News

Medicii au cerut acordul să îl deconecteze pe Mihai Constantinescu de la aparate! Ce spune legea în acest sens

16.05.2019 | 16:13
Cântărețul Mihai Constantinescu ar putea fi deconectat de la aparate. Medicii cer acordul familiei. Sursa foto: Facebook.com

Iubitul cântăreț Mihai Constantinescu este în moarte cerebrală, de luni, 13 mai. Internat la Spitalul de Urgență Floreasca după ce a suferit un stop cardio-respirator, Mihai Constantinescu este acum susținut artificial în lupta pentru menținerea în viață, însă medicii au cerut acordul familiei pentru a-l deconecta de la aparate.

Medicii vor să îl deconecteze pe Mihai Constantinescu de la aparate

Medicii au transmis în urmă cu două zile că muzicianul Mihai Constantinescu se află în moarte cerebrală după ce a făcut trei stopuri cardio-respiratorii. Cadrele medicale de la Spitalul de Urgență Floreasca încearcă să obțină acordul familiei de a-l deconecta de la aparate după ce artistul a suferit al treilea stop cardio-respirator.

Legislația în vigoare din România spune că „atâta timp cât restul funcțiilor lui vitale există, viața pacientului nu poate fi întreruptă nici măcar la solicitarea rudelor apropiate”. Prietenii și apropiații cântărețului se roagă în fiecare zi ca starea de sănătate a artistului să se îmbunătățească.

„Este îngrijorător faptul că a stat în stop cardio-respirator 10 minute, ceea ce duce în mod obișnuit la leziuni ireversibile ale creierului. Aceasta este problema importantă. Dacă s-ar fi putut în primele 5-6 minute situația era mult mai bună deoarece leziunile cerebrale nu erau ireversibile. Al doilea element este hemoragia cerebrală. Oare era legată de un tratament anterior anticoagulant sau în contextul stopurilor cardio-respiratorii pe care le-a avut? Sunt convins că Mihai Constantinescu beneficiază de tratamentul cel mai benefic în această direcție la Spitalul Floreasca, dar este foarte îngrijorător că a făcut aceste stopuri cardio-respiratorii”, a spus medicul cardiolog Ștefan Drăgulescu, prin telefon, pentru știrile România TV.

Diagnosticul de moarte cerebrală se stabilește după anumite criterii, cum ar fi: absența reflexelor de trunchi cerebral, traseu electroencefalografic inexistent (creierul nu mai indică nicio activitate) sau absența ventilației spontane, confirmată de testul de apnee. Articolul 147, aliniatul 1, din legea 95/2006 privind persoana aflată în moarte cerebrală care poate fi declarată ,,donator decedat”, spune că persoana la care s-a constatat încetarea activității cardio-respiratorie, iresuscitabilă şi ireversibilă (moarte somatică), fie persoana cu activitate cardiacă, dar la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor funcţiilor creierului (moartea cerebrală) poate fi declarată în moarte cerebrală”.

Medicii vor să îl deconecteze de la aparate pe artist
Cântărețul Mihai Constantinescu ar putea fi deconectat de la aparate. Medicii cer acordul familiei. Sursa foto: facebook.com

Ce spune legislația despre pacienții aflați în stare vegetativă

Un pacient aflat în ,,stare vegetativă persistentă” este acea persoană care și-a pierdut funcțiile neurologice cognitive, dar își menține funcții precum respirația și somnul. Pacientul aflat în această stare vegetativă nu este conștient de ceea ce se întâmplă în jurul său.

În anul 2005, doctorul Lilica Roșu, din cadrul ATI, explica ce înseamnă moartea cerebrală: „Un pacient care este în stare vegetativă respiră singur, deci nu are nevoie de aparat special de respirație, are tensiune, dar nu mai este în relație cu mediul. Este foarte greu de stabilit cât anume din ceea ce se întamplă în jurul său are semnificație pentru el. Uneori le curg lacrimi, de exemplu, dar nu știm dacă e un sentiment, dacă plânge de durere sau e doar o reacție vegetativă. Sunt pacienți care stau aici în reanimare și câteva luni, apoi pot fi mutați în secțiile speciale de recuperare”. 

Tags: