”, a spus dr. Jastreboff.
„Aceste rezultate sunt un pas important înainte în potențiala extindere a opțiunilor terapeutice eficiente pentru persoanele cu obezitate.”
Tirzepatida nu a fost încă autorizată în Uniunea Europeană, medicamentul aflându-se în faza de pre-autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2.
În urmă cu un an, un alt studiu a constatat că participanții supraponderali sau obezi care au primit semaglutidă coroborată cu schimbări în stilul de viață au avut o pierdere medie în greutate mai mare față de grupul placebo.
Semaglutida, medicament pentru diabet zaharat de tip 2, este eficientă pentru pierderea în greutate la adulții nediabetici, supraponderali sau obezi, atunci când este administrat împreună cu o dietă cu conținut scăzut de calorii și exerciții fizice, au descoperit atunci cercetătorii.
Un studiu controlat randomizat publicat în New England Journal of Medicine, sponsorizat de Novo Nordisk, a fost realizat în 129 de sit-uri din 16 țări din Asia, Europa, America de Nord și de Sud.
Cercetătorii au randomizat 1.961 de adulți nediabetici, fie cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, fie cu un IMC de 27 sau mai mare, cu una sau mai multe afecțiuni coexistente legate de greutate, într-un raport de 2:1 la 68 de săptămâni de tratament cu o injecție săptămânală cu semaglutidă (2,4 mg) sau placebo, plus intervenție în stilul de viață.
Toți participanții au primit sesiuni individuale de consiliere la fiecare patru săptămâni pentru a-i ajuta să adere la o dietă cu conținut scăzut de calorii și o activitate fizică crescută.
În general, ei au descoperit că participanții care au primit semaglutidă împreună cu intervenții în stilul de viață au avut o pierdere medie în greutate de 14,9%, comparativ cu o pierdere medie în greutate de 2,4% în grupul placebo.
În plus, 86% dintre participanții care au primit semaglutidă, comparativ cu 32% dintre cei care au primit placebo, au pierdut 5% sau mai mult din greutatea corporală inițială, despre care cercetătorii au spus că este un „criteriu utilizat pe scară largă de răspuns semnificativ clinic”.
„Scăderea în greutate cu semaglutidă se datorează unei reduceri a aportului de energie din cauza scăderii apetitului, care se crede că rezultă din efectele directe și indirecte asupra creierului”, au scris cercetătorii.
Semaglutida este un analog de pepetida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) care este aprobat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la adulți și pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.
Medicamentul vine cu același avertisment privind afecțiunile tiroidei ca și în cazul tirzepatidei.