News

Medicii chinezi se tem că noul coronavirus suferă mutații în noul focar din China. Boala devine mai greu de depistat

20.05.2020 | 21:07
Medicii chinezi se tem ca noul coronavirus sufera mutatii in noul focar din China Boala devine mai greu de depistat
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus suferă o mutație semnificativă, conform informațiilor culese din cel mai nou focar din China. Medicii chinezi avertizează că SARS-CoV-2 se manifestă diferit față de virusul care a infectat Wuhanul.

Chinezii se tem că noul coronavirus suferă mutații și nu mai poate fi depistat ușor

În aceste condiții, boala ar fi mai greu de eliminat, cred medicii chinezi. Noutatea constă în perioada de timp pe care virusul o „petrece” în organismul persoanei infectate. Dacă până acum experții știau că perioada de incubație variază de la 7 la 14 zile, în provincia Jilin și Heilongjiang oamenii poartă virusul cu o perioadă mai lungă cu două săptămâni, timp în care testele nu relevă infecția.

ADVERTISEMENT

Qui Haibo, unul dintre cei mai importanți medici din China a declarat că el și colegii săi au constatat un debut întârziat al bolii, astfel că noile cazuri sunt mult mai greu de izolat.

Perioada mai lungă în care pacienții infectați nu prezintă simptome a creat focare de infecții familiale”, a declarat Qiu, cel care a fost detașat și la Wuhan atunci când situația era dramatică.

ADVERTISEMENT

Orașele Shulan, Jilin și Shengyang au raportat, cumulat, 46 de cazuri noi în ultimele două săptămâni, astfel că autoritățile din China au decis să carantineze peste 100 de milioane de oameni.

Nu toți medicii sunt conviși că teoria lui Qui Haibo este legitimă. Unii consideră că diferențele constatate de medici se datorează faptului că pacienții nu au putut fi observați dintr-o etapă mai timpurie a bolii, astfel că au scăpat mai multe cazuri.

ADVERTISEMENT

Schimbările genetice nu ar trebui să ne sperie, cred unii experți

Spre deosebire de Wuhan, focarul din nord-estul Chinei este mult mai mic, însă medicii sunt puși în dificultate pentru că cei infectați nu prezintă simptome și testele ies negativ.

Conform Newsweek, chinezii dețin cele mai performante aparate de detectare ale noului coronavirus, însă nu reușesc să oprească momentan focarul.

ADVERTISEMENT

Cu toate că acest concept de mutație a virusului ar putea speria oamenii, cercetătorii dau asigurări că nu există motive reale de îngrijorare.

În teorie, unele schimbări genetice secvențiale pot duce la modificări importante în structura virusului sau în modul în care se comportă virusul. Cu toate acestea, multe mutații nu duc la nicio schimbare semnificativă”, explica Keiji Fukuda, profesor la Universitatea din Hong Kong.

ADVERTISEMENT