News

Medicii din România, în alertă. Un nou virus face ravagii printre copii. ”Este doar începutul”

Medicii din România sunt îngrijorați din cauza numărului mare de copii care s-au prezentat la spitale cu viroze și infecții respiratorii.
25.09.2022 | 12:15
Medicii din Romania in alerta Un nou virus face ravagii printre copii Este doar inceputul
Medicii din România se tem că acest sezon gripal va fi și mai agresiv decât a fost în anii precedenți. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Îngrijorarea provine de la faptul că în spitalele de pediatrie s-a observat o particularitate a acestor cazuri. Unii copii acuză forme severe și ajung la insuficiență respiratorie, în timp ce alții au nevoie de oxigen.

Semnal de alarmă tras de medicii din România

Conform jurnaliștilor de la antena3.ro, medicii au spus că situația din prezent reprezintă doar un începutul unui sezon gripal care poate fi mult mai complicat decât a fost în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Explicația? Virusul circulă mai repede și îi afectează mai ales pe micuți. ”Unitățile de primiri urgențe, dar și camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie sunt pline de copii cu infecții respiratorii și viroze.

Unii fac forme severe încât au nevoie de oxigen, însă acesta este doar începutul, spun medicii. Aceștia avertizează că ne așteaptă un sezon gripal foarte dificil, având în vedere că anul acesta virusul circulă mult mai repede, iar cei mai afectați vor fi copiii“, a transmis reportera Cristina Ștefan.

ADVERTISEMENT

Reacția autorităților în fața acestei situații? Campania de vaccinare antigripală va începe mai devreme în acest an. În acest sens, medicii de familie au primit o parte a dozelor solicitate și de săptămâna viitoare vaccinarea.

Persoanele expuse trebuie să se vaccineze cât mai repede

Sunt vizate mai ales persoanele care se află în categoriile de risc. Adică bărbații și femeile care au boli cronice, gravidele și copiii sub 5 an. Ministerul Sănătății a achiziționat 1.500.000 de vaccinuri împotriva gripei și conform statisticilor, România a raportat peste o jumătate de milion de infecţii respiratorii în 2021.

ADVERTISEMENT

Printre ele, numeroase cazuri de gripă, pneumonii şi infecţii ale căilor aeriene superioare. Când vine vorba despre gripă, trebuie știut că ne referim la o afecţiune respiratorie produsă adesea de virusul Influenza A şi B.

Temerile medicilor au legătură cu posibilitatea unei infecţii combinate de gripă cu SARS-CoV-2. Mai ales că noul coronavirus chinezesc este încă activ în rândul populaţiei.

ADVERTISEMENT

În acest context mai trebuie subliniat că debutul gripei este brusc în cele mai multe cazuri. Simptomatologia poate fi comună cu cea a altor virusuri și se poate manifesta prin febră de până la 41 de grade.  Vor fi prezente frisoanele, obstrucţia nazală, durerile musculare şi tulburările digestive.

 

ADVERTISEMENT
Tags: