Medicamentul pe care românii obișnuiesc să îl administreze destul de des. Puțini sunt cei care cunosc pericolele ascunse ale acestei banale pastile. Iată ce spun medicii!
Fără doar și poate, paracetamolul este una dintre pastilele pe care românii o administrează cel mai des. Fiind varianta cea mai accesibilă pentru combaterea durerilor, mulți aleg să o ia fără să stea prea mult pe gânduri.
Paracetamolul se poate cumpăra din farmacii, fără să fie nevoie de o prescripție medicală pentru el. Totuși, ceea ce nu știu mulți este faptul că acesta poate deveni periculos pentru organism.
Dr. Radu Țincu, expert în toxicologie, a explicat pe înțelesul tuturor ce este paracetamolul. Acesta se poate găsi sub diverse forme de prezentare, de la capsule, la tablete și soluții perfuzabile.
”Paracetamolul este o substanță analgezică folosită pentru tratamentul durerii, dar și pentru tratamentul febrei.”, a spus medicul, în exclusivitate pentru digi24.ro.
În esență, paracetamolul este o pastilă inofensivă, însă, doar dacă este administrat cu moderație. În momentul în care a fost depășită doza, consumul de paracetamol poate deveni un real pericol.
Dr. Radu Țincu a subliniat efectele pe care le poate declanșa paracetamolul în organism dacă nu este administrat corespunzător. Expertul a tras un semnal de alarmă și i-a sfătuit pe toți să stabilească să fie foarte atenți la doza recomandată.
”Paracetamolul se metabolizează la nivel hepatic, într-un metabolit inactiv, care este extrem de toxic și care necesită conjugare cu glutationul hepatic. În momentul în care se produce eliminarea glutationului, ficatul rămâne fără apărare antioxidantă și apare necroza hepatică, adică distrucția celulelor hepatice.”, a spus medicul pentru sursa menționată.
Consumul exagerat de medicamente, poate duce la hepatită toxică acută. În cazul în care este consumat paracetamol în exces, deja vorbim de distrucție hepatică și se poate ajunge chiar și la insuficiență hepatică.
Insuficiența hepatică prezintă risc fatal. Într-o astfel de situație, ficatul nu mai este capabil să sintetizeze proteinele plasmatice, iar asta va duce la o intoxicare a întregului organism.
Potrivit dr. Radu Țincu, există și un prag care, dacă este depășit, deja putem vorbi despre o doză toxică pentru organism. Dacă sunt administrate peste 4 grame de paracetamol, adică peste 6-8 comprimate, vor apărea primele semne de toxicitate hepatică.
Primele semne ale intoxicației cu paracetamol sunt greața, durerile abdominale sau vărsături. Aceste semne apar, de obicei, în primele 2 ore de la administrarea pastilelor.