News

Medici din România, suspectați că falsifică rezultatele testelor Covid pentru ca pacienții să beneficieze de concedii medicale plătite

MAI anunță că există unii medici de familie care ar falsifica rezultatele testelor Covid-19 pentru ca pacienții să beneficieze în mod fraudulos de concedii medicale plătite şi certificate digitale.
19.11.2021 | 16:10
Medici din Romania suspectati ca falsifica rezultatele testelor Covid pentru ca pacientii sa beneficieze de concedii medicale platite
ADVERTISEMENT

După celebra deja ”vaccinare la chiuvetă”, o nouă fraudă a apărut în zona medicală din România pe timp de pandemie. Aceasta are ca scop final tot obținerea de certificate Covid, însă printr-o metodă diferită.

MAI suspectează suspectați medici din țară că falsifică teste Covid pentru ca pacienţii să beneficieze de concedii medicale plătite

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că are indicii privind un nou mod de fraudare a eliberării şi utilizării certificatelor digitale.

ADVERTISEMENT

Conform instituției, mai mulți medici de familie ar falsifica rezultatele testelor rapide pentru anumiți pacienţi. În mod fraudulos, acestea ar indica faptul că pacienții sunt infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

În final, acești pacienți ar fi beneficiat de concedii medicale plătite de 14 zile şi ar fi intrat în posesia certificatul verde, deși în realitate ei nu au fost infectaţi.

ADVERTISEMENT

În acest sens, la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost iniţiate controale pentru identificarea unor astfel de fraude, care se află şi în atenţia oamenilor legii.

”Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare și utilizare a certificatelor digitale UE.

ADVERTISEMENT

Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați.

În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați.

ADVERTISEMENT

La nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția organelor de poliție.

Adresăm un nou apel cetățenilor și operatorilor economici să dea dovadă de responsabilitate și să respecte măsurile de protecție sanitară”, arată MAI într-un comunicat emis vineri.

Peste 400 de dosare penale pentru fraude privind certificatele de vaccinare

MAI mai informează că, în prezent, polițiștii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverințe de vaccinare.

Sunt cercetate în aceste dosare 1.069 de persoane. Numai în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor şi adeverințelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.

ADVERTISEMENT