News

Medicii italieni avertizează că pericolul nu a trecut! Relaxarea generală a populației poate provoca un nou val de infectări cu COVID-19

23.06.2020 | 20:50
Medicii italieni avertizeaza ca pericolul nu a trecut Relaxarea generala a populatiei poate provoca un nou val de infectari cu COVID19
ADVERTISEMENT

Serviciul italian de Protecţie Civilă a transmis în cursul zilei de marți, 23 iunie noul bilanț al persoanelor infectate cu coronavirus pe teritoriul țării. Acesta a ajuns la pragul de 238.720 și este în continuă scădere, având în vedere că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat doar 218 cazuri de îmbolnăvire.

În ciuda veștilor bune, medicii și autoritățile îi avertizează pe cetățeni că pericolul încă nu a trecut. Relaxarea generală din ultimele zile poate provoca un al doilea val al epidemiei, susțin specialiștii, care îndeamnă populația să nu ignore măsurile de protecție.

ADVERTISEMENT

Oamenii par, însă, să fi dat deja uitării atmosfera apăsătoare din perioada de izolare. În Peninsulă petrecerile festive cu un număr mare de participanți sunt la ordinea zilei, iar plajele au devenit aproape neîncăpătoare. La fel și restaurantele, care nu mai au de gând să respecte distanțarea socială dintre clienți.

Relaxarea generală a populației îi îngrijorează pe medicii italieni. Aceștia prevăd un al doilea val al infectărilor cu COVID-19

Nu putem să excludem un nou val la toamnă“, a avertizat Massimo Galli, specialist în maladii infecţioase la spitalul Sacco din Milano, precizând că nu este momentul ca populația să renunțe la măștile de protecție.

ADVERTISEMENT

În ciuda semnalelor de alarmă venite din partea specialiștilor, italienii par aproape imposibil de convins să le mai poarte. De altfel, Federația farmaciștilor anunță că vânzările lor sunt în scădere, deși până nu demult abia reușeai să le găsești.

Lombardia, epicentrul epidemiei de coronavirus în Italia, a raportat în debutul acestei săptămâni încă 143 de cazuri de îmbolnăvire. Până acum, maladia a provocat 34.657 de decese în întreaga țară, iar cifrele aferente infectărilor zilnice au rămas stabile, în ciuda unor ușoare scăderi.

ADVERTISEMENT

„Să rămânem prudenți până la sosirea pe piață a unui vaccin”

În weekendul trecut, autorităţile sanitare au făcut apel la prudență, după ce au observat „semnale de alertă legate de transmiterea coronavirusului”, în special în urma a două focare apărute la Roma, subliniind. „Circulația este foarte mare”, susțin specialiștii.

Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin. Italia a făcut un efort uriaş şi a obţinut rezultate extraordinare. Însă nu ar trebui să le facem să devină inutile prin comportamente puţin responsabile, precum ‘movida’, pentru că ar trebui să cinstim memoria celor 34.000 de victime“, a declarat și Franco Locatelli, un medic care prezidează Consiliul Superior al Sănătăţii, într-un articol apărut în Corriere della Sera.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aplicaţia naţională de monitorizare a cazurilor pozitive pe telefoanele mobile a fost descărcată de doar doar 3,5 milioane de utilizatori, un număr extrem de mic în raport cu cele 23 de milioane care se estima că vor face acest lucru. În plus, o primă anchetă serologică realizată pe un eşantion reprezentativ de 150.000 de italieni a fost sortită eșecului: doar o treime din persoanele contactate au acceptat până în momentul de față să participe.

ADVERTISEMENT