News

Medicamentul care dispare din farmacii. Până la ce dată va mai putea fi cumpărat în România și ce planuri au autoritățile pentru cei care au nevoie de el

Un medicament cunoscut dispare din farmaciile din România, iar motivul pentru care va fi retras de pe piață e simplu: producătorul nu mai vrea să piardă bani.
13.06.2024 | 00:13
Medicamentul care dispare din farmacii Pana la ce data va mai putea fi cumparat in Romania si ce planuri au autoritatile pentru cei care au nevoie de el
Medicamentul care dispare din farmaciile din România. Până la ce dată va mai putea fi folosit și ce planuri au autoritățile mai departe
ADVERTISEMENT

Ozempic, medicament folosit pentru diabet și pentru cei ce vor să slăbească, va părăsi piața românească. Au existat multe runde de negocieri și discuții aprinse între autoritățile din România și producător, mai ales despre preț, iar decizia a fost ca Ozempic să fie retras de pe piață.

Medicamentul care dispare din farmaciile din România

31 iulie va fi ultima zi când Ozempic va fi disponibil în farmacii. Prețul maximal impus de Ministerul Sănătății e mai mare cu 15% față de prețul de producție, astfel că producătorul nu consideră că are motive să mai mențină produsul pe o piață unde iese în pierdere.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ozempic respectă același tipar cu multe alte medicamente care au dispărut din țara noastră. Asta, pentru că piața din Europa este mult mai rentabilă pentru producători și distribuitori, care pot să-și vândă astfel medicamentele la prețuri mult mai convenabile, în raport cu cele din țara noastră.

Beatrice Speteanu, farmacistă șefă, a anunțat că farmaciile din țară vor avea mari dificultăți în a mai elibera Ozempic în următoarele săptămâni, pentru că vor rămâne fără stoc. Medicii vor fi nevoiți astfel să se orienteze spre alte medicamente, alternative la Ozempic, pe care să le prescrie oamenilor.

ADVERTISEMENT

Ozempic dispare din toate farmaciile din România

“Este principalul motiv pentru care dispar medicamentele, unu, producătorul nu vrea să le mai aducă în țară. De o luna două, avem mari probleme în a-l găsi. Primim foarte puține cantități și nu putem să onorăm toate rețetele pe care le avem”, spune Beatrice Speteanu, farmacistă Șefă.

“Eu sper că statul român, până în august, când se epuzează la prețul actual, să găsească o soluție să existe o continuitate în accesul pacienților și să protejeze acești pacienți”, a explicat și Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Medicii avertizează că tratamentul alternativ cu tablete nu este eficient, comparativ cu injecția de Ozempic. “Administrarea trebuie luată zilnic, tableta de Ribelsus, față de injecția săptămânală de Ozempic. Pentru doza maximă de Ozempic de 1 mg nu există un corespndent într-o doză de Ribelsus”, a explicat medicul diabetolog Cosmin Pena.

Mai mult, medicii avertizează că există riscul ca pacienții să nu tolereze alte medicamente. “Clar este un medicament bun care îi ajută și la controlul glicemic și la scăderea ponderală. Este îngrijorător când unele ustensile îți sunt tăiate”, explică și Victor George, medic diabetolog.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a decis să plafoneze prețurile de la 1 august la mai multe medicamente, iar situația riscă să se repete și la aceste medicamente, multe dintre ele esențiale. Din păcate românii au ce să facă decât se conformeze cu această stare de fapt.

ADVERTISEMENT