News

Medicii de la Spitalul Colentina se revoltă și cer Ministerului Sănătății să deschidă spitalul pentru pacienții non-Covid

19.06.2020 | 20:32
Medicii de la Spitalul Colentina se revolta si cer Ministerului Sanatatii sa deschida spitalul pentru pacientii nonCovid
ADVERTISEMENT

Medicii de la Spitalul Colentina s-au revoltat pentru că nu pot să-și trateze pacienții bolnavi din cauza faptului că unitatea spitalicească e deschisă doar infectaților cu Covid-19.

Medicii remarcă cum mii de bolnavi non-Covid nu pot fi tratați pentru 100 de asimptomatici internați în spital.

ADVERTISEMENT

Spitalul Colentina trata în media 20.000 de pacienți pe lună, înainte de epidemia de coronavirus. În prezent, din cauza blocajului generat de Ministerul Sănătății, în spital sunt internați aproximativ 100 pacienți Covid-19 asimptomatici, care țin spitalul „ocupat”.

Revoltă la Spitalul Colentina, din cauza închiderii spitalului pentru pacienții non-Covid

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru se încăpățânează în continuare să deschidă spitalele pentru publicul larg, temându-se de revenirea unui val de Covid-19 care ar putea bloca sistemul medical.

ADVERTISEMENT

Cadrele medicale din acest spital au semnat o petiție prin care solicită redeschiderea unității medicale pentru pacienții non-Covid. Medicii menționează că în prezent există 867 de paturi în spital care tratează mai puțin de 100 persoane asimptomatice cu Covid-19.

În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică! Este evident, aşa cum a fost şi până acum, că pacienţii noştri nu pot fi preluaţi de alte spitale în aceste condiţii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, deşi spitalul a depus de o săptămână toată documentaţia pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare, la Direcţia de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte”, este menționat în petiția semnată de 300 de persoane.

Medicii atrag atenția Ministerului Sănătății că Spitalul Colentina trata 20.000 de cazuri pe lună, multe dintre ele fiind grave. „La declanşarea pandemiei cu coronavirus, am înţeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătăţii de a ne implica, în formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecţioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am îngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2. Am înţeles acest lucru ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă”, au completat semnatarii petiției.

ADVERTISEMENT

Angajații spitalului susțin că România nu a avut de suferit de pe urma pandemiei de Covid-19, așa cum a avut de suferit Italia, astfel că peste 1.500 de cadre medicale au îngrijit sub 500 de pacienți, conform stiripesurse.ro.

250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizează, fiind forţaţi să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializaţi, confruntându-se cu nemulţumirea pacienţilor asimptomatici (şi a familiilor lor), internaţi în spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulţi o consideră nejustificată. Această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de ‘monitorizare pentru suspiciunea de tortură şi rele tratamente aplicate pacienţilor cu COVID’, demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul în care se face internarea în spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-CoV2, dar îşi face meseria cu bună credinţă şi în condiţii dificile”, au concluzionat semnatarii petiției.

Medicii atrag atenția că modul de a gestiona lucrurile de către Ministerul Sănătății e „profund periculos” pentru pacienți, dar și costisitor pentru spital și pentru sistem.

ADVERTISEMENT