News

Medicii nevaccinați ar putea fi obligați să se testeze periodic pe propria cheltuială. Anunțul ministrului Ioana Mihăilă

Medicii din România nevaccinați anti-Covid ar putea fi obligați să se testeze periodic pe propria cheltuială.
19.06.2021 | 22:04
Medicii nevaccinati ar putea fi obligati sa se testeze periodic pe propria cheltuiala Anuntul ministrului Ioana Mihaila
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vine cu vești nu foarte bune pentru medicii care nu s-au vaccinat anti-Covid-19.

Oficialul Guvernului admite că aceștia nu pot fi obligați să se imunizeze. Pe de altă parte, ar putea fi obligați să scoată bani din buzunar pentru testarea periodică.

ADVERTISEMENT

Medicii nevaccinați ar putea fi obligați să se testeze anti-Covid pe propria cheltuială. Anunțul ministrului Mihăilă

În România încă există multe cadre medicale care nu s-au vaccinat încă împotriva infecției Covid-19. În acest context, ministrul Sănătății a anunțat că personalul medical aflat în această postură se va testa din banii proprii, pentru a respecta, în felul acesta, dreptul pacientului de a fi tratat.

Ioana Mihăilă spune că urmează să se modifice Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, astfel încât absența imunizării să fie mai ”indezirabilă” pentru cadrele medicale.

ADVERTISEMENT

”Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical.

Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare.

ADVERTISEMENT

Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi.

La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a spus ministrul Sănătății, conform Antena3.

ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă, critici pentru medicii care nu se vaccinează

În urmă cu trei săptămâni, Ioana Mihăilă a avut o reacție publică extrem de vehementă pentru acele cadre medicale din România care refuză să se vaccineze anti-Covid.

Succesoarea lui Vlad Voiculescu la Sănătate considera că este inacceptabil ca personalul medical să aibă reticență la imunizare.

”Mi se pare inacceptabil să existe această reticență (n.r. la vaccinare). Inclusiv în ordin, cred că și în forma finală, am prevăzut un stimulent să încerce să atingă o țintă cât mai mare de vaccinare în rândul personalului medical”, spunea ministrul la finele lunii mai.

ADVERTISEMENT