News

Medicii, controverse asupra noului tratament anti Covid-19: ”Ar înrăutăți starea unor pacienți”

06.05.2020 | 08:11
Medicii controverse asupra noului tratament anti Covid19 Ar inrautati starea unor pacienti
ADVERTISEMENT

În lumea medicală au început deja să apară controverse asupra noului tratament anti Covid-19 administrat la început în Statele Unite ale Americii.

Medicii, controverse asupra noului tratament anti Covid-19

La mijlocul lunii aprilie, despre un medicament antiviral aflat pe piață, Remdesivir, se spunea că ar oferi rezultate foarte bune în lupta împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Chiar imunologul șef al SUA, celebrul Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase al țării, spunea de Remdesivir că este un medicament antiviral care vizează mecanisme de replicare a virusurilor pentru a le opri reproducerea.

Mai multe analize de laborator, publicate acum o săptămână, într-un studiu realizat de Institutul Naţional pentru Alergie şi Boli Infecţioase din SUA încercau să demonstreze că pacienţii care au primit medicamentul s-au recuperat cu mult mai repede.

ADVERTISEMENT

”​Rezultatele preliminare arată că pacienţi care au primit Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienţii trataţi cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei din procedura placebo.

De asemenea, rezultatele sugerează şi un beneficiu privind supravieţuirea, rata mortalităţii fiind de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul din procedura placebo”, anunța Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA (NIH).

ADVERTISEMENT

Opozanții Remdesivir: ”Ar înrăutăți starea unor pacienți”

Remdesivir are însă și mulți opozanți, care spun că efectul său nu ar fi nici pe departe unul bun pentru pacienți, ba dimpotrivă.

Recent, mai multe publicații au atras atenția asupra faptului că în realitate Remdisevir nu ar fi nici pe departe atât de eficient. Chiar OMS a postat pe pagina sa oficială rezultatele unui studiu care ar demonstra ineficiența medicamentului.

ADVERTISEMENT

Financial Times a scris că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încercat să se scuze, iar reprezentanţii săi au afirmat că studiul a fost publicat din greşeală, înainte ca şi cercetătorii implicaţi în el să-şi fi dat acordul.

”Medicamentul se pare că a avut efecte secundare semnificative, înrăutăţind starea unor pacienţi, astfel că medicii au trebuit să întrerupă tratamentul pentru 18 dintre ei”, se arată în articolul publicat de Financial Times.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a avertizat și el în privinţa eficienţei acestui medicament în tratarea Covid-19. Deocamdată informaţiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii şi, spune profesorul, trebuie luat în calcul şi factorul politic şi economic care apare în recomandarea acestei terapii.

ADVERTISEMENT