News

Medicamentul revoluționar care transformă sângele uman în otravă pentru țânțari. O singură picătură îi va ucide în doar câteva ore

Un medicament revoluționar transformă sângele uman în otravă pentru țânțari. Insectele mor în câteva ore după doar o picătură extrasă
29.03.2025 | 17:16
Medicamentul revolutionar care transforma sangele uman in otrava pentru tantari O singura picatura ii va ucide in doar cateva ore
Cercetătorii concep un medicament ce otrăvește țânțarii atunci când se hrănesc cu sânge uman / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au dezvoltat un medicament revoluționar care poate ucide țânțarii în doar câteva ore, transformând sângele uman în otravă. De asemenea, și malaria ar putea fi eradicată prin această metodă inedită.

Medicamentul care transformă sângele în otravă pentru țânțari

Substanța pe care cercetătorii de la Liverpool School of Tropical Medicine au propus-o este nitisinona. Pe baza unui studiu s-a demonstrat că această substanță poate ucide țânțarii în doar 12 ore, indiferent de doza prezentă în sângele uman.

ADVERTISEMENT

Nitisinona este o substanță folosită în medicamente aprobate deja pentru tratarea mai multor boli genetice rare ale oamenilor. Această substanță are rolul de a bloca producerea unei proteine specifice, iar în cazul țânțarilor care consumă acest medicament, efectul este ca de otravă, murind în mai puțin de 12 ore.

Mai multe teste au arătat efectele asupra insectelor după ce au supt sânge de la trei pacienți care urmau deja un tratament cu nitisinonă pentru afecțiuni genetice. Toate insectele studiate au murit în mai puțin de 24 de ore. În urma acestor rezultate s-a stabilit că nitisinona are potențialul de a deveni o metodă eficientă de combatere a bolilor transmise de țânțari. Printre acestea se numără malaria sau boala Lyme.

ADVERTISEMENT

Cât de eficient ar fi noul medicament contra țânțarilor

De ce ar putea fi nitisinona mai eficientă decât alte tratamente similare? Comparativ cu ivermectina, substanță folosită pe oameni și animale pentru a ține insectele la distanță, nitisinona rămâne mai mult timp în sânge și acționează mai rapid. Un alt motiv este că ivermectina afectează sistemul nervos pe termen lung, în timp ce nitisinona nu. De asemenea, această substanță nu afectează negativ alte insecte necesare în natură.

În ciuda rezultatelor care dau speranțe cu privire la dezvoltarea unui tratament pe termen lung și cu rezultate eficiente contra țânțari, cercetătorii au identificat mai multe provocări. Sunt necesare analize mult mai ample pentru a se stabili impactul ecologic al unui medicament pe bază de nitisinonă. Un alt risc este acela ca țânțarii să dezvolte rezistență la substanța folosită pe scară largă. Acest lucru ce ar face ca tratamentul să nu mai poată fi facil.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință fac eforturi pentru a dezvolta un tratament eficient contra malariei. Această boală continuă să provoace peste 500.000 de morți anual. Toate tratamentele dezvoltate până acum și-au făcut treaba până în momentul în care insecta a dezvoltat rezistență la substanța folosită. Studiul referitor la eficiența nitisinonei a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

ADVERTISEMENT
Tags: