News

Medicii avertizează asupra unui nou virus periculos! Hepatita E se răspândește în România

15.05.2019 | 10:18
Medicii avertizeaza asupra unui nou virus periculos Hepatita E se raspandeste in Romania

Avertisment serios din partea medicilor asupra unui nou virus periculos! Hepatita E ar putea să devină e problema uriașă în România. Aceasta apare din cauza igienei precare și a cărnii de porc neprocesate termic. De altfel, din luna ianuarie până în prezent, nu mai puțin de 4 oameni s-au îmbolnăvit cu hepatita E. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei. Boala, dacă este descoperită din timp, poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Medicii avertizează asupra unui nou virus periculos!

“Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutul Matei Balș atunci când a fost chestionat asupra felului în care se răspândește virusul.

Sunt câteva lucruri de care trebuie să avem grijă. Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește”, a spus și Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie. De remarcat că în România există un plan național pentru controlul hepatitelor. De altfel, țara noastră vrea să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

Medicii avertizează asupra unui nou virus periculos! Hepatita E
Focare de hepatita E au fost depistate în zona Moldovei. Sursă foto – Hepta

Plan național împotriva hepatitei

Aproximativ 5 milioane de oameni sunt infectați în acest moment, în Europa, cu virusul hepatitei C. Zece la sută din totalul bolnavilor de pe întregul continent sunt din România. Cifrele pentru țara noastră sunt unele ridicate – 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.
Tags: