În contextul în care cazurile de gripă sunt în creștere în România, medicul Adrian Marinescu le transmite oamenilor ce medicament să folosească pentru a-și reveni cât mai rapid. ”Când gripa te pune la pat, în primele 24 de ore, dacă iei tratamentul antiviral, lucrurile pot să meargă foarte bine”, a declarat managerul Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu.
”Antiviralul este medicamentul care te ridică din pat. Când gripa te pune la pat, în 24 de ore, dacă iei tratamentul antiviral, lucrurile pot să meargă foarte bine. Trebuie să fie la debut. Cât mai aproape în raport cu debutul, adică oricum în prima săptămână. Ar trebui să-l luăm dacă avem diagnosticul de gripă. Ideal e să mă testez, ca să am și eu diagnostic”, a completat Marinescu la Antena 3.
Medicul Marinescu a explicat că pacienții pot ajunge ”la pat” din cauza unor alte infecții virale, astfel că ar fi ideal ca medicamentul să fie neapărat util pentru gripă și nu pentru alt virus.Ministrul sănătății Alexandru Rafila a anunțat că va deschide mai multe centre ambulatorii pentru a gestiona mai bine cazurile de gripă, însă multă lume se întreabă dacă nu e o problemă că acestea nu au fost deschise mai devreme. Marinescu nu crede acest lucru.
”Nu, n-aș spune. Noi, de exemplu, centrul de evaluare l-am avut tot timpul deschis, și în pandemie, și a rămas deschis. Oricine are o cameră de primire urgență și are un anumit circuit, practic poate evalua pacienți. Iar în perioada sezonului de gripă, toate spitalele trebuie să vadă infecții respiratoare acute, nu doar cele de boli infecțioase”, a declarat Marinescu pentru sursa citată.
Numărul îmbolnăvirilor de gripă și viroză a crescut cu 30% în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 13 decese doar în ultima săptămână. Oficial sunt 172.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 29,4% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (133.635), potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.
”În săptămâna 27.01.2025 – 02.02.2025 (S05/2025) incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, activitatea gripală a continuat cu o intensitate înaltă și o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Alexandru Rafila a vorbit și el despre un record de 170.000 de cazuri.
De asemenea, ministrul sănătății a făcut o serie de recomandări tuturor celor care se îmbolnăvesc în această perioadă. ”Recomandarea este ca orice viroză respiratorie să genereze un comportament preventiv.
În primul rând, ne adresăm medicului de familie. Dacă medicul de familie nu este disponibil sau dacă simptomele se agravează, ne putem adresa centrelor de permanență sau centrelor de evaluare medicală ambulatorie.
Aceste centre oferă diagnostic și tratament ambulatoriu, dacă este cazul. Dacă au nevoie de internare, pacienții sunt îndreptați către spitale”, a declarat ministrul sănătății. Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în București (1.475) și în județele Cluj (1.544), Constanța (664), Prahova (606) și Brașov (513).