News

Medicii chinezi au descoperit 35 de infectări cu un nou virus. Ce este Henipavirus și cum se manifestă

O nouă alertă medicală în China, după ce au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală, în țara de unde a pornit Covid-19. Momentan nu se cunosc foarte multe detalii despre acest caz.
10.08.2022 | 07:38
Medicii chinezi au descoperit 35 de infectari cu un nou virus Ce este Henipavirus si cum se manifesta
Un nou virus, identificat în China. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu științific, cercetătorii chinezi au identificat 35 de cazuri de infectare cu virusul Henipavirus în două provincii din China.

Un nou virus în China. Ce este Henipavirus

Cu toate că niciunul dintre cazuri nu e grav, medicii sunt în alertă în provinciile Shandong și Henan, potrivit Global Times. Evident, pentru acest virus nou nu există un vaccin sau un tratament.

ADVERTISEMENT

Virusul a fost detectat la pacienți care au avut contact recent cu diverse animale și au prezentat simptome ca febra, oboseala, tusea, lipsa poftei de mâncare, greață, dureri de cap și musculare.

26 din cei 35 de pacienți infectați au dezvoltat și o stare de iritabilitate, precum și o puternică stare de vomă, stări caracteristice pentru cei ce se îmbolnăvesc cu acest virus rar.

ADVERTISEMENT

Henipavirusul ar fi una dintre principalele cauze care permit trecerea bolilor de la animal la om. Cel mai remarcabil vector de transmitere al virusului e liliacul de fructe, gazdă perfectă pentru două Henipavirusuri: virusul Hendra (HeV) și virusul Nipah (NiV).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul Hendra poate provoca la om infecții respiratorii acute și encefalite grave, rata de deces în acest caz fiind de până la 75%. Aceste cifre pot varia în funcție de ”capacitățile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”.

ADVERTISEMENT

Momentan nu există nicio dovadă că această boală s-ar putea transmite de la om la om, însă OMS nu exclude acest scenariu. De altfel, oamenii de știință au anunțat că pandemia Covid-19 va fi doar prima dintr-o serie de astfel de boli care vor decima populația lumii în anii următori.

”Coronavirusul nu va fi ultima boală contagioasă care să provoace o pandemie, întrucât noi boli vor avea un impact tot mai mare în viaţa omului”, declarau reprezentanții spitalului Huashan.

ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid, care a curmat milioane de vieți, ar fi fost pornită într-un laborator de Wuhan, în urma unor experimente nereușite. Conform Politico, cercetătorii chinezi încercau să identifice virusuri periculoase și au scăpat în lumea largă SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT
Tags: