News

Medicii avertizează asupra unei noi variante Covid-19. Ce este BA. 5 și cât este de gravă

La nivel mondial și european, numărul cazurilor de Covid-19 a început să crească accelerat. Medicii avertizează deja asupra unei noi variante. Ce se știe despre BA. 5 și cât este de gravă.
07.07.2022 | 12:18
Medicii avertizeaza asupra unei noi variante Covid19 Ce este BA 5 si cat este de grava
Varianta BA. 5 a Covid-19 devine dominantă la nivel mondial. Cât este gravă. Sursa foto: OMS
ADVERTISEMENT

Multe state din Europa, printre care și România, se confruntă deja cu o creștere importantă a numărului de cazuri Covid-19. Medicii vorbesc și de apariția unei noi variante de SARS-CoV-2.

Varianta BA. 5 a Covid-19 devine dominantă la nivel mondial. Cât este gravă

Momentan, tulpina Omicron continuă să fie dominantă la nivel intern și internațional. Specialiștii vorbesc însă de apariția unei așa-numite variante BA. 5.

ADVERTISEMENT

Medicul Marius Geantă oferă mai multe detalii despre această nouă variantă. Cel mai important și, în același timp, alarmant lucru despre ea, este că devine dominantă pentru că ”ocoleste protecția imunitară obținută prin vaccinare și infectare”.

În privința gravității formelor de Covid-19 cauzate, același doctor mai precizează, pe pagina sa de Facebook, că:

ADVERTISEMENT

”Din perspectiva gravității bolii determinate de BA.5, datele sunt momentan limitate – de urmărit situația din Portugalia (unde nivelul vaccinării este printre cele mai ridicate in Europa), dar și unde internările au crescut ușor (dar nu și la ATI, după cum nu au crescut nici decesele)”.

Pe de altă parte, medicul Geantă mai punctează că, o serie de date de laborator preliminare arat că ”BA.5 are potențialul de a infecta mai mult tractul respirator inferior (plămânii), ceea ce ar explica simptomatologia mai severă și nevoia internării, în comparație cu celelalte sub-variante Omicron”.

ADVERTISEMENT

Care este situația în România în privința pandemiei de Covid-19

În ceea ce privește România, același medic mai spune că ”foarte probabil” va mai exista un val de infectări în acest an, în toamnă, cu o noua variantă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit și el recent despre evoluția variantelor de infectare din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Medicul a spus că tulpina Omicron este în continuare dominantă şi că există şi cazuri de infectare cu varianta BA. 5. Despre această din urmă, dr. Rafila a punctat că nu există momentan dovezi că ar fi mai severă, dar ar avea o transmisibilitate mai mare.

”Tulpina Omicron este în continuare dominantă. 100% din totalul secvenţierilor sunt cu tulpina Omicron. Avem înregistrate şi cazuri, dar nu avem încă o statistică concludentă apropo de BA 5.

Pe măsură ce această variantă BA 5 devine dominantă la nivel internaţional, nu există dovezi privind o severitate mai mare.

O transmisibilitate mai mare – da, dar nu o severitate mai mare. Reinfecţiile cu varianta BA 5 sunt frecvente, inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu varianta Omicron, deci cu altă subvariantă”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT
Tags: