News

Medicamentul vândut pe sub mână în farmacii a întors România la “pile, relații, cumetrii”! “E o crimă”

22.01.2021 | 16:58
Medicamentul vandut pe sub mana in farmacii a intors Romania la pile relatii cumetrii E o crima
Euthyrox lipsește de luni bune din stocurile farmaciilor. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Anul 2021 a găsit România într-o criză acută de Euthyrox, un medicament care a întors țara la practici aproape uitate, gen „pile, relații, cumetrii”. Aproape, pentru că, în realitate, bolnavii sunt nevoiți să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a-și asigura doza zilnică. 

Vorbim deja despre un medicament care lipsește cu desăvârșire de pe piață de mai bine de jumătate de an, în ciuda anunțurilor pompoase făcute de ultimele guverne și conduceri ale ministerului de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Euthyrox a devenit încet, dar sigur, medicamentul care se dă pe sub mână și care oferă adevărate coșmaruri farmacistelor. Și, din păcate, sute de mii de români disperați așteaptă o rezolvare care pare imposibilă.

Medicamentul care în România se dă pe relații

Concret, Euthyrox este esenţial în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene, în patologia guşii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituţie cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parţiale ale tiroidei (tiroidectomie).

ADVERTISEMENT

Esențial și nu prea, am putea spune, având în vedere că oamenii au fost nevoiți să învețe să se descurce și fără el. Încă de la începutul pandemiei, în urmă cu un an de zile, acesta a devenit un lux.

După zeci de farmacii luate la pas, pacienții au atras atenția autorităților de atunci care nu au rămas impasibile. Au anunțat ca pe o mare victorie faptul că în luna mai a anului trecut nu mai puțin de 5 mii de cutii vor merge către farmacii.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Ce au uitat să spună cei aflați la conducere a fost că dozele erau, de fapt, donate pacienţilor din România de Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, cu avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Doar că, pe data de 21 mai, la doar câteva zile distanță, Euthyrox a rămas în continuare cap de listă în graficul medicamentelor lipsă din România. Se întâmplă lucrul acesta dintr-un motiv cât se poate de simplu – dacă în 2010, erau înregistrate 35.439 de cazuri noi de boli tiroidiene, în 2016, au fost depistate de trei ori mai multe, respectiv 83.413, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

ADVERTISEMENT

Câți oameni au nevoie de Euthyrox în România

În acest moment se crede că numărul pacienților care au nevoie de Euthyrox a depășit de mult trei sute de mii. Trei sute de mii versus 5 mii de cutii. „Într-adevăr putem să vorbim despre o criză. Dacă ne raportăm strict la această substanță și la această categorie de pacienți, da, în România există o criză.

Cele 5 mii de cutii vor ajunge la 5 mii de pacienți, în cel mai bun caz. Știm cu toții că românul are acest dar de a-și mai face provizii”, spunea atunci exclusiv pentru FANATIK, Andreea Mihai, reprezentant al unei companii farmaceutice.

Sursa foto – facebook

În acest context, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru a făcut chiar un apel la pacienți să nu își facă stocuri de medicamente. De asemenea, acesta a solicitat farmaciilor să nu elibereze produsul decât pe baza prezentării documentelor medicale.

Apelul la calm nu a funcționat însă și pentru că, spun oamenii, Euthyrox-ul a dispărut imediat de pe rafturi. Farmacistele au ridicat din umeri și au transmis că luni întregi nu au văzut o cutie de la furnizor, deși comenzi s-au făcut cu nemiluita.

Farmacistele, prinse la mijloc în goana pacienților

„Am ajuns să împărțim pastile, pur și simplu. 10 ție, 10 ție și 10 lui moș Ilie. Și astea au fost cam toate pe care le-am avut. Oamenii sunt nervoși, agitați, vin, țipă la farmaciste și pentru că aud la televizor că medicamentul există în rezervele statului”, a declarat diriginta unei farmacii de pe bulevardul Constructorilor.

În acest context, Avocatul Poporului s-a implicat și el și i-a solicitat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, verificarea stocurilor și rezolvarea situației, astfel încât bolnavii să aibă acces la tratament.

Sursa foto – facebook

„Asta nu e o criză, domnule, este o crimă. Este inadmisibil ca în România anului 2021 să nu găsești o rezolvare pentru un asemenea medicament. Inadmisibil. Indiferent că te cheamă PSD, indiferent că te cheamă PNL.

Te cheamă incompetent, acesta este adevărul. Incompetența urlă în ei. Incompetența și indiferența, a spus una dintre tinerele care caută cu disperare medicamentul și care ne-a îndreptat către un grup de Facebook.

Euthyrox, medicamentul imposibil pentru autoritățile române

„AJUTOR EUTHYROX !!! SALVATI !!! Cei care au versus cei care nu au!!!” a devenit peste noapte lumină pentru cei rămași fără medicamente. Oamenii se ajută între ei, își trimit unul altuia și câteva pastile și se anunță despre farmaciile care au primit Euthyrox pe stoc.

O rudă sau un prieten în străinătate fac adevărate minuni acum. Oamenii spun că sunt țări unde Euthyrox este la liber și se găsește fără absolut nicio problemă. În România, lucrurile sunt însă departe de normalitate.

„România n-are. Sau are, dar pe stoc și vin ele, nu se știe când. Și când vin, vin câteva și tot așa”, își continuă oamenii supărările.

Cum s-a ajuns la o criză a medicamentelor în România

Specialiștii din domeniu spun că de pe piață au dispărut mai multe medicamente în ultima perioadă. Se întâmplă lucrul acesta din cauza unui amalgam de reglementări haotice luate de ultimele guvernări. Vorbim despre politica de preț, taxa clawback sau chiar modalitatea de prescriere și eliberare în farmacie.

Sursa foto – facebook

De altfel, multe pastile au dispărut după ce s-a luat decizia în 2015 ca prețul medicamentelor de pe piața din România să fie cel mai mic din Uniunea Europeană. O promisiune electorală, dar care a dat peste cap întreaga industrie. Pentru că, la puțin timp după ce această decizie s-a aplicat, nu mai puțin de 3.000 de medicamente au dispărut.

Cauza a fost una cât se poate de simplă. Acestea au devenit, pur și simplu, nerentabile pentru producători.

ADVERTISEMENT