News

Medicamentul pe care o mulțime de români îl folosesc, retras de pe piață. Ce nereguli s-au descoperit

Medicamentul prezent în casele multor români care a fost retras recent de pe piață. Neregulile descoperite de specialiști.
31.05.2024 | 21:57
Medicamentul pe care o multime de romani il folosesc retras de pe piata Ce nereguli sau descoperit
Paduden Express Forte, medicamentul prezent în casele multor români, retras de pe piață. Neregulile descoperite. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Care este medicamentul utilizat de foarte mulți români retras recent de pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Paduden Express Forte, medicamentul prezent în casele multor români, retras de pe piață. Neregulile descoperite

În România, valoarea pieței farmaceutice a atins peste 7 miliarde euro în trimestrul I din 2024, în Romania. Vorbim de o creștere cu 13,6% față de finalul primului trimestru din 2023. Datele vin de la Asociația Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

ADVERTISEMENT

Printre medicamentele pe care le găsim frecvent în casele românilor se numără și cele din gama Paduden. Sunt produse utilizate pentru ameliorarea durerilor de intensitate ușoară până la moderată.

Putem enumera aici dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare, dureri de dinți, dureri articulare sau dureri menstruale. Produsul se poate utiliza și în caz de febră asociată cu răceala sau gripa.

ADVERTISEMENT

Recent, produsul Paduden Express Forte 400 mg capsule moi, fabricat de Terapia S.A., a fost retras de pe piață de Agenția Națională a Medicamentului. Decizia pe plan intern a venit după ce Comisia Europeană a decis suspendarea autorizațiilor pentru Ibuprofen.

În februarie 2024, cei de la Agenția Europeană pentru Medicamente au verificat capsulele moi de Ibuprofen 400 mg. S-a întâmplat asta în urma unui dezacord între statele membre ale UE cu privire la autorizarea acestora, notează Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

S-a considerat că Ibuprofenul nu este bioechivalent cu medicamentul de referință, Nurofen Rapid. S-a concluzionat că substanțele active din cele două medicamente nu erau absorbite în organism la aceeași rată și în aceeași măsură. În consecință, Agenția Europeană a Medicamentului a decis ca autorizația de punere pe piață să fie suspendată.

Alte medicamente care ar putea fi retrase de pe piața din România

După mai multe cercetări ale Agenției Europene a Medicamentului, Comisia Europeană a solicitat țărilor membre să suspende autorizaţia pentru mai multe medicamente generice testate neconform la Synapse Labs, un laborator din India.

ADVERTISEMENT

În curând, alte medicamente vândute în România ar putea avea suspendată autorizația de comercializare pentru că nu sunt conforme. E vorba de: Posaconazole, Ibuprofen Nutra Essential, Loperamide, Tadalafil și Erlotinib, ultimele două în diferite gramaje.

ADVERTISEMENT
Tags: