Medicii au renunțat la o metodă de tratament a pacienților Covid-19. Nu mai dădea rezultate

Flaviu Popa   
în HotNews
05/12/2020, 15:30
Medicii au renunțat la o metodă de tratament a pacienților Covid-19. Nu mai dădea rezultate
Medicii au renunțat la intubarea precoce a pacienților Covid-19. Foto: Hepta

Medicii români au renunțat la o strategie de tratare a pacienților afectați de Covid-19 după ce și-au dat seama că metoda nu dă rezultatele așteptate.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat care sunt problemele pe care le ridică tratarea unui pacient aflat în stare gravă după ce a fost infectat cu Covid-19.

De exemplu, intubarea precoce nu este deloc sigură, fiind nevoie de o amânare a acestei proceduri până în momentul în care situația pacientului e critică.

Medicii au renunțat la o metodă de tratament pentru că nu mai dădea rezultate

Inițial s-a recomandat o intubare precoce pentru că oferea mai multă siguranță din punct de vedere epidemiologic, un pacient intubat cu sondă introdusă până în trahee evită transmiterea de aerosoli, era o metodă de oxigenare mai sigură epidemiologic.

S-a văzut că intubația precoce nu ameliorează prognosticul. Acum procedăm de o manieră asemănătoare cu a celorlalți pacienți critici, încercăm să amânăm momentul intubației, utilizând alte mijloace, ventilație noninvazivă, dar se impune și ventilația mecanică, siuație în care acești pacienți au o evoluție foarte proastă, cu un prognostic rezervat.

Problema patologică a acestei boli nu este doar plămânul, atunci când ajungem să intubam un pacient el are disfuncții multiple de organe.

Nu e boală doar din lipsa de oxigen, ci se înroșesc toate organele, asociate cu probleme de coagulare de sânge severe.

Când pacientul ajunge la ventilație și celelalte organe sunt sever afectate. De aici rezultă prognosticul rezervat”, a declarat Dorel Săndesc, conform Digi 24,  vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Cu toate acestea, există și cazuri fericite în care unii oameni se vindecă după o perioadă lungă de intubare, cum a fost și cazul unui bărbat din Arad, ventilat mecanic pentru 25 de zile. „A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat şi ventilat 25 de zile, timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, declara doctorul Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI Covid-19.

 

 

Închide ×