Tot mai mulți medici șpăgari sunt descoperiți de oamenii legii în România. De data aceasta, miercuri, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie desfășoară peste 100 de percheziții în județul Suceava, inclusiv în trei instituții publice.
Surse judiciare au menționat pentru Agerpres că printre locurile percheziționate se numără Spitalul Municipal Rădăuți, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și Colegiul Tehnic Rădăuți.
Conform unui comunicat al DNA, perchezițiile au loc în urma autorizării de către instanțele competente și vizează 108 locații din județul Suceava. Printre acestea se numără trei instituții publice, sedii ale unor entități private și locuințele a 82 de persoane fizice.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2023 – 2024.
În cursul zilei de 16 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 108 locații situate pe raza județului Suceava, reprezentând trei instituții publice, două sedii ale unor persoane juridice de drept privat și 82 de domicilii ale unor persoane fizice”, se precizează în comunicat.
De asemenea, un alt caz de corupție în Suceava în care este implicat un medic acuzat că primea constant mită de la pacienți a fost descoperit de DNA. Doctorița, care lucra cu bolnavi de cancer, a fost condamnată la închisoare cu executare după ce anchetatorii au constatat că a acceptat bani de 29 de ori într-o singură zi, dar ulterior a obținut și suspendarea pedepsei.
Anca Dumitrovici Ababneh, fostă șefă a Secției de Oncologie de la Spitalul din Suceava, a fost surprinsă în flagrant în timp ce primea mită la începutul anului 2023. Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă și a fost mai dură decât condamnarea inițială de doi ani și șase luni cu suspendare, decisă de Tribunalul Suceava.
Condamnată la trei ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Constanța, medicul a recunoscut faptele de luare de mită, sperând la o pedeapsă mai blândă. Ea accepta diverse „cadouri” de la pacienți, incluzând bani, alimente precum miere, cașcaval și brânză, dar și parfumuri și alte obiecte.
De asemenea, în noiembrie 2023, doctorița a fost trimisă în judecată pentru 280 de acte de luare de mită. În urma perchezițiilor, anchetatorii au descoperit 470 de euro, 7.750 de lei și 1.200 de lei, împreună cu alte bunuri în spațiul de lucru al medicului.