News

Medicii scapă de acuzaţiile de malpraxis în cazurile de Covid-19. În ce circumstanţe este posibil acest lucru

22.03.2021 | 13:31
Medicii scapa de acuzatiile de malpraxis in cazurile de Covid19 In ce circumstante este posibil acest lucru
Mulți pacienți cu Covid-19 nu sunt îngrijiți de medici de specialitate/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicii care tratează cazurile de Covid-19 vor fi exonerați de răspundere civilă în cazurile de malpraxis dacă nu sunt de specialitate medici infecționiști sau pneumologi, măsura fiind propusă într-un proiect de lege inițiat de către grupurile parlamentare ale USR.

Inițiatorii susțin că proporțiile epidemiei de Covid-19 a impus folosirea în tratarea pacienților a unor medici cu specialități diferite și care acum riscă să răspundă civil în cazurile în care sunt dați în judecată pentru acte medicale făcute în afara specializării lor.

ADVERTISEMENT

Astfel, ei propun ca răspunderea civilă să nu se mai aplice acestor medici în situația în care este decretată starea de urgență sau starea de alertă.

Răspunderea civilă pentru malpraxis, suspendată

Principalii vizați de această măsură sunt medicii care au trebuit să activeze în secțiile Covid-19 înființate în spitalele de faza a II-a sau în spitalele de suport, mulți dintrei ei fiind internişti, balneofizioterapeuţi, chirurgi, ortopezi, oreliști, urologi etc.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, medicii au obligaţia de a acorda asistenţă medicală fără a depăşi limitele specialităţii medicale, pentru a preveni exercitarea abuzivă a profesiei de medic.

Pe cale de consecinţă nici asigurarea de răspundere civilă profesională nu acoperă riscurile rezultate din exercitarea profesiei pentru medicii care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 depăşindu-şi limitele specialităţii, ca atribuţie obligatorie de serviciu. Așadar, prin prezenta propunere legislativă intenţionăm să ameliorăm aceste neajunsuri medico-legale ivite pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, în contextul unui eveniment excepţional — pandemia cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede că restricţiile privind acordarea asistenţei medicale în limitele specialităţii nu se aplică medicilor care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, au fost desemnaţi să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii. Până acum, excepția era îngăduită doar în cazuri de urgență când nu sunt disponibili medici specialiști pentru o boală anume.

De asemenea, este modificat regimul răspunderii civile a medicilor în cazurile de malpraxis. „Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când își depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară sau când acesta este desemnat pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”, prevede textul legii.

ADVERTISEMENT

O altă modificare importantă a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este legată de asigurarea obligatorie de malpraxis pe care trebuie să o încheie medicii odată cu intrarea în profesie.

Asigurarea obligatorie acoperă şi riscurile şi prejudiciile produse ca urmare a exercitării profesiei de către personalul medical care, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau a stării de alertă, a fost desemnat să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”, mai prevede proiectul.

Pacienți îngrijiți inadecvat

Tratarea pacienților cu Covid-19 de către medici care nu sunt infecționiști sau pneumologi a fost contestată chiar din interiorul breslei. Profesorul Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie al Clinicii Medicale Colentina din Capitală, a afirmat că au fost pacienți care au murit pentru că nu au beneficiat de tratamentul de care aveau nevoie.

Am avut nenumărate cazuri de pacienți care s-au prăpădit pentru că nu au avut tratament și supraveghere. Am pacienți care sunt la limită. Sunt pacienți care au ieșit din perioada Covid și aveau nevoie de o îngrijire, dar nu au mai fost primiți în spitale nonCovid.

Nu se întâmplă doar la noi. Dar la noi domină tăcerea. A existat și un egoism intercolegial. Nu înțeleg de ce noi înșine, ca breaslă, ne-am complăcut în această modalitate de azvârlire a pacientului spre spitalele Covid care au devenit stigmatizate, un soi de centre de detenție sau domiciliu obligatoriu. Și stigmatizat a fost și pacientul“, a spus profesorul Gheorghe Andrei Dan, potrivit SpotMedia.

ADVERTISEMENT