News

Medicii de la ATI se resimt după luni de luptă cu pandemia: ”Lumea și-a imaginat că suntem inepuizabili și vom rezista. Este imposibil”

08.07.2020 | 17:28
Medicii de la ATI se resimt dupa luni de lupta cu pandemia Lumea sia imaginat ca suntem inepuizabili si vom rezista Este imposibil
ADVERTISEMENT

Medicii din România încep să se resimtă după luni bune și intense de luptă împotriva noului coronavirus.

Fără îndoială, cei mai afectați sunt cei aflați cu adevărat în prima linie, medicii anesteziști şi cei de la ATI, iar oboseala lor fizica, atât psihică cât și emoțională este accentuată.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, mai multe voci din această zonă au ieșit public, fie în presă, fie în spațiul online, și au descris calvarul acestor zile dificile.

Revolta medicilor de la ATI după luni de luptă cu pandemia

Creșterea dramatică a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus la care se adaugă lipsa personalului și condițiile dificile de lucru, fac ca medicii de la ATI să traverseze un adevărat iad în spitale.

ADVERTISEMENT

Laura Zarafin, medic primar la secţia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina, spital suport Covid-19, dezvăluie că şocul resimţit cel mai puternic în această perioadă a fost că rezidenţii nu au venit să-i ajute.

Totodată, doctorul din Capitală mai spune că locurile puține din spitale, personalul redus și extenuarea fizică și psihică a cadrelor medicale, transformă aceste zile într-un coșmar.

ADVERTISEMENT

”Dintre toate specialitățile Anestezia și Terapia Intesivă au cel mai mare deficit de medici specialiști dintre toate specialitățile din România, iar următorii sunt urgentiștii. Dar acum, e mai deosebit pentru că au fost alese niște spitale care să se ocupe de acești pacienți, iar numărul de medici e unul relativ mic și sunt mereu aceiași.

Supărarea mea este că nu am primit niciun fel de ajutor de la niciun fel de rezident. Pe mine m-a șocat puțin. Am fost și eu rezident și nu plecam din spital zi lumină. E perioada când acumulezi cele mai multe informații. ATI se învață mai mult la patul pacientului și după aceea din cărți.”, a spus medicul pentru RFI.

ADVERTISEMENT

Medic ATI: ”Lumea și-a imaginat că suntem inepuizabili și vom rezista. Este imposibil”

În ceea ce privește pregătirea medicilor pentru lupta cu pandemia, aceasta este una limitată, mai spune cadrul medical de la Spitalul Colentina. În opinia acesteia, pentru ea și colegii săi din prima linie este imposibil să mai reziste în aceste condiții.

”Noi suntem o secție specială în sensul că spre deosebire de alte secții ATI din țară, noi avem medici primari și un singur medic specialist. Atunci, lumea și-a imaginat că suntem inepuizabili și că probabil vom rezista doi ani sau un an și jumătate, cât durează așa ceva.

Este imposibil să reziști, mai ales că a venit și canicula. În acele echipamente te simți protejat și e obligatoriu să le porți pentru protecția ta, dar pe de altă parte, nu ai voie la aerul condiționat și este un risc pentru sănătate. Numai vorbim de riscul de transmitere a virusului. Vorbim de stările de epuizare fizică, de stres cardiovascular, de supraîncălzire, a mai spus Dr. Zarafin.

ADVERTISEMENT