Medicamentul care ar putea fi la originea stărilor de depresie pe care îl iau milioane de oameni din Europa. În România, de exemplu, acesta poate fi cumpărat de la orice farmacie.
De foarte multe ori ne întrebăm ce anume cauzează depresia? Răspunsurile pot varia, de la factori biologic, vârstă, starea de sănătate, probleme personale, pierderea unei persoane dragi sau alte eveniment majore din viața noastră.
Specialiștii spun că o cauză a depresiei poate fi și administrarea unor medicamente. Specialiștii au ajuns la concluzia că foarte multe persoane ar putea fi expuse riscului de depresie indusă de medicamente. Vorbim aici de pastilele pentru arsurile gastrice și alte medicamente de rutină.
În acest caz se află inhibitorii pompei de protoni (IPP). Acesta este un tip de medicament care reduce acidul gastric și se numără printre cele mai utilizate, cu peste 74 de milioane de rețete emise doar în Anglia în 2023.
Aceste tipuri de medicamente, pe care le găsim la orice farmacie din România, inclusiv omeprazol și lansoprazol, pot stopa absorbția adecvată a vitaminei B12. Vorbim de un nutrient esențial găsit în carne, pește, lactate, ouă și unele cereale fortificate, care menține sănătatea sistemului nervos.
Foarte multe persoane nu bagă în seamă prospectele din cutiile medicamentelor. Aici există avertismente clare asupra reacțiilor adverse și a riscurilor. Pacienții sunt îndemnați să contacteze medicul dacă experimentează probleme de memorie, confuzie sau depresie în timpul administrării.
O farmacistă din Marea Britanie, citată de DailyMail, spune că medicamentele IPP pot reduce producția de acid gastric cu peste 80%, iar asta ”înseamnă că absorbția nutrienților din alimente este diminuată. Organismul are nevoie de toți nutrienții pentru a genera ‘hormonul fericirii’, serotonina. Dacă nu îi absoarbe, corpul nu poate produce acest hormon”.
Mai există și alte medicamente care pot cauza depresia. Aici putem include o serie de antibiotice, în special din clasa fluorochinolonelor, precum levofloxacina și ciprofloxacina, au fost asociate cu riscul de depresie.
Cercetările NHS (sistemul național de sănătate publică din Marea Britanie) relevă faptul că ciprofloxacina poate provoca stări depresive la aproximativ 1 din 100 de persoane.
De asemenea, și substanțe precum topiramatul (Topamax) și gabapentina (Neurontin), prescrise de medici pentru epilepsie sau dureri neuropatice pot provoca depresie sau schimbări de dispoziție la aproximativ 1 din 100 de utilizatori.